Flaş Haber Yeni

NEREDE KALMIŞTIK? İNSAN MEZARLARI KİME AİT?

NEREDE KALMIŞTIK? İNSAN MEZARLARI KİME AİT?

Yılın köşe yazımız Burdur Öğretmenevi Müdürlüğü bahçesinde 5 Ocak 2025 Pazar günü yapılan altyapı çalışmaları sırasında çıkan insan kemikleri üzerine oldu. 

Bahçede çıkan kemiklerin basına yayın organları aracılığı ile Burdur kamuoyuna yansıması ‘İnsan mezarları kime ait?’ sorusunu akla getirdi. Burdur tarih kitaplarının hiçbirinde o bölgenin bir mezarlık olduğuna dair bilgi bulunmaması, ilk olarak akla ‘Toplu mezar mı çıktı?’ , ‘Varlıklı ailenin çiftliğinde veya malikanesinde mezarlıklar mı vardı?’, ‘Herhangi bir toplumun mezarlığı mı?’ soruları geldi.

Yaptığımız araştırmaya göre Rusların yaşadığı bölge Zafer Mahallesi’ne bitişik Tepe Mahallesi’nde Hacı Rahmi Sultan Türbesinin yanında Rum mezarları bulunuyor. Aynı bölgede bulunan Hoca Bali Hamamı’nın üst kısımlarında da Rum ve Türk mezarları bulunuyor.  Bu da Rum mezarlığının öğretmenevi bahçesi değil,  Tepe Mahallesinde olduğunu doğruluyor. 

Diğer bir varsayım ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek yıkılmaktan kurtarılan Hoca Bali Hamamı’nın tam karşısında Şeyh Sinan Camii’nin avlusunda 1’den fazla mezar bulunuyor. Bu da ibadethane veya evlerin bahçelerine de insanların gömüldüğünü gösteriyor.

BAŞKAN AKKAYA ‘İŞİTTİĞİNİ SÖYLEDİ’

Başka bir iddia ise eski Burdur Belediye Başkanı ve Birlik Vakfı Burdur Şubesi Başkanı Emekli öğretmen Sebahattin Akkaya’nın söylemleri. Olay günü telefonla aradığım Başkan Akkaya; “Eskiden büyüklerimizden ‘Oralarda mezarlık olduğunu işitmiştim’. Ama herhangi bir mezar yoktu. Orası Rum yerleşkesi Zafer Mahallesi'ne yakın bir bölge dolayısıyla da bu işittiğim mezarlıkta belgelenmiş oldu.” söyleminde bulundu.

DÜĞÜMÜ TAPU KAYITLARI ÇÖZECEK

Öte yandan Burdur Öğretmenevi Müdürlüğü bahçesinde çıkan mezarların kime veya hangi topluma ait olduğunu tapu kayıtları çözecek.  Nasıl ki Burdur Çeltikçi ilçesinin topraklarının tapuları daha düne kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. Padişahı 2.Abdülhamit Han’a ait ise, Burdur Valiliği karşındaki ‘Cumhuriyet Parkı’, ‘Burdur Yetiştirme Yurdu’nun arazisi ise,  yine aynı şekilde düne kadar (1990’lı yıllar) Burdur Endüstri Meslek Lisesi’ne (Sanat Okulu)  ait olan bahçenin bugün Burdur Öğretmenevi Müdürlüğü olarak kullanılan alanın Cumhuriyet dönemi öncesi kime ait olduğunun belirlenmesi kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan mezarlarında hangi topluma veya bir aileye ait olup olmadığı ortaya çıkacağının kanısındayız. Kanıdan öte emin olabiliriz.

HASTANE İNŞAATINDA DA İNSAN KEMİKLERİ BULUNMUŞTU

Bu arada eski Burdur Otogarı karşısı Devlet Hastanesi binası (Camlı bina) inşaatında birçok insan kemikleri çıkmıştı. kemikler çıkan yerden alınarak Burdur Asri Mezarlığı’na gömülmüştü.