Flaş Haber Yeni

ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER VE İSTATİSTİKİ VERİLER AÇIKLANDI

ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER VE İSTATİSTİKİ VERİLER AÇIKLANDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Burdur İl Müdürlüğü Burdur Valiliği Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü tarafından sunulan hizmetler ile  istatistiki verileri  veriler açıklandı.  Basın bülteni yolu ile yapılan açıklamada: “İlimizde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi 24.11.2015 tarihinde hizmete açılmıştır. ŞÖNİM, tüm kadınlara, aile bireylerine ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarına hizmet vermektedir.

Müdürlüğümüze Aile Bilgi Sistemi üzerinden intikal eden 6284 sayılı Kanun kapsamındaki tedbir kararları, Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Değerlendirme Formları incelenmekte, mağdurun ikametine gidilerek veya telefonla Rehberlik ve Danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Bu doğrultuda; müracaatçılara yönelik psikolojik destek verilmekte, bireysel görüşme yapılmakta, İŞKUR, BARO, YEDAM  ve benzeri  kurum, kuruluşlara yönlendirme işlemleri yapılmaktadır. İlimizde 2023 yılı mayıs ayı sonu itibariyle 518 kişi ile bireysel görüşme yapılmıştır.

6284 sayılı kanun kapsamında hakkında birden fazla önleyici tedbir kararı bulunan şiddet mağdurlarına yönelik tebir izleme takip çalışmaları yapılmakta olup 81 mağdura yönelik izleme takip çalışması devam etmektedir.

6284 sayılı Kanun kapsamında şiddet uygulayanın madde, alkol ve benzeri bağımlılığının olması veya psikotik,  rahatsızlığının bulunması halinde ilgili kanunun 5/1-h,ı maddeleri gereğince Aile Mahkemesinden sağlık tedbir kararı talep edilmektedir. İlimizde 2023 yılı mayıs ayı sonu itibariyle 16 şiddet uygulayana sağlık tedbir kararı uygulanmasına karar verilmiştir. Tedbirin uygulanmasına ilişkin Sağlık İl Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar yapılmış, hakkında tedbir kararı verilen şiddet uygulayanlara gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

 6284 sayılı Kanun kapsamında yüksek can güvenliği riski bulunan müracaatçıların kimlik ve adres bilgilerinin gizlenmesini kapsayan 8/6 maddesi gereğince ilgili Aile Mahkemesinden gizlilik kararı talep edilmektedir. İlgili karara istinaden mağdura kararın tebliği ve bilgilendirmesi yapılmaktadır. İlimizde 2023 yılı mayıs ayı sonu itibariyle 21 gizlilik kararı verilmiştir.

6284 sayılı Kanun kapsamında verilmiş olan önleyici tedbir kararlarının ihlal edilmesi halinde ilgili Aile Mahkemesi tarafından şiddet uygulayan hakkında Zorlama Hapis Kararı verilmekte olup bu kapsamda şiddet mağduruna yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. İlimizde 2023 yılı mayıs ayı sonu itibariyle 16 zorlama hapis kararı verilmiştir.

 Can güvenliği riski ve sosyal ekonomik yoksunluk problemi olan kadınlarımıza Kadın Konukevi hizmetimiz hakkında bilgi verilmekte talebe istinaden Kadın Konukevine yerleştirme ile ilgili iş ve işlemler Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmektedir. İlimizde 2023 yılında mayıs ayı sonu itibariyle 47 kadın ve yanında bulunan 13 çocuk barınma hizmeti almıştır.

Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığının 10.06.2020 tarih ve 2020/63 sayılı Kararnamesine istinaden Ceza İnfaz Kurumlarında eşe karşı suç nedeniyle hükümlü olan kişilerin cezaevlerinden izinli çıktıkları tarihler izin öncesi bildirilmekte, gerekli tedbir ve önlemlerin alınabilmesi için mağdurlara 6284 sayılı kanun kapsamında Rehberlik ve Danışmanlık hizmeti sunulmakta, hazırlanan rapor ilgili kolluk birimine de gönderilmektedir. İlimizde 2023 yılı mayıs ayı sonu itibariyle 57 mağdurla eşe karşı işlenen suçlar kapsamında görüşme yapılmıştır.

 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 12. Maddesi Kapsamında Teknik Yöntemlerle Takip Sistemlerinin Kullanılmasına Dair Yönetmelik gereği oluşturulan komisyon tarafından mağdur ve şiddet uygulayanlara yönelik elektronik kelepçe sisteminin uygulanması yönünde kanaat bildirilerek nihai kararın verilmesi için ilgili Aile Mahkemesine hazırlanmış olan komisyon raporu ve ekleri sunularak süreç takip edilmektedir. İlimizde 2023 yılı mayıs ayı sonu itibariyle 3 elektronik kelepçe vakası bulunmaktadır.

 ŞÖNİM’in tanıtılması, 6284 sayılı kanun kapsamında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele konularında eğitimler verilmekte, farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.

2022 VE 2023 YILINDA YAPILAN BİLGİLENDİRME VE FARKINDALIK EĞİTİMLERİ;

 Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı kız/erkek öğrenci yurtlarına, üniversite öğrencilerine, kahvehanelere, semt pazarına, Organize Sanayii Bölgelerine (Yıldız Silah, Çiçek Mersan, Gür Mermer, Basmacıoğlu vb. Fabrikalarının çalışanlarına) merkez köylere, kademisyenlere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına,  Sivil Toplum Kuruluşlarına, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde gerçekleşen etkinliklerde öğrencilere kuran kurslarına, mevsimlik İşçilere, er ve erbaşlara,  kamu kurum ve kuruluşlarına verilmiştir. 2022 yılı içerisinde 14.945 vatandaşa, 2023 yılı mayıs ayı sonu itibariyle 822 vatandaşa ulaşılmıştır.

2023 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü olarak şiddet mağdurlarına yönelik 518 bireysel görüşme yapılmış ve kişilere 6284 sayılı kanun kapsamında rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmiştir. Bireysel görüşmelerin içeriği ve mağdurların dağılımı tabloda belirtilmiştir. ŞÖNİM’in tanıtılması, 6284 sayılı kanun kapsamında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele konularında eğitimler verilmekte, farkındalık çalışmaları yapılmakta olup 2022 ve 2023 yılı istatistiki veriler tabloda belirtilmiştir.

2022 VE 2023 YILINDA YAPILAN BİLGİLENDİRME VE FARKINDALIK EĞİTİMLERİ

2022 yılı  14 bin 945, 2023 yılı 822” denildi.

Haber Merkezi