Flaş Haber Yeni

ÖZÇELİK; “SÖZ VERDİĞİMİZ GİBİ HER ZAMAN ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”

ÖZÇELİK; “SÖZ VERDİĞİMİZ GİBİ HER ZAMAN ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”

AK Parti Burdur Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik, 2022-2023 üretim dönemi desteklemeleri ile ilgili  yazılı basın açıklama yaptı. Özçelik yaptığı açıklamada Resmi Gazete'de yer alan konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararıyla bitkisel üretimin dışında ayrıca hayvansal üretim, su ürünleri üretimi ve tarımsal Ar-Ge'ye yönelik destek miktarları da tespit edildiğini belirtti.

“DESTEKLEME ÖDEMELERİ İÇİN GEREKLİ FİNANSMAN 2022 VE 2023 YILI TARIMSAL DESTEKLEME BÜTÇESİNDEN KARŞILANACAK.”

 Milletvekili Bayram Özçelik açıklamasında; “Tarımda 2022 yılı mazot ve gübre desteği ile 2023 yılı sertifikalı tohum destek miktarları belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil üreticilere 2022 üretim yılında mazot ve gübre destekleri dahil olmak üzere dekar başına toplam; arpa, buğday çavdar, tritikale ve yulaf için 121 TL, aspir için 97 TL, kolza (kanola) için 109 TL, kuru fasulye, nohut ve mercimek için 96 TL, kuru soğan, yaş çay ve zeytin için 84 TL, kütlü pamuk ve çeltik için 271 TL, patates ve soya için 146 TL, yağlık ayçiçeği için 109 TL yem bitkileri için 115 TL, dane mısır, fındık ve diğer ürünler için 83 TL ve nadasa bırakılan üretim alanları için gübre desteği hariç olmak üzere 38 TL ödenecek. Karar kapsamında bu yıl organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına verilecek destek miktarları da belirlendi. Organik tarım desteği kategorilerine göre dekar başına 10 TL ile 100 TL arasında değişen oranlarda, iyi tarım destekleri ise kategorilerine göre değişen oranlarda 10 TL ile 150 TL arasında değişen miktarlarda yapılacak. Bu yıl dekar başına küçük aile işletmesi desteği 200 TL, fındık alan bazlı gelir desteği 170 TL, katı organik- argomineral gübre desteği 20 TL, zeytin bahçeleri rehabilitasyon desteği ise 100 TL olarak uygulanacak. Karar kapsamında 2023 üretim yılında sertifikalı tohum desteği ürün gruplarına göre dekar başına 8 TL ile 200 TL arasında değişen miktarlarda belirlendi. Hayvansal üretimin desteklenmesi çerçevesinde yem bitkileri yetiştiricilerine yılık olarak dekar başına 40 TL ile 150 TL arasında değişen miktarlarda destek sağlanacak. Kararla ayrıca, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık destekleri ile su ürünleri üretimine yönelik destekler de belirlendi. Çiftlik muhasebe veri ağı sistemine katılım desteği kapsamında 2021 yılında kayıt altına alınan 6 bin işletme için işletme başına 600 TL ödenmesi öngörülüyor. Destekleme ödemeleri için gerekli finansman 2022 ve 2023 yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak. Karar, bu yılbaşından geçerli olmak üzere  önceki gün yürürlüğe girdi.” dedi.

ÇİFTÇİLER EKİM DÖNEMİNDE GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜNMEDEN ÜRETİM YAPABİLECEK

Destekleme ödemelerinin 2023 yerine 2022 yılı içerisinde ödenmeye başlanacağını  sözlerine ekleyen  Milletvekili Bayram Özçelik “  Mazot ve gübre desteklerinin öne çekilmesiyle çiftçilerimiz, ekim döneminde girdi maliyetlerini düşünmeden üretim yapabilecek. Hububatta mazot ve gübre desteklerimiz, 2023’ün Mart ayı yerine, 2022 yılı içinde başlanmak üzere ödenecek. Söz konusu destekler, çiftçilerimize nakit olarak verilmeyecek, Ziraat Bankası banka kartlarına yüklenecek. Çiftçilerimiz, kartlarına tanımlanan destekleme ödemelerini sadece mazot ve gübre alımında kullanabilecek.”  açıklamasında bulundu. 

Halil İbrahim Kara