OCAK AYI BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI
Ocak Ayı Belediye Meclisi Toplantısında 21 Gündem Maddesi Görüşüldü
Burdur’da yılın ilk Belediye Meclisi Toplantısı, Kovid-19 tedbirleri kapsamında Sultanderesi Hizmet Binası – Fen İşleri Kampüsü’nde yapıldı. Belediye Meclisi Toplantısı açılış konuşmasında Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz; 2021 yılının vatanımıza, milletimize, tüm dünya devletlerine en başta sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini temenni etti. Başkan Ercengiz, “Salgın son hasta iyileşinceye dek devam eder” diyerek, Koronavirüs’le etkin mücadele hususunda tedbirlerin önemine dikkat çekti.
YILIN SON AYINDA NELER YAPILDI?
Ocak Ayı Belediye Meclisi Toplantısı’nda, 21 gündem maddesi görüşüldü. Gündem maddelerinin yoğunluğu dolayısıyla 2020 yılı faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilginin ileriki bir dönemde basın açıklaması yoluyla yurttaşa bildirileceği belirtilerek Burdur Belediyesi’nin Aralık ayı faaliyetleri açıklandı. Burdur Belediyesi’nin Aralık Ayı Faaliyetlerini Başkan Ercengiz şu şekilde açıkladı; “Burdur Belediyesinin Park Bahçeler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Su Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü, İmar Müdürlüğümüz, Zabıta Müdürlüğümüz kısacası tüm müdürlüklerimizin öncelikle pandemi nedeniyle tam kapasite olmadığını, temizlik işlerimizin alanda zorlandığını ancak elinden gelen gayreti gösterdiğini, gerek temaslı gerek köy karantinası nedeniyle yaklaşık yüzde 10 eksi kapasiteyle görevlerimizi sürdürmeye çalıştık. Park Bahçeler Müdürlüğümüz özellikle budama çalışmaları bittikten sonra yoksul yurttaşlarımıza, ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza odun yardımı yapmaya çalıştılar, devam ediyorlar. Önümüzdeki günlerde de her kış olduğu gibi kömür yardımıyla bu zor günlerde vatandaşımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Şehrin içeresinde muhtelif alanlarda dolgu ve asfalt çalışmalarına arkadaşlarımız devam ederken 6 mahallemizde yol açma, stabilize, çakıl serme işlemlerini gerçekleştirdiler. Armağan İlci Mahallesi’nde Nene Hatun Caddesi’nde kaldırım kırım ve dolgu çalışmalarını arkadaşlarımız tamamladı. Bozkurt Mahallesi parke taşı söküm ve dolgu çalışmalarını devam ettiriyorlar.
“ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞTIK”
En önemlisi kurumumuzda çalışanlarımızla ilgili her yıl olduğu gibi onların emeklerinin alın terinin karşılığını verebilmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık ve onların evlatlarına eşlerine bakmakla yükümlü olduğu kim varsa onlara bir fazla kaynak sağlayabilmek için imkanlarımızı zorlayıp yıllık bazda aylık net 3257.53 TL olarak arkadaşlarımıza katkı vermeye çalıştık maaşlarında. Bu arada sokak hayvanları için özellikle kısıtlama nedeniyle birçok esnafımızın sokakta beslediği hayvanlar ya da yurttaşımızın beslediği hayvanların aç kalabilme ihtimaline karşın ekiplerimiz tüm hafta sonları ya da kısıtlamaların olduğu günlerde beslemelerine devam ettiler. Yenilenen yüzüyle, onarılan haliyle ve tadilat yapılan şekliyle Konferans ve Sergi Salonumuz oldukça güzel bir görüntüye kavuştu. Bakım onarım gerektiren bir haldeydi orayı da tamir ettik. Orada da kendi kaynaklarımızla yaptığımız çalışmalar var. İhalenin yanı sıra. Tarihi Ali Beyin Değirmeni için restorasyonda sona geliyoruz. Değerli arkadaşlar, önemli bir değeri, su kültürünü ve Burdur’un geçmişte bu gün en büyük sorumuz gibi gözükecek olan suyu kaybetmek üzereyiz ama o dönemin su kültürünü yansıtacak değirmenimizi de ayağa kaldırıyoruz. …İzmir Büyük şehir belediyesinin hibe ettiği aracımız Burdur’a geldi. Burdur Belediyesi’nin günlük hizmetlerinde kullanılıyor.” Dedi.
