Flaş Haber Yeni

MEB ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMENLİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

MEB ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMENLİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre MEB Özel Öğretim Kurumlarına Yönetmenliği'nde düzenlemeye gidildiği açıklandı. 

Yeni düzenlemeye göre, okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim-öğretim yılında ilan edilen ücret dikkate alınacak. Okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesindeki ücret esas alınacak. Bu ücretlere bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) ve bir önceki yılın ortalama TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) toplamına %5 oranından fazla artış yapılamayacak.

Yönetmelik kapsamında özel okullar ve kurslar, kayıt ve nakil işlemlerinde zekâ testi ve benzeri uygulamalara göre öğrenci seçimi yapamayacak. Ayrıca özel okullarda tam gün eğitim öğretim yapılacak. Kontenjan düzenlemeleri, ilçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi durumlar için Bakanlıkça belirlenebilecektir.

Özel öğretim kurslarında sınıf mevcutları 18 kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek. Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi okul saatleri dışında ve hafta sonu da özel öğretim kurslarına devam edebilecekler. Özel öğretim kurumları, il millî eğitim müdürlükleri ile belediyeler arasında imzalanan ve Bakanlıkça onaylanan sosyal etkinlik merkezleri veya örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurs düzenlenmesine ilişkin iş birliği protokolü yapabilecekler. "Sosyal Bilimler" ve "Fen Bilimleri" şeklinde iki bilim grubu tanımlandı.

Ayrıca, özel motorlu taşıt sürücü kursu açacaklar için kurucunun ilgili alanda mezuniyet belgesine sahip olması şartı kaldırıldı. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açacaklardan da benzer şekilde mezuniyet belgesi istenmeyecek.

Kurumlar her 8 yılda bir kurum yönetmeliklerini Bakanlığın onayına sunacaklar. Öğrenciler okula kayıt olduğu yılın yönetmeliğine göre eğitim alacaklar. Ayrıca, şu anda faaliyette bulunan özel okullar, haftalık ders çizelgesi ve öğretim programlarını 2 yıl içinde yeniden düzenleyerek Bakanlığın onayına sunacaklar.

Depreme dayanıklı bina bulmanın zorluğu nedeniyle, aynı kurucuya ait birden fazla okulun aynı binada açılabilmesine ve depreme karşı binası sağlam olmayan özel öğretim kurumlarının 5 yıl süreyle geçici nakil yapmasına izin verildi.

Melisa Adınısever