ÖZÇELİK: “BURDUR SENİR İÇME SUYU’NDA SÜREÇ DEVAM EDİYOR, SONUCA YAKLAŞILDI”
Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik yaptığı yazılı açıklamada: “İlimiz için çok önemli kaynak olan Senir Kurt İlyas mevkiindeki 8 pompada Isparta DSİ Bölge Müdürlüğü çalışmaları ve incelemeleri sonrasında yeterli miktarda suların olduğu tespit edildi.
Bunun üzerine Antalya İLBANK Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları ve değerlendirmeleri sonrası raporlar Ankara İLBANK Genel Müdürü ve ilgili genel müdür yardımcıları ile görüşmeler sonrasında senir suyunun pompalardan Burdur’a getirilmesi, güzergahların belirlenmesi için uzmanlardan oluşan komisyon kuruldu.
İLBANK Proje Daire Başkanlığı’nca kurulan komisyon Senir’e gelerek ve pompaların olduğu alanda ve gölümüzün çekildiği alanda incelemelerde bulunuldu. Komisyonun değerlendirilmesi sonrasında iki güzergah tespiti yapılıp rapor edildi. İLBANK Genel Müdürlüğü en uygun geçişi belirledi ve onayladı. Bunun üzerine güzergahın maliyetlerini de İLBANK hesapladı 145 milyon TL’lik
Bir maliyet çıktı. 2002 yılında milletvekili olunca önceki Burdur Belediye Başkanı Necdet İlgün’ün Senir Suyu ile ilgili tüm resmi görüşmeler ve anlaşmalar yapılarak su kaynağı olarak ilimize kazandırılmıştı. Bizde 2004 yılı sonrası Ak Partili belediye dönemimizde 2 dönemde de Burdur Merkez ilçemizde içme suyu sorunu yaşanmamıştı. AK Partili belediye olarak Sebahattin Akkaya Başkan ile İLBANK’tan krediler ve ödenekler çıkartarak Senir Kurt İlyas mevkiinde pompa ve depolar, Burdur Gölü’nün içerisinden geçerek gölümüzün kenarında Burdur tarafında depolar ve şebekeler ve borular için İLBANK’tan krediler alınarak su hattı geçişlerini göl içerisinden yapıldı. Yüzde 22 ile alıp İLBANK’tan kredilerle tamamladığımız ‘Senir İçme Suyu Hattı’nı tamamladık.
Dalgıçların boruları önce göl altında toprak üzerine yerleştirdi ama verim alınamadı. Su geçişi sağlanamadı. Sonrasında ise göl altında toprak altına döşenmesine rağmen yine içme suyu nakli gerçekleşemedi. Su hattı faal halde tutulamadı, çabalarımızdan netice alamadık. Son yıllarda ve günümüzde kuraklık ve iklim değişikliğinden kaynaklanan yer altı suların azalması ve Burdur’un İçme suyunun sağlandığı sondaj pompalarındaki suların çekilmesi sonucunda geçen yazın şehirde içme suyu evlerde bazen zemin ve birinci katlardan dahi evlerin katlarına çıkmaması halkımızda infiale ve sıkıntılara sebep olunmuştu. Bunun üzerine bizler Burdur Valimiz Ali Arslantaş ile DSİ Bölge yetkilileri ve İLBANK bölge yetkilileri ile Senir kasabasına giderek yerinde incelemelerde bulunmuştuk. Bunun üzerine yukarıda anlattığım Senir Suyu çalışmaları başlatılmıştı.
Şahsın 3 ay önce İLBANK Genel Müdürü Yusuf Büyük’ü ve İLBANK Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Topçu ziyaret ederek bu hattın yapılması için ödenek teminini görüştüm. Bu ziyaretimi Burdur kamuoyu ile basın açıklaması ile paylaştım. Bu Arada 29 Ağustos günü Cumhurbaşkanımızın Afyonkarahisar mitingine gittiğimde; Afyonkarahisar’da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum ile Burdur’daki içme suyu sorununu anlatmam üzerine Bakanımızın her türlü desteği vereceğini, ödenek temininde katkı koyacağını burdur şehrinizin içme suyu sorununu çözülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Burdur Belediyesi’nin şehir içerindeki içme suyu depolar ve şebeke değişikliği talebinin yaklaşık 405 bin TL tuttuğunu söylemem üzerine bununda temin edileceğini belirtmişti.
Çünkü Burdur içme Suyu Arıtma Tesisi DSİ tarafından yapılıp, tamamlandıktan sonra suyu tam verimli ve ucuz kullanılabilmesi için şehir içi kayıp kaçak ve patlaklardaki yüksek oranda zayiatın mutlaka giderilmesi için Burdur şehir içi şebeke değişikliği yapılması elzem olmuş bu sebepten Burdur Belediyesi de İLBANK’a başvurarak şebekenin yenilenmesini talep etmiştir. Son olarak Belediye Başkanımız Ali Orkun Ercengiz’in TBMM’de şahsımı meclisteki ziyaretinde bu Senir Suyu hattı geçiş Projesi’ne Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çekinceme koyduğunu bunun kaldırılması için hem genel müdür ile görüşmem olmuştu. Hem de Tarım Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin en son Burdur ziyaretinde Burdur Valiliği’nde yapılan ‘Kurumlar Koordinasyon Toplantısı’nda sayın bakanımıza ‘Burdur İçme Suyu Geçiş Hattı’ için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çekincemesinin kaldırılması için genel müdürlüğe talimatları olmuştur. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çekincemesi kalkınca Burdur’umuza Senir içme suyu getirilmesinin önünde hem geçiş güzergahı için 145 milyon TL., hem de şehir içi şebeke değişikliği için 405 milyon TL.’lik ödenek temini için Çevre Şehircilik Bakanımız ve İLBANK üzerinden ödenek bulunması kalmış olup; hattın biran önce yapımına geçilmesi sağlanmış olacaktır. İnşallah seçim sonrası bu çalışmalar neticelenmiş olacaktır.” dedi.
BURDUR İÇME SUYU İÇİN ÖNCEKİ ve DEVAM EDEN GİRİŞİMLER
Milletvekili Özçelik açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“1- Belkaya 2 Barajı’nın yapılması Burdur’a kadar getirilmesi bir kısmının da sulamada kullanılması. DSİ Genel Müdürlüğü’nce ‘Master Planı’ çalışması yapılmakta, Tarım Orman Bakanımızın en son Burdur ziyaretinde Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi, konu ile ilgili Burdur Valiliği Toplantı Salonu’nda, Isparta DSİ Bölge Müdürü tarafından bilgilendirme yapılmıştır
2- Karakent ve Akçay Göletlerinin Burdur içme Suyu için Yapılması İçin 2016 Yılında DSİ Yatırım Programına Alınması Sağlanmıştı.
Karakent Göleti Burdur Gölü’nü besleyen kaynak olduğundan vazgeçildi. Akçay Göleti ise Kayaaltı Köyü ile Beşkavak arasında yapılması ön fizibilite çalışmaları tamamlandı. Yapım aşamasına geldi. İçme Suyu miktarı az olsa da yapılması gerekmektedir.
3- Belkaya Eşeler ve ovalarda kaynak sularının Bademli (Payamlı)Göleti’ne getirilerek, Bu gölette depolanarak oradan Burdur’a içme suyu olarak getirilmesi planlanması çalışmaları devam etmektedir.Isparta DSİ Bölge Müdürlüğü bu sahalarda incelemeler ve kaynaklarda değerlendirmeler yapmıştır.”
Haber Merkezi