“SUYU KAYBEDERSEK … HİÇBİRİSİNİN KIYMETİ KALMAYACAK”
Kuraklığın hızlı artışına dikkat çekerek, suyun kaybedilmesi durumunda üretilen hiçbir hizmetin öneminin kalmayacağını belirten Başkan Ercengiz; “Yeri gelmişken suyla ilgi bir bilgi vermek istiyorum sizlere. Tüm Türkiye son iki yıldır önemli bir kuraklık yaşıyor. Değerli arkadaşlar, 2015 yılında Gökpınar Ovası’nda (eski ismiyle Çine Ovası’nda) yüzeyden 10 metre derinlikte sondajlarımızın çıkardığı içme suyumuz şu anda 50 metrelere gitti. Çok önemli bir düşüş var yeraltı su kaynaklarımızda. Bir başka hususunda altını çizerek bu konuda yaptığımız girişimden de sizi haberdar etmek isterim. Devlet Su işleri Bölge Müdürlüğü ile bir yazışmamız oldu. Çine Ovası, İnsuyu Ovası’nın son dönemde tarım nedeniyle çok önemli bir su tüketimi yaşanıyor. Bu havzanın susuz tarıma yönelik bitki dokusunun tercih edilmesi gerekiyor. Kentimizin tek içme suyu kaynağı olan Çine Ovası ve İnsuyu Havzası’ndan yeraltı sondajlarıyla elde ettiğimiz su her geçen gün azalıyor. Zaman zaman debinin düştüğü, binaların son katlarına suyun yetersiz geldiğini ifade etmiştiniz. Şu anda tam kapasiteyle tüm pompalarımız çalıştığı halde 10 bin metreküplük depomuzun sadece yüzde 20-25’ini ancak doldurabiliyoruz. Yani şu anda 7500-8000 metreküpe yakın bir hacmi dolduramıyoruz. Gelen su sürekli kullanılıyor. Şehrimizde önemli bir su tüketimi de var. Bu konuda belki önümüzdeki günlerde bir sosyal sorumluluk adı altında bir projeye ortak imza atmak zorundayız. Suyu kaybedersek yapılan depoların, arıtma tesissisinin, isale hattının kısacası yenilenmeyen borularda dahil eleştirildiğimiz noktada hiçbirisinin kıymeti kalmayacak. Su tüketimi biraz daha dikkatli yapılmalı. Halkımızın da bu konuda birtakım farkındalıklarla su tüketimini azaltmaya yönelik tedbirlerin alınmasını sağlamak zorundayız.” Açıklaması yaptı.
SALI PAZARI BİZİM BİR KARNAVALIMIZ
Başkan Ercengiz, halk pazarlarına ilişkin üretilen hizmetler ve maliyetlere yönelik de açıklamada bulundu. Pandemi nedeniyle yaşanan değişikler ve sunulan hizmetlere dair yaptığı konuşmasında Başkan Ercengiz; “Salı pazarımız biliyorsunuz bizim bir ritüelimiz, bir karnavalımız. Burdur için çok önemli bir buluşma yeri ve pandemi nedeniyle beslenmenin öneminin bir kat daha arttığı, yurttaşımızın taze meyve sebzeye ulaşmasıyla ilgili geldiğimiz günden beri 2014’den bu yana mümkün olduğunca semt pazarlarını yaygınlaştırıp yurttaşa mahallinde hizmet üretebilme adına önemli bir adım attık. Bu attığımız adımların neticesinde bu güne kadar orada üretilen hizmetlerin hiç birisinin karşılığında işgaliye ücreti adı altında bir tek kuruş para almadık. Amacımız yerli üreticiyi, köylümüzü ve esnafımızı yurttaşa hizmet konusunda en iyisini sağlayabilmek noktasında teşvik etmekti. Geldiğimiz noktada Salı pazarı normal rutininde sadece pazartesi akşamüzeri malzeme konularak Salı günü sabahtan açılırken bizim toleransımızla yani özellikle çalışan memurumuzun işçimizin mesai bittikten sonra rahatlıkla taze meyveye ulaşabilmesi için pazartesi günü öğleden sonradan itibaren başladığımız Pazar alışkanlığı geriye çekilerek Pazar günü sabah 8’den itibaren başladı. Değerli arkadaşlar Pazar işletmenin bir maliyeti var. Orada çalıştırdığımız emekçi arkadaşlarımızın orada görev yapan zabıta arkadaşlarımızın kullandığımız elektriğin orada çalıştırdığımız iş makinasının kısacası burdur belediyesine olan maliyetiyle ilgili arkadaşlarımız bir maliyet çıkarttılar. Yuvarlak bir rakam verecek olursak yaklaşık yıllık 100 bin TL’lik bir işgaliye ücretiyle biz haftanın 7 günü 8 pazarda hizmet veriyoruz. Sadece şunu söyleyebilirim 13 kişilik temizlik işçisinin, 2 şoförle, 1 operatörle, 1 ustabaşıyla akşam saatlerinde yaptığı fazla mesainin bir günlük maliyeti 3bin 396 lira 29 kuruş. Harcanan elektrik, amortisman giderleri, yakıt, kamyonların yıpranma payları tüm bunları üst üste koyduğunuz zaman zaten bu rakamların çok daha üzerinde bir rakama ulaştığımızı görüyoruz. Sadece 25 TL işgaliye ücretiyle bu hizmeti vatandaşımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. Bizim amacımız, buradan burdur belediyesi olarak bir para elde etmek değil aksine buradaki maliyetler ne kadar düşük olursa yurttaşımıza o kadar ucuz meyveyi sebzeyi yedirebiliriz mantığındayız. “ Dedi.
OCAK AYI GÜNDEM MADDELERİ
Yılın ilk Belediye Meclisi Toplantısı’nda 21 gündem maddesi görüşüldü. Görüşülen gündem maddeleri arasında; Denetim komisyonu kurulması, Belediye Meclisi bir aylık tatil hususu, Belediye toptancı halindeki kiracılardan alınacak teminat tutarı, trafo ilavesi için imar planı tadilatı hususu, 3194 Sayılı İmar Kanununun Planlı Alanlar Yönetmeliği hükümlerine çelişen konuların iptaline yapılan itiraz, 3194 Sayılı İmar Kanununun 17. Maddesine göre ihaleye çıkılması, Belediyeye ait taşınmazın hazineye bedelsiz devri hususu, 2021 yılı geçici işçi vizeleri, 2021 yılı ödenecek sözleşmeli personel ücretleri, Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nde Burdur Belediyesi’ni temsil etmek üzere üye seçimi, Torosgaz genel kurul toplantısında Burdur Belediyesi’ni temsil etmek üzere üye seçimi, bazı toplu taşıma araçlarından alınacak yıllık ruhsat harçlarının iptali, Konak Mahallesi’nde bazı bölgelerin içkili yer bölgesi olarak belirlenmesine yönelik kurulan komisyon kararının görüşülmesi, Burdur Belediyesi bünyesinde bulunan taşınmazlara ilişkin uygulanacak hususlar, Sosyal Yardım ve Değerlendirme Kurulunda görev yapmak üzere üye seçimi, İtfaiye çalışanlarının fazla mesai ücretleri, Zabıta çalışanlarının fazla mesai ücretleri, Pazar yerinde sergi açan tuhafiyeci esnafının 3 aylık işgaliye ücretlerinin yüzde 50 olarak alınması hususu başlıkları yer aldı.
Mine KAYA