SALDA GÖLÜ ÇEVRESİNE ESKİŞEHİR’DEN GELEN GEYİKLER BIRAKILDI! İŞTE O ANLAR

SALDA GÖLÜ ÇEVRESİNE ESKİŞEHİR’DEN GELEN GEYİKLER BIRAKILDI! İŞTE O ANLAR

- Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar'ın "Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yaşam Alanlarına Geri Kazandırılması Projesi" kapsamında Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki Çatacık Geyik Üretme İstasyonu'ndan yakalanan 6 dişi kızıl geyik Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü çevresindeki ormanlık  alana 5 Aralık 2023 Çarşamba günü akşam saatlerinde bırakıldı.

Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, DKMP Genel Müdürlüğünün yaban hayatını korumanın yanında nesli azalan türlerin üretmesini ve doğaya yerleştirilmesi çalışmalarını da yaptığını söyledi. 

Salda Gölü'nü çevresindeki ormanlık alanlarda daha önceden kızıl geyiklerin yaşadığını belirten Temel, süreç içinde geyiklerin neslinin bu bölgede tükendiğini aktardı.

Temel, bu bölgeyi tekrardan kızıl geyiklerin yaşam alanı yapmak için Bursa'dan iki kere kızıl geyik naklettiklerini anımsatarak, "Daha önce 6 kızıl geyik getirip doğaya yerleştirmiştik. Bugün de Eskişehir'deki üretme istasyonumuzdan 6 dişi kızıl geyiği daha getirip doğaya saldık. Şu anda bu bölgeye 3'ü erkek, 9'u dişi olmak üzere 12 kızıl geyiği yerleştirmiş olduk. İnşallah önümüzdeki süreçte bir grup daha bırakacağız." diye konuştu.

- "Bu bölge eskisi gibi kızıl geyiklerin yaşadığı bir bölge olacak"

Salda Gölü çevresine yaklaşık 20 kızıl geyik yerleştireceklerine dikkati çeken Temel, şöyle devam etti:

"Birkaç yıl sonra hem kızıl geyikler, hem de bunların yavruları doğaya adaptasyonunu sağlanacak ve bu bölge inşallah kızıl geyiklerin koşuşturduğu, eskisi gibi kızıl geyiklerin yaşadığı bir bölge olacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar, olarak Türkiye'nin muhtelif yerlerinde kızıl geyik, ala geyik, yaban keçilerini doğaya yerleştirme çalışmaları yapıyoruz. Bu yerleştirmedeki amacımız, maalesef kaçak avcılık veya çeşitli nedenlerle, nesli tükenen hayvanların tekrar ait oldukları bölgede çoğalmasını, yayılmasını ve insanların tekrardan o hayvanları bölgelerinde görebilmesini sağlamak, yaban hayatını zenginleştirmek. Burdur 6. Bölge Müdürlüğü olarak bu yıl yaban keçisi, kızıl geyik ve ala geyik nakilleri yaptık. İnşallah bu nakillerin sonuçları birkaç yıl içinde görülecek." 

  

 Temel, geyiklerin yakalanır yakalanmaz bekletilmeden sandıklara konulup yola çıkarıldığını ve belirlenen yere geldiğinde yine hiç bekletilmeden doğaya salındığını sözlerine ekledi.

Hale Pak