Flaş Haber Yeni

ORMAN YANGINLARINI ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİNDE EK KARARLAR ÇIKTI

ORMAN YANGINLARINI ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİNDE EK KARARLAR ÇIKTI

Burdur'da Tarla temizliği amacıyla anız, dal, bitki kökü yakılması yasaklandı. Seyir halindeyken belirtilen yollarda mola verilmesi yasaklandı. Karayollarında araçlardan sigara, şişe, cam eşya gibi atıkların atılması yasaklandı. Piknik yapılabilecek, ateş yakılabilecek ve ziyaret edilebilecek ormanlık alanlar izne tabi olarak belirlendi.

Burdur Valisi Türker Öksüz imzası ile ‘Orman yangınları önleyici tedbirleri ek kararlar yayınlandı. Burdur Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığı Burdur Kamuoyu ile paylaşılan kararlarda özellikle Ağlasun ve Bucak ilçeleri arasında bulunan Isparta-Antalya karayolu (Dereboğazı Havzası) bölgesi başta olmak üzere orman yangınları açısından riskli bölge olarak değerlendirilen bölgeler resmi/sivil devriyeler ve drone vasıtasıyla sık sık kontrol edileceği belirtildi.

Karayolları güzergahında seyir ve park ve duraklama yapan araçlardan yangına sebebiyet verebilecek sigara, şişe, cam eşya, çöp ve benzeri atıkların atılması ve bırakılması ile orman çevresinde, orman içi tüm yollarda mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklandı.

İŞTE ALINAN EK KARARLAR:

Burdur’da bulunan ormanlık alanlara girişlerin 15 Haziran — 15 Ekim 2024 tarihleri arasında yetkili makamların iznine tabii olması ve Orman Parkları ve Tabiat Parkları içerisindeki piknik ve mesirelik alanlardaki günübirlik kontrollü alanlar haricindeki ormanlık alanlara görevliler, izinli arıcılar, izinli çobanlar haricinde 15 Haziran — 15 Ekim 2024 tarihleri arasında girmelerinin yasaklanması kararlarının alındığı bildirildi.

Orman Parkları, Milli Park ve Tabiat Parkları içerisindeki piknik ve mesire alanları ile günübirlik kontrol1ıl alanlar haricindeki ormanlık alanlarda; I5 Haziran — 15 Ekim 2024 tarihleri arasında, mangal ve ateş yakmak, mahalli mülki amirden izin almadan etkinlik ve piknik yapmak, çadır kurmak, kamp yapmak ve konaklamak yasaklandı.

Piknik ve mesire alanlarında ateş yakmaksızın piknik yapılması, bu alanlarda çöp bırakılmaması yönünde görevliler ve işletme sahiplerince gerekli uyarılarda bulunulacak, bu hususta sık bir şekilde denetim kontroller yapılacağı öğrenildi.

Ormanlık alanlarda ve orman kenarlarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atık malzemeler ile inşaat atıkları, hafriyat, cam vb. malzemeden imal edilmiş atık malzeme bırakılması yasaklandı.

Orman içerisinde ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları, piknik ve mesire alanlarında gerçekleştirilen organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması yasaklandı.

BURDUR’DA TARLA TEMİZLİĞİ AMACIYLA ANIZ, DAL YAKMAK YASAKLANDI

Orman içi köyler, orman bitişiği köyler ve mahalleler ile orman ile ilişiği olmayan köyler ve mahallelerde bağ-bahçe, metrelik ve tarla temizliği gibi nedenlerle anız, ağaç, dal ve bitki örtüsünün yakılması yasaklandı.

BURDUR’DA O YOLLARDA MOLA VERMEK YASAKLANDI

Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Belediyeler; orman alanları civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşlarının yangın önleyici tedbirlerini daha sık denetleyecekler.

Karayolları güzergahında seyir ve park halindeki araçlar ile duraklama yapan araçlardan yangına sebebiyet verebilecek malzemelerin (sigara, şişe, cam eşya, çöp vb. ) atılması ve bırakılması ile orman çevresinde, orman içi tüm yollarda mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklandı. Karayolları güzergahına atılan veya bırakılan bu tür malzemelerin belirli aralıklarla toplanması Karayolları Şeflikleri ile sorumluluk alanlarına göre İl özel İdaresi, Belediyeler ve Orman İşletme Müdürlüklerince yapılacak.

İŞ MAKİNELERİ OLASI YANGINLAR İÇİN HER ZAMAN HAZIR OLACAK

Belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak, yangına karşı gerekli tedbirleri alacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır.

Enerji nakil hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımı ilgili kuruluşlar (TEİAŞ, TEDAŞ, CK ENERJİ AKDENİZ ELEKTRİK) enerji hatlarının özellikle ormanlık alanlardan geçen bölgelerinde gerekli bakım çalışmalarını zamanında ve eksiksiz yapacak, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak gerektiğinde yetkililerce talep edilmesi durumunda enerji kesintisi uygulayacaklar.

BURDURLU ÇİFTÇİLER SMS İLE UYARILACAK

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ziraat Odası Başkanlıkları tarafından çiftçilere ve üyelerine tarımsal alanlardaki yasaklar ve ziraat alanlarında çıkabilecek yangınlar konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacak. Meteorolojik koşulların yangın çıkması bakımından kritik olduğu günlerde çiftçi ve üyelerin telefonlarından sms mesajı ile uyarılması ve bilgilendirilmesi sağlanacak.

Valilik, Kaymakamlıklar ve Orman Bölge Müdür1üğü (Orman İşletme Müdürlükleri) koordinasyonunda genel/özel kolluk görevlileri ile Milli Parklar görevlilerince yangın çıkma riski olan bölgelerdeki devriye faaliyetlerine ağırlık verilecek, ormanlık bölgeler gece/gündüz kontrol edilecek, yangına hassas ve vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılan yerlerin giriş/çıkış ve çevresini görebilecek şekilde fotokapanlar yerleştirilecek, drone , Plaka Tanıma Sistemi (PTS) ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) vasıtasıyla izleme ve gözlem faaliyetleri artırılarak etkin bir şekilde gözetim ve denetim faaliyetleri yapılacak.

SİVİL VE DRONE DEVRİYELERİ DENETLEYECEK

Özellikle Ağlasun ve Bucak ilçeleri arasında bulunan Isparta-Antalya karayolu (Dereboğazı Havzası) bölgesi başta olmak üzere orman yangınları açısından riskli bölge olarak değerlendirilen bölgeler resmi/sivil devriyeler ve drone vasıtasıyla sık sık kontrol edilecek.

VALİLİK EMRİ İLE KAMU VE ÖZEL SEKTÖRÜN TÜM İMKANI KULLANILACAK

Ormanlık ve zirai alanlarda yangın meydana gelmesi durumunda gerekli hallerde Valilik ve Kaymakamlıkların emri ile tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangınlara etkili bir şekilde müdahale edilmesi sağlanacaktır.

BURDUR VALİLİĞİ / BÜLTEN