MAKÜ’nün karnesi açıklandı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 4 temel alanda 45 gösterge doğrultusunda hazırlanan 2020 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporlarını, resmi internet sitesinde erişime açtı.
YÖK'ten yapılan açıklamada, Türk yükseköğretim sisteminin nicel gelişimini büyük ölçüde tamamladığı ve kalite odaklı yapısal dönüşümün hedeflendiği ifade edildi. Bu kapsamda, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesinin, Türk yükseköğretim sisteminin kalite odaklı dönüşümünün sağlanması ve gelişiminin sürdürülmesi için elzem koşullardan olduğuna işaret edilen açıklamada, yükseköğretim kurumlarının faaliyet alanlarına ilişkin süreçlerini şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda yürütmesine katkı sunmak ve üniversitelere ilişkin kanıt temelli değerlendirmelerin yapılabilmesine imkan sağlamak amacıyla 2019'dan itibaren Üniversite İzleme ve Değerlendirme Çalışması yürütüldüğü hatırlatıldı. Açıklamada, her yıl bir önceki yıla ait gösterge verilerinin başta üniversiteler olmak üzere çeşitli kaynaklardan edinilerek kamuoyu ile paylaşıldığı aktarıldı.
4 TEMEL ALANDA 45 GÖSTERGEDE DEĞERLENDİRME YAPILIYOR
Üniversite İzleme ve Değerlendirme Çalışması ile üniversitelerin yürüttüğü çalışmaların tamamını kapsaması hedeflenen eğitim ve öğretim, araştırma-geliştirme, proje ve yayın, uluslararasılaşma ile topluma hizmet ve sosyal sorumluluk olmak üzere, 4 temel alanda 45 gösterge belirlendiği belirtilen açıklamada, Ülkemizin kendine özgü şartları dikkate alınarak belirlenen göstergeler aracılığıyla üniversitelerin güçlü yönlerini ortaya koymak ve gelişime açık alanlarını desteklenmesi amaçlanmaktadır. değerlendirmesi yapıldı. Yükseköğretim Kurulu olarak yürütülen izleme ve değerlendirme çalışmalarının üniversiteler tarafından da yakından takip edildiğine işaret edilen açıklamada, Bu çerçevede kurumların izleme ve değerlendirme birimleri aracılığıyla belirlenen göstergelere ilişkin çalışmalar yürüttüklerini memnuniyetle takip etmekteyiz. Bu çalışmaların kurumların veriye dayalı karar alma süreçlerine katkıda bulunacağına ve sürdürülebilir nitel gelişimlerini destekleyeceğine inanmaktayız. denildi.
ÇALIŞMA KAPSAMINDA HER YIL İKİ KATEGORİDE RAPORLAR YAYIMLANIYOR
Üniversite İzleme ve Değerlendirme Çalışması kapsamında, yıllık her bir üniversiteye ait Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu ve bu raporların analizi sonucu hazırlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu olarak iki kategoride rapor yayımlanıyor. 193 üniversiteye ait 2020 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları www.yok.gov.tr/universitelerizleme-ve-degerlendirme-raporlari adresinde kamuoyu ile paylaşıldı. Bu raporlarda yer alan verilerin analizine dayalı olarak hazırlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2021 ise yıl sonuna kadar paylaşılacak.
SALGINININ ETKİSİYLE CÜZİ DÜŞÜŞLER OLSA DA GENEL OLARAK YÜKSELİŞ VURGUSU
Rapora göre, üniversitelere ait 2018, 2019 ve 2020 yılı raporları karşılaştırıldığında 2020'de bazı gösterge verilerinde Kovid-19 salgınının etkisiyle cüzi düşüşler olsa da genel olarak yükseliş olduğu görüldü. Eğitim ve öğretim ana alanındaki bazı göstergelere ilişkin veriler karşılaştırıldığında, 2018'e nazaran kayıtlı olunan program dışındaki diğer programlardan alınan ders oranı düzenli bir artış ile yüzde 14'ten yüzde 18,58'e, benzer şekilde akredite lisans programı sayısı 420'den 689'a ve öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 6,9'dan 8,2'ye yükseldi. Doktora programlarından mezun olan öğrenci sayısı 2018'de 7 bin 250 iken 2019'da 8 bin 275'e yükselirken 2020'de bu sayı 7 bin 525 oldu. Üniversitelerin düzenlediği uluslararası sempozyum, kongre ve sanatsal sergi sayısı 2018'de 2 bin 222 iken 2019'da 3 bin 930'a yükseldi. 2020'de ise 2 bin 84 oldu. Teknokent veya TTO projelerine katılan öğrenci sayısı ise son üç yılda sırasıyla 13 bin 646, 24 bin 13 ve 17 bin 294 oldu. Göstergeler setinin araştırma-geliştirme, proje ve yayın ana alanındaki bazı göstergelere ilişkin 2018, 2019 ve 2020 yılı verileri karşılaştırıldığında düzenli bir artış ile öğretim elemanı başına düşen ulusal hakemli dergilerdeki yayın sayısı 0,05'ten 0,20'ye ve uluslararası hakemli dergilerdeki yayın sayısı