Milletvekili Göker’den kuraklık çıkışı: KURAKLIK BURDUR ÇİFTÇİSİNİ MAĞDUR EDİYOR
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, “Burdur ilimizde, özellikle olağanüstü çok şiddeti ve şiddetli kuraklığın yaşandığı bölgeler afet bölgesi ilan edilmelidir” dedi
TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, kentte şiddetli kuraklık yaşanan bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini işaret etti. Kuraklığın Burdur üreticisini mağdur ettiğini ve susuzluk nedeniyle 1 milyon 500 dekar ekili arazinin kuruma tehlikesi yaşadığını ifade etti.
Milletvekili Göker, yaptığı yazılı açıklamada, “Burdur ilimizin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlimizde yaşanan kuraklık nedeniyle tarım üretimi olumsuz etkilenmektedir. Çiftçimizin tarlasındaki ekili birçok ürün kuraklık tehdidiyle karşı karşıyadır. Göller bölgesinde yağışların azlığı ve bilinçsiz su kullanımı tarımsal üretimi her geçen gün daha fazla olumsuz etkilemektedir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 22 bin, toplamda ise 35 bin çiftçimizin bulunduğu ilimizde acil önlemler alınmaz ve destek olunmazsa kuraklık nedeniyle birçok çiftçimiz mağdur olacaktır. Burdur ilimizde, özellikle olağanüstü çok şiddeti ve şiddetli kuraklığın yaşandığı bölgeler afet bölgesi ilan edilmelidir. Yaklaşık 1 milyon 500 bin dekar alanda tarımsal üretim yapılan ilimizde, tarlalarda ekili bulunan pancar, buğday, arpa gibi tarla ürünleri ile sebze ve meyve alanları susuzluk nedeniyle kuruma tehlikesi altındadır. Burdur ilimizde, 2020 yılında toplam 475.396 ton ( şekerpancarı, buğday, arpa, hayvan pancarı, yulaf ) tarla ürünü, 70.875 ton meyve ve 307.348 ton sebze üretimi yapılmıştır. İlimiz, tarımsal üretim kapasitesi açısından gıda tedarikinde önemli iller arasındadır. Çiftçilerimizin üretime devam edebilmeleri için bu yıl yaşanan kuraklıktan en az etkilenmiş bir şekilde çıkması gerekmektedir. Bu nedenle ilimizin özellikle olağanüstü çok şiddeti ve şiddetli kuraklığın yaşandığı bölgeler afet bölgesi ilan edilerek çitçilerimizin zararları karşılanmalı ve gereken her türlü destek sağlanmalıdır. Yaşanan kuraklık, vatandaşlarımızın içme suyu teminini de zorlaştırmaktadır. Yaşanan kuraklık tarımsal üretimi olumsuz etkilediği gibi vatandaşlarımızın içme suyu teminini de zorlaştırmaktadır. Önümüzdeki yıllarda içme suyu sıkıntısının daha fazla yaşanmaması için su kaynaklarımız havza bazlı yönetilmeli, DSİ bu konuda gereken çalışmaları yapmalıdır. Bu süreçte vatandaşlarımızın da suyu tasarruflu kullanması daha büyük sıkıntı yaşanmasını önleyecektir” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