MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKİ SIKINTILARINI ANKARA BÜYÜK MİTİNG’TE DİLE GETİRDİ
BÜYÜK MİTİNGE BURDUR MALİ MÜŞAVİRLER ODASI YÖNETİMİ VE ODA ÜYELERİ KATILDI
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) öncülüğünde Enflasyon Düzeltmesinin Geçici Vergi Dönemlerinde Yapılmaması ve Mesleki Sorunların Çözümü ve Mali Müşavirlerin Haklı Taleplerini duyurmak İçin 1 Ağustos 2024 Perşembe günü Ankara Anıtpark’ta Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce Mali Müşavirle buluştular. Büyük mitinge Burdur Mali Müşavirler Odası Yönetimi ve oda üyeleri katıldı.
BURDUR SMMMO BAŞKANI GÜRHAN ÖZVEREN’DEN AÇIKLAMA”
Burdur SMMM Odası Başkanı Gürhan ÖZVEREN açıklamasında; Vergi Usul Kanununun mükerrer 298. maddesi uyarınca kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için 2023 yılı sonun da Enflasyon Düzeltmesi uygulandığını, yasa gereği ertelenmez ya da kaldırılmaz ise 2024 yılı içinde her 3.er aylık geçici vergi dönemlerinde de uygulanacağını, uygulamaya devam edilmesi halinde “Enflasyon Düzeltmesinin meslek mensuplarına ek iş yükü getireceğini ve vergi mükelleflerine ise ek vergi yükü getireceğini” belirterek konunun önemine binaen daha önce paydaşları olan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası ile Burdur Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bilgi verdiklerini daha sonra TÜRMOB öncülüğünde Ankara’da Ülkemizin dört bir yanından katılan meslektaşları ile birlikte bu büyük mitingin gerçekleştiğini beyan ederek miting’e katılan ve başta sosyal medya olmak üzere her alanda seslerini duyuran tüm meslektaşlarına teşekkür etti.
TALEPLER 12 BAŞLIKTA AÇIKLANDI
Ankara Anıtpark'taki mitingde konuşan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre KARTALOĞLU, mali müşavirlerin sırtındaki yükün artık taşınamaz boyutlara ulaştığını belirterek, başta geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmaması olmak üzere taleplerini 12 başlıkta açıkladı.
Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin uygulanmasının mümkün olmadığını belirten Kartaloğlu, "3 ayda bir bilanço verilemez. Geçici vergi, enflasyon olduğu için var. Enflasyon olduğu için verdiğimiz bir beyannamede bilanço vererek enflasyonu düzeltmeye çalışacağız. Bunun uygulanması teknik olarak mümkün değil." dedi.
20 yıl gibi bir aradan sonra enflasyon düzeltmesi işlemlerinin tekrar konuşulduğu bir döneme girildiğini hatırlatan Kartaloğlu, “Doğru çıktılar elde etmek için enflasyon düzeltmesi işlemlerini yapmak ve bilançoları enflasyon etkisinden arındırmak gerektiği açıktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın, yıllık beyannamelerde bu işlemin yapılmasını ve mali tabloların gerçeği yansıtmasını istemesi son derece doğaldır. Ancak Bakanlık, bu işlemlerin her 3 ayda bir geçici vergi dönemlerinde de yapılmasını, geçici vergi beyannamesi ekine bilanço konulmasını ve bunun düzeltilmesini istemektedir. Bilindiği gibi bilanço çıkarmak için yalnızca kayıtlar yeterli olmamakta, başta stoklar olmak üzere bütün varlıkların fiili envanter işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Oysaki özellikle küçük ölçekli firmalarda gerek bilgi akışı ve gerekse bilgi işlem ve yazılım altyapılarında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Bu da küçük işletmelerde üç ayda bir sağlıklı olarak bilanço çıkartılabilmesine olanak vermemektedir” dedi.
“BU YÜK KALDIRILAMAZ HALE GELDİ”
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi takvimine bakıldığında, 36 adet beyan ve bildirim yapılması gerektiğine dikkat çeken Kartaloğlu, bunlar arasında, Ocak – Haziran dönemi enflasyon düzeltmesi yapılan ve bilançonun istendiği geçici vergi beyannamesinin de bulunduğunu kaydetti. Kartaloğlu, “ Artık bu yük, kaldırılabilir boyutları aşmıştır. Yükümüz sadece bunlarla da sınırlı değil. TÜİK tarafından istenen beyan ve bildirimler, SGK tarafından istenen beyan ve bildirimler, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından istenen pek çok beyan ve bildirim bulunmaktadır. Bu bilgilerin çoğu aslında devletimizin elinde mevcut olup, bilgi havuzunun oluşturulamaması nedeniyle tekrar tekrar meslek mensuplarına yük olarak getirilmektedir. Bizler yaklaşık 130 bin meslek mensubu ve 25 bin aday meslek mensubu ile bugüne kadar, ülkemiz için devletimiz için kamu yararını gözeterek kamu finansmanının sağlanmasında, ekonomik faaliyetlerin raporlanması ve denetlemesinde büyük fedakârlıklar gösterdik. Ancak artık bu büyük yükü kaldırmakta zorlanıyoruz. Yükümüzün azaltılmasını ve emeğimizin karşılığını almayı, Bakanlık vesayeti olmadan hazırlanan ücret tarifeleri ile mesleğimizi sürdürmeyi, kamu yararı çerçevesinde ülkemiz ve devletimiz için çalışmaya devam etmek istiyoruz” dedi.
“HAKLI TALEPLERİMİZ”
TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu, başta geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmaması olmak üzere taleplerini şöyle sıraladı:
- İnsanca geçirilebilecek, göstermelik olmayan gerçek bir mali tatil yürürlüğe konulmalıdır.
- Kayıt dışılıkla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa, basit usul kaldırılmalı, istisnasız tüm mükelleflerin beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmaları zorunlu hale getirilmeli, Mali Müşavirlik hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için de bu hizmetlerdeki KDV oranı düşürülmelidir.
-İdarenin elektronik sistem altyapısı güçlendirilmeli, beyan ve bildirim gönderimlerinde tıkanıklığa sebebiyet verilmemelidir.
-İdarelerin birbirlerinden veri alabilecekleri sistemsel altyapılar kurulmalı, aynı bilgilerin birçok yere beyan edilmesinin önüne geçilmelidir.
-TÜRMOB’un beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve bazı beyannamelerin birleştirilmesi konusundaki önerilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
-Meslektaşlarımızın yetki ve sorumlulukları arasındaki dengesizlik ortadan kaldırılmalı, sorumlulukları azaltılmalıdır.
-Asgari Ücret Tarifesi yayımlanırken günün ekonomik şartları dikkate alınmalı, ücretin verilen emeğin ve mesainin karşılığı olması sağlanmalıdır.
- Arabuluculuk yetkisi dünya uygulamalarında olduğu gibi Mali Müşavirlere de verilmelidir.
- Belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport hakkı verilmelidir.
-Deprem bölgesinde özellikle Maraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde mücbir sebep hali uzatılmalıdır.
-Meslektaşlarımız KOSGEB desteklerinden yararlanmalıdır.
“TÜRMOB’UN, TOBB VE DİĞER İŞ İNSANLARI ÖRGÜTLERİNCE DESTEKLENMESİ GEREKİR”
TÜRMOB’un dile getirdiği taleplerin büyük kısmı iş alemini doğrudan ilgilendiren ve iş dünyasının muhasebesi ve beyanı ile ilgili işler. Bu nedenle iş dünyası TÜRMOB’un seslendirdiği sorunlara sessiz kalamaz, TÜRMOB’u yalnız bırakamaz. dedi.
BURDUR SMMMO/BÜLTEN