Flaş Haber Yeni

O KARAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ BURDUR’DA DURUM NE?

O KARAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ BURDUR’DA DURUM NE?

Sürücülerin yıllardır beklediği o karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

B sınıfı ehliyetlerin 125 CC’lik motor kullanabilmesini ön gören karar, 10 Şubat 2024 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Buna göre B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler, belirlenen şartları sağladıkları takdirde 125 CC’lik motor kullanabilecek.

B SINIFI EHLİYETLE 125 CC’LİK MOTOR KULLANMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELER?

B ehliyetiyle 125 CC’lik motor kullanabilmek için;

  • Deneyim bakımından en az 2 yıl geçerli B sınıfı ehliyete sahip olmak,
  • Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte iki tekerlekli araçları kullanacaklar için aranan sağlık şartlarını taşımak
  • ve son olarak kanundan yararlanmak için başvurduğu tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde 2918 sayılı Kanuna istinaden sahip olduğu sürücü belgesinin geçici veya kalıcı olarak geri alınmamış olması gerekiyor. Bu şartları sağlayan sürücüler kanundan yararlanmak için başvurabilmektedir.

Burdur’da hizmet veren sürücü kursları 125 cc’lik motorlarla ilgili yapılan düzenlemede başvuruları ne zaman nasıl kabul edecek? Yönetmeliğin fiyatlandırması nasıl olacak?

10 Şubat 2024 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre B sınıfı ehliyetliler, gerekli şartları sağladıkları takdirde 125 CC’lik motor kullanabilecek. Burdur’da hizmet veren sürücü kurslarına yönetmelikle ilgili başvuruların ne zaman ve nasıl yapılacağını ve fiyatlandırmayı sorduk.

Burdur’da hizmet veren bir sürücü kursu yetkilisi, uzun süredir bekledikleri kararın yayınlanmasıyla birlikte bu karardan yararlanmak isteyen sürücülerin, sürücü kursu merkezlerine gelerek kayıt işlemi oluşturabileceklerini, herhangi bir zaman diliminin olmadığını ifade etti. Kanundan sonra fiyatlandırmada herhangi bir değişiklik olmadığını ifade eden yetkili, başvuru için gelen sürücülerin B sınıfı ehliyetten A1 sınıfı sürücü adayı olarak kayıt işleminin yapıldığını fiyatlandırmada kurs ile sınav harcının aldığını söyledi. Karar sonrası sürücülerin sadece sınav başarısından sonra devlete yatırılacak olan vergiden muaf olduklarını söyledi. Yetkili açıklamasının devamında, adayların sadece almaya hak kazandıkları A1 ehliyetini ticari işlerde ve yurt dışı işlerinde kullanmadıkları takdirde geçerli olacağını vurguladı. Bu durumlarda ise vergiyi ödeyerek ehliyetlerine işletmeleri gerektiğini de hatırlattı.

Burdur’da hizmet veren başka bir sürücü kursu ise bu yönetmelikten sonra daha çok telefonlar üzerinden talep aldıklarını ancak bu kararla ilgili herhangi bir kayıt işleminin gerçekleşmediğini dile getirdi. Aynı zamanda yönetmelikte yer alan maddeler her sürücü için geçerli olmadığından dolayı, bu karardan yararlanmak isteyen sürücülerin en az 7 yıl B ehliyetli olmaları gerektiğini ifade etti. Bilgi almak isteyen adaylarında bu kanundan yaralanmaktan vazgeçip A2 sınıfı ehliyete yazıldıklarını ifade etti.

H.Nesibe Solak