Flaş Haber Yeni

MAKÜ’nün Patentini Aldığı Yerli ve Milli Pomat Ticarileşme Yolunda

MAKÜ’nün Patentini Aldığı Yerli ve Milli Pomat Ticarileşme Yolunda

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), hayvancılık alanında yürüttüğü çalışmalar ile hem ülke hayvancılığına hem de ülke ekonomisine katkılar sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda sektöre kazandırdığı yerli ve milli pomadın ticarileşmesi için iş birliği protokolü düzenlendi.

MAKÜ Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Kale’nin buluş sahibi olduğu “Hayvanların Ayak Derisi ve Tırnaklarında Mikroorganizma Kaynaklı Gelişen Yaraların Tedavisine Yönelik geliştirilmiş Topikal Pomat” başlıklı buluş için MAKÜ hak sahipliğinde Türk Patent ve Marka Kurumuna 2019 yılında yapılan başvuru sonrası alınan patentin ticarileşmesi için protokol imza töreni gerçekleştirildi. Bu sayede MAKÜ’nün sektöre kazandırdığı ürünlere bir yenisi daha eklendi.

Pomadın üretim ve satışına yönelik olarak düzenlenen protokol imza törenine MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Proje Koordinatörü Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Buluş Sahibi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Kale ile Master Vet Sağlık Ürünleri Ltd. Şti ile İstanbul Veteriner İlaçları San. Tic. A.Ş. yetkilileri katıldı.

Protokol imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, konuşmasında “Bu buluş, fikir üretme, geliştirme ve uygulama aşamalarını başarıyla geçerek sektör tarafından ticarileştirilmeye layık görülmüştür. Üniversitemizin değerli akademisyeni tarafından ortaya konan buluşun ticarileşmesine yönelik yapılan bu protokolle birlikte akademik bilginin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi için önemli bir adım atıldı. Üniversitelerin görevi aslında bilgiyi üretmek, bilgiden de ticarileşmeye geçecek yolu kurgulamak ve daha sonra bilginin büyük ticari yapılara bürünmesini sağlamaktır. Üniversite olarak, üniversite-sanayi iş birliğinin gelişmesinde en stratejik araçlardan biri olan bu tür buluşlara sanayi kuruluşları tarafından talep gösterilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, akademisyenlerin buluşları kapsamında şirketleşmesine destek olunması için Teknoloji Transfer Ofisimiz ve Teknokent A.Ş. görevlendirildi. Akademisyenlerimizin bu birimlerimizden faydalanması girişimcilik bilincinin gelişmesine olanak sağlayacaktır.  Ben bu buluşta emeği olan hocamıza teşekkür ediyorum ve benzer çalışmalar yapmak isteyen tüm akademisyenlerimizin her zaman yanında olduğumuzu paylaşmak istiyorum.“ ifadelerine yer verdi.

Geliştirilen topikal pomat, hayvanların ayak derisi ve tırnaklarında bazı mikroorganizmalara (bakteri, mantar, maya ve papillomavirus) bağlı gelişen dermatit, hiperplazi, arpalama, ülser, çürük, apse, çatlak, şişkinlik, kanama, kızarıklık, nekroz, erime, ağrı, topallık semptomlarının tedavisi ile hayvanların ayak derisi ve tırnaklarında mikroorganizma kaynaklı gelişen yaraların tedavisine yönelik olarak kullanılabilmektedir.

Haber Merkezi