Önce HOBİ OLARAK BAŞLADI SONRA FIRIN AÇTI

Burdur’a Has Patetesli Ekşi Mayalı Ekmek Yapmaya Başladı
Burdur’da evinin bahçesinde hobi olarak fırın yapan Aysun Onay (59), yaptığı ekşi mayalı patatesli Burdur ekmeğine rağbet fazla olunca yukarı pazardan fırın kiralayarak iş yeri açtı. Yeni yılda açtığı fırında Burdur’a has ekşi mayalı patatesli ekmek, Ispanaklı, peynirli, patatesli pide, bol susamlı sütlü hamurlu çörek yapıp satan Aysun Onay, ilimizin eski damak tatlarını da yeniden yaşatıyor. Oğlu Niyazi Onay (37) ile yukarı pazarda sabah 06.30’dan akşam 17.00’a kadar hizmet verdiklerini anlatan Aysun Onay, Niyazi Onay; “Yeni Mahalle’de 2019 yılında evimizin bahçesine hobi olarak fırın yaptırmıştık. Mahalleye vermeye başladık. Mahalleli derken Burdur halkı yavaş yavaş öğrenmeye başladı. Rağbet fazla olunca müşterilerimizin de talepleri karşılamak üzere fırın açmaya karar verdik. 2021 yılının Ocak ayının ilk gününde yukarı pazarda fırın kiraladık. Burdur’a has ekşi mayalı patatesli ekmek imalatına başladık. Çöreklerimiz var. Sütlü hamurla yoğuruluyor. Bol susamlı. Patatesli, peynirli, ıspanaklı pidelerimiz var. Hepsi eski usulde yapılıyor. Belirli yaş üstündeki büyüklerimiz bunlara özlem duydukları için fırın kiralayarak böyle bir üretim yapmak istedik. Bizde memnunuz. Müşterilerimiz de memnun” dediler. Fırında yapılan tüm mamullerin ise odun ateşinde pişirildiğini söyledi.
ANNELERİMİZ YAPARDI
Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya özel röportaj veren Aysun Onay; “Ekşi, mayalı patatesli Burdur ekmeğini önceden annelerimiz yapardı. Oradan biliyorum. Burdur’a has ekmek kültürünü yeniden hayata geçirdiğim için çok memnunum” dedi.
KARGO İLE DE GÖNDERİYOR
Ankara, İstanbul, Antep, Bursa, Bodrum ve İzmir’deki hemşerilerimize kargo ile ekmek gönderdiğini belirten Niyazi Onay, “Ekmeğin raf ömrü serin yerde muhafaza edilirse 10 gündür. Siparişlerimizi telefonla da alıyoruz, kargo ile gönderiyoruz” dedi.
“ÖNCEDEN MAHALLE FIRINLARINDA ÇOK YAPILIRDI”
Burdur Esnaf, Kredi kefalet Kooperatifi Başkanı Recep Kalkan, “Hatırladığım kadarıyla 1950-1960’lı yıllarda her mahallede fırın vardı. Mahalle halkı evinde yoğurduğu ekşi mayalı hamuru mahalle fırınına götürür pişirirdi. Pişirilen ekmekten de fırın sahibine pay verilirdi. Fırıncı da kendine düşen payı satarak kazanç elde ederdi. Tabi bu gelenek teknolojinin gelişmesiyle birlikte yok oldu. Mahalle fırınlarının yerini döner fırınlar aldı. Eski mahalle fırıncılığını yeniden canlandırarak damak tatlarını halkımıza tattıran Aysun Onay’ı ve oğlu Niyazi Onay’ı tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.
Halil İbrahim Kara