MOLOZLAR BU SEFER TARIM ARAZİLERİNE DÖKÜLDÜ
Doğanın korunması çevrenin kirlenmemesi konularında duyarsız ve bilinçsiz kişiler tarafından doğaya yine moloz ve inşaat artıkları döküldü. Yetkililerin tüm denetim ve kontrollerine rağmen kaçak moloz ve inşaat artıkları doğayı kirletmeye devam ediyor. Kaçak katların, yapıların ve kaçak tadilatların seçim dönemlerinde daha kolay ve denetimsiz bir şekilde yapılabileceği ön yargısına kapılan bilinçsiz kişiler yine kolları sıvadı.
“Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu”, “İmar Kanunu”, “Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ve diğer ilgili mevzuat hükümlerinde de tarım arazileri üzerine kati suretle hafriyat toprağı dökülemeyeceği, belirli şartları sağlamadan kesinlikle yapı yapılamayacağı konuları açıkça belirtilmiştir. Mevzuat maddelerine aykırı hareket etmek için bazı dönemleri fırsat bilen kişiler tadilat sonrası çıkan inşaat artıklarını ve hafriyatları Burdur – Fethiye Karayolu Ali Kemal Erdem Bulvarı’nda bulunan atıl arazilere bırakılmasını bir adım daha vahim duruma taşıyıp Burdur – Ankara Karayolu Kışla Mahallesi mevkide bulunan birinci sınıf tarım arazilerine de moloz dökmeye başladığı görüldü.
Harita Mühendisi Birkan İş; ülkemiz için tarım arazilerinin önemini, ekonomiye katkılarını ve tarım arazilerinin verimli bir şekilde amacına uygun kullanılmasına vurgu yaptı. Hangi arazi, tarla ve arsalara hangi şartlarda inşaat yapılıp yapılamayacağını “BUNLARI BİLMEDEN ARAZİ, TARLA veya ARSA ALMAYIN” başlığı altında sıraladı:
“1. Tarla eğer 5.000 metrekareden küçük ise yasal olarak ev yapamazsınız.
2. Tarla 5.000 metrekareden büyük olsa bile, kadastral yolu yoksa yine ev yapamazsınız.
3. Tarla eğer tarım il müdürlüğü tarafından sınırı çizilmiş Büyük Ova içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
4. Sulama kanalı, sulama göleti vb. gibi DSİ çalışması yapılmış sulanabilir arazilerde 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
5. Sit alanı içindeyse 5.000 metrekareden büyük olsa bile ev yapamazsınız.
6. Kooperatif hobi bahçesi zaten ev olmaz, yaptığın ev de zaten senin sayılmaz. Aman dikkat. Kooperatif borcuna, varlığına ortak olursunuz, yaptığınız ev kooperatifin ortak malı olur, tek başına hiçbir hak iddia edemezsiniz (yıkılmadığını varsayalım)
7. Konteyner koyulur, prefabrik yapılabilir, bungalov yapılır diye özel bir durum ya da öyle bir müsaade yoktur ruhsatı olmayan her şey kaçaktır.
8. Belediye bir şey demiyor yalanları ile yer satılıyor, öyle bir şey yoktur, belediye çatır çatır yıkar, cezasını da keser, hatta ceza davası bile açılması için kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunur, hapis cezası bile alabilirsiniz. Belediyenin yıkmadığı yani göz yumduğu olsa bile (!) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkar, parasını 2 kat olarak belediyeden keser ve bunu bile size ödetir.
9. Elektrik aboneliği olması belediyenin ya da devletin o yapıya izin verdiği, yıkmayacağı anlamına gelmez. Yıkılan bir çok kaçak yapıda elektrik vardır.
10. Yapı kayıt belgesine müracaat edilmiş olması o yapının izinli olduğu ve yıkılmayacağı anlamına gelmez. Belgesiz olan her yapı yıkılabilir.
11. Su çıkar, sondaj vurursun diyen herkese aldanmayın. 150 metre derine inip yine de su bulamayabilirsiniz. Kaldı ki, son birkaç yıldır sondaj yasağı vardır. Kaçak sondaj çalışması yaptığınız tespit edilirse yüzbinlerce lira ceza yiyebilirsiniz, kazılan yere beton dökmek zorunda kalabilirsiniz.
12. Elektriğe suya müracaat ettik, gelecek diyenlere de aldanmayın, milyon TL de verseniz bazı yerlere elektrik ve su asla gelmez, gelse de sizin ömrünüz yetmez.
13. Tarlanın etrafını çevirmeniz oranın vasfını değiştirmez, duvar örmeniz ya da tel örgü çekmeniz orayı arsa yapmaz.
14. Satılık ilanlarında tarlalara satılık ARSA diye yazan çok olur ama arsa satan daha yanlışlıkla TARLA diye ilan vermemiştir. Tarlaya arsa yazanlara dikkat edin. Köy içi imarlı olan yani kırsal yerleşik alan olarak kabul edilen yerlerde bu durum istisnadır. Köy içi alanlar da kayıtlarda tarla olarak geçer ama kadastral yolu olan tarla vasıflı köy içi yerlere de ev yapabilirsiniz. Yani bir nevi arsa vasıflı olur. Almak istediğiniz yerin köy içi yerleşik alan içinde olup olmadığını İl Özel İdaresinden öğrenebilirsiniz.
15. Köylerde, Kırsal Mahallelerde Bir yerin ifrazı için parselin Kadastro yoluna cephe olması ve en az 15 metre genişlik 20 metre derinlik sağlaması gerekir.
16. Ne alırsanız alın belediye ile ya da il özel idaresi ile veya Harita Bürosundan alacağınız bilgiler ışığında karar verin.”
Ali Arıkanoğlu