Flaş Haber Yeni

PSİKOLOJİ VE PSİKOLOGLAR HAKKINDA DOĞRU VE YANLIŞLAR

PSİKOLOJİ VE PSİKOLOGLAR HAKKINDA DOĞRU VE YANLIŞLAR

Merhabalar, ben Psikolog Nur Akın. İlköğretim, ortaöğretim ve lise öğrenimimi Burdur’ da tamamladım ve sonrasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde psikoloji bölümünü kazandım. Lisans eğitimimi Aydın’da tamamlayıp Burdur’a döndüm ve Nur Akın Psikolojik Danışmanlık Merkezi’ni kurdum. Bireysel psikolojik danışmanlık, çocuk ve ergen danışmanlığı, aile danışmanlığı, evlilik ve ilişki danışmanlığı, oyun terapisi, masal terapisi, eğitim danışmanlığı ve online terapi alanlarında hizmet vermekteyim.

İlk yazımda sizlere psikoloji ve psikologlarla ilgili bir test uygulayarak başlamak istiyorum. Bu test ile birlikte doğru bilinen yanlış ve yanlış bilinen doğrular hakkında konuşacağız. Haydi şimdi birlikte testi cevaplandıralım ve cevaplarımızı bir kenara not edelim.

  1. Üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olanlar psikolog unvanına kavuşur. (D) (Y)
  2. Psikoloji ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik (Pdr) aynı bölümdür.    (D) (Y)
  3. Psikologlar ilaç yazabilir.                                                                          (D) (Y)
  4. Psikologlar sadece hastanede görev yapabilmektedirler.                          (D) (Y)
  5. Her psikoloğun terapi uygulama yetkisi yoktur.                                       (D) (Y)
  6. Psikologların görevi sadece danışanı dinlemek ve tavsiye vermektir.      (D) (Y)                                      
  7. Hipnoterapistlik adında akademik/bilimsel bir uzmanlık alanı veya unvan bulunmamaktadır.                                                                           (D) (Y)
  8. Psikoloğa gelen her danışanın büyük problemleri vardır ve sorunludur.  (D) (Y)
  9. Psikologların, belirli durumlar haricinde bireylerin oraya gelişi dahil konuşulan her şeyi gizli tutma yükümlülüğü vardır.                                                         (D) (Y)                      
  10.  Psikologlar danışılan her konuyu hemen çözebilirler.                              (D) (Y)  

1-Evet doğru, Türk Psikologlar Derneği (TPD,1976)’ ne göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edilen lisans programlarından lisans derecesi ile mezun olan kişiler, psikolog unvanı kullanma hakkı taşımaktadır.  

2- Hayır, bu sorunun cevabı yanlıştır. Üniversitede psikoloji bölümünden mezun olan bireyler psikolog unvanına, üniversitede psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olan kişiler psikolojik danışman unvanına sahip olurlar.

3-Hayır yanlış, psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildirler. Tıp fakültesi diploması ardından uzmanlığını ruh sağlığı ve hastalıkları alanında seçen hekimler psikiyatrist unvanı alırlar ve ilaç yazma yetkisine sahip olurlar.

4- Hayır, psikologlar Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; İçişleri Bakanlığı; Milli Eğitim Bakanlığı; Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı birimleri ile sivil toplum kuruluşları, psikoteknik merkezleri, özel muayenehaneler, özel hastane ve poliklinikler, üniversitelerin psikolojik danışmanlık merkezleri ve özel şirketlerde görev yapabilmektedirler (TPD, 1976).

5- Evet doğrudur. Her psikolog terapi yapamaz, terapi eğitimleri ve süpervizyon süreçlerini tamamlayarak terapi uygulama yeterliği kazanan psikologlar terapi yapabilir.

6- Hayır, görevimiz tavsiye vermek değildir. Danışanlar doğru ya da yanlış olarak yönlendirilmemektedir. Ancak psikologlar empati gücü yüksek iyi dinleyiciler olmalıdırlar.

7- Evet doğru, hipnoz, mevzuatta yetkilendirilen kişilerin uzmanlık alanları içinde gerekli hallerde kullanabildikleri bir terapi tekniğidir ancak hipnoterapistlik adında bir unvan yoktur.

8- Hayır, yanlış. Her danışanın büyük problemleri ve sorunları yoktur. Kendini keşfetmek, daha iyi tanımak, geliştirmek amacıyla, başarı, motivasyon ve iletişim becerilerini arttırmak amacıyla ve birçok sebeple psikoloğa başvurulabilir.

9- Evet, kesinlikle. Psikologlar, gizlilik ilkesini şu durumlarda göz ardı edilebilir:

-Hizmet verilenin kendine, psikoloğa ve diğer insanlara yönelik bir zarar vermiş ve/veya verecek olma durumu söz konusu ise.

-Hizmet alanın, 18 yaş altı çocuk veya ergen olduğu, cezai ehliyeti olmayan yaşlı veya özürlü olduğu her türlü kötüye kullanım durumlarında (Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği,2004).

-Mahkeme emri ile bir bilgi istenildiğinde.

Bu durumlar haricinde tüm bilgiler gizli tutulmaktadır.

10-Hayır, psikologların elinde sihirli bir değnek yoktur. Her problemin kısa sürede çözülmesi beklenemez.

Sizin de farklı sorularınız ve görüşleriniz varsa paylaşmanızı sabırsızlıkla bekliyorum. Haftaya görüşmek dileğiyle, iyi okumalar J

İnstagram: psikolognurakin

Telefon No: 05528808100