Senirkent’e Plastik Kasa Fabrikası kurulacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından yürütülen 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan Çalışan İnsanın Gücü Senirkent’in Güler Yüzü Projesi için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinde düzenlenen törende imzalar atıldı. Proje kapsamında Senirkent ilçesinde genç istihdamına da katkı sağlayacak plastik kasa fabrikası kurulacak. Mülkiyeti Senirkent Belediyesi’nde bulunan atıl binada kurulacak plastik kasa fabrikasında 13 erkek 10 kadın olmak üzere toplam 23 kişinin istihdam edilmesi sağlanacak. Meyvecilik açısından önemli bir üretim merkezi olan Senirkent’te Elma, Kurutmalık Üzüm, Kiraz, Vişne, Kayısı ve diğer meyvelerin üretimi yapılıyor. 2019 verilerine göre ilçede yıllık 78.148 ton elma, 23.526 ton kuru üzüm, 15.503 ton da kayısı üretiliyor. Kurulacak fabrika sayesinde Senirkentli çiftçiler ürünlerini taşımak için kullandıkları kasaları daha uygun maliyetlerle temin edebilecekler. Üreticiler hem dışarıdan temin edilen kasaların lojistik masrafından kurtulacak hem de fabrikada üretilen kasaları indirimli olarak satın alabilecekler.
GERİ DÖNÜŞÜME KATKI SAĞLANACAK
Proje ile kırılmış ve atıl şekilde bekleyen kasaların geri dönüştürülmesi yoluyla kaynak verimliliği konusunda adım atılmış olacak. Senirkent, Eğirdir ve Gelendost gibi ilçeye komşu diğer önemli meyve üretim merkezlerinde kasaya sürekli ihtiyaç duyulmasından dolayı kırık ve artık kasaların geri dönüşüme kazandırılarak hammadde ihtiyacının bir kısmının karşılanması sağlanacak. Bu sayede piyasadaki rekabet şansının artırılacağı öngörülüyor. Bölgede geri dönüşüme gitmeyi bekleyen kırık kasaların yaklaşık 30 ton civarında olduğu tahmin ediliyor.
BİR MİLYON ÜÇ YÜZ BİN KASA ÜRETİLECEK
Kurulacak plastik kasa fabrikasında toplama, stoklama ve sevkiyat aşamalarında kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılarak bölge çiftçilerinin ve sektörde faaliyet gösterenlerin en fazla ihtiyaç duyduğu 3 tip kasa üretilecek. Talebe ve yıllık üretim rekoltesine göre değişmekle birlikte ilk etapta fabrikada 1.300.000 adet kasa üretimi öngörülüyor. Proje kapsamında bölgede faaliyet gösteren soğuk hava ve paketleme tesislerinden elde edilen kırılmış ve kullanılamayan plastik kasalar geri dönüştürülerek bahsi geçen tesislere de %5’lik indirimli fiyat ile satış yapılacak.
Ayrıca çeşitli eğitimlerin (İyi Tarım, Seracılık, Budama ve Fidan Yetiştiriciliği, Mantar Yetiştiriciliği, Kooperatifçilik ve Girişimcilik) verilmesi sağlanarak Senirkent’te sosyo-ekonomik hayatın canlandırılması ve ilçeden dışarı gerçekleşen göçün azaltılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
İmza töreni BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler ve Senirkent Belediye Başkanı Kadir Heybeli’nin iyi niyet temennilerinin ardından son buldu.
HABER MERKEZİ