Flaş Haber Yeni

PROF. DR. ŞAHİN’DEN ÇARPICI ‘BURDUR DEPREMİ’ AÇIKLAMASI

PROF. DR. ŞAHİN’DEN ÇARPICI ‘BURDUR DEPREMİ’ AÇIKLAMASI

Prof. Dr. Şahin’den çarpıcı ‘Burdur Depremi’ açıklaması

Prof. Dr. Şakir Şahin, Burdur’da meydana gelmesi olası büyük bir depreme karşı dikkat uyarısında bulundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, Kanal 15 ekranlarında yayınlanan Burdur’un Nabzı programına telefon bağlantısı ile katıldı. Bilal Karasakal’ın sunumu ile gerçekleşen Burdur’un Nabzı programının bu haftaki konusu ‘Deprem’ oldu. Burdur’u bekleyen deprem gerçeği ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şahin; Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu, Bitlis bindirme kuşağı, Isparta büklümü ve Batı Anadolu Çöküntü Havzası olmak üzere Türkiye’de 5 tektonik zon olduğunu, bu 5 tektonik zonundan birisi olan Isparta büklümünün Fethiye-Burdur Fay zonun Burdur üzerinde bulunduğunu aktardı.

-Fethiye-Burdur fay zonuna dikkat!

Konuşmasının devamında, Fethiye-Burdur fay zonunun neden önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Şahin: “Çünkü hem tarihsel dönemde hem aletsel dönemde çok büyük hasar verici depremler meydana geldi. 1914 tarihinde 6.9 büyüklüğündeki deprem bölgede çok ciddi hasar bıraktı. 10 binin üzerinde binada hasar bıraktı ve 2 binin üzerinde can kaybının olduğu bir deprem. Daha sonra 12 Mayıs 1971 depreminde orda da yine çok fazla can kaybımızın olduğunu görüyoruz. Son zamanlara baktığımız zaman özellikle Burdur’un batısında Yeşilova Burdur arasında 4.2 büyüklüğünde 13 Kasım’da bir deprem oldu. Bunlar bölgenin aktif deprem bölgesi olduğunu ifade ediyor.” dedi.

-Burdur’u büyük bir deprem mi bekliyor?

Isparta Yakaören’de oluşan her deprem Burdur’un biraz daha Güneybatıya kaydığını söyleyen Şahin: “Tarihsel döneme baktığımız zaman 1914’de oluşan 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında Yarıköy 1 kilometrelik yaklaşık güneybatıda oluşturulduktan sonra 1971’de tekrar hasar alıyor ve şuan ki mevcut durumu yaklaşık 1 buçuk kilometre güneybatıya taşınıyor.

Deprem olacak Fethiye-Burdur hattı ülkemizdeki en aktif zonlarından bir tanesi Naci Görür hocamızın ifade ettiği husus da bu çerçevede. Gölhisar tarafında yüzyıllardır deprem yok burada zaten enerji birikimi olduğunu söylemek yaptığımız analizlerle ortaya çıkıyor. Burdur ve çevresinde meydana gelen depremlerde bunu söylüyor.” ifadelerini kullandı.  

-Burdur depreme hazır mı?

Burdur depreme hazır mı? Sorusuna yanıt veren Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Şakir Şahin:

“Burdur 2000 yılında mikro bölgelendirme çalışması yaptı. Isparta’da bu çalışma yok. Burdur zemin incelemelerini gerçekleştirdi. Fakat Burdur bunu devam ettirmedi. Mikro bölgelendirme çalışması Burdur’a yapıldıktan sonra bizim bina envanterini çıkartmamız gerekiyor. Bizim bina bazında bütün yapı stokumuzun deprem performans testlerinin mutlaka yapılması gerekiyor.

2000 yılında yapılan mikro bölgelendirme çalışması üzerine apike edilmesi gerekiyor. Çünkü bu yapılar aynı zamanda deprem performans testini incelerken zemini dahil etmemiz gerekiyor. Zemine bu binalar uygun mu? Burdur fayı üzerinden hesapladığımız zaman bu bölgede 7.3’e kadar deprem olabileceğini fay uzunlukları söylüyor. Binalarınızın hangi oranda depreme karşı dayanıklı olduğunu mutlaka tespitini yapmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

-Deprem olmadan önce hangi çalışmalar yapılmalı?

Deprem olamadan önce 3 kurumun önemli olduğuna değinen Şahin:

“Bu konuda 3 tane otorite konu var Türkiye’de; birisi belediye. Belediyenin görevi ne bu mikro bölgelendirme çalışmasını oluşturmak. Burdur bunu 2000 yılında yaptı ama bölge büyüdü bunu tekrar yapması gerekir.

İkincisi ise Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Müdürlüğün görevi; bina envanterini çıkarmak. Yapı stokumuzun depreme dayanıklı olup olmadığını belirlenmesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sorumluluklarında.

Üçüncü kurum ise AFAD; AFAD ise riski hesaplayacak.

Deprem olduğunda , kriz durumunda Valilik koordine etmek durumunda çünkü burada vali ya da görevlendirdiği vali yardımcısı tarafından bu krizi yönetilmesi gerekir.” İfadelerini kullandı.

-Türkiye depreme hazır değil!

 Şahin konuşmasının sonunda şunları kaydetti: “Hiçbir ilimiz hazır değil. Çünkü biz şuan oturduğumuz binaların depreme dayanıklı olup olmadığını bilmiyoruz. Bizim temel sorunumuz bu, olayın kök nedenine iyi bakmalıyız. 6 Şubatta bir bedel ödedik.

Bakın Japonya’da 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 63 kişi hayatını kaybetti. Biz 7 büyüklüğünde 50 bin kişiyi kaybettik. Bu bize bir şey söylüyor. Depreme hazır olacağız. Şunu görmek zorundayız Türkiye Depremde yeni bir faza geçti. Pazarcık ve Çardak fayı arasındaki oynama Akdeniz’i Isparta’ya doğru gelen hattı sıkıştırdı. Bir tarafta Malatya ve Adıyaman ve Bingöl tarafının önünü açtı. Onun için biz özellikle son günlerde 4’ün üzerinde depremler yaşamaya başladık. Yani orta ölçekli bir deprem kaçınılmaz.”

Hale Pak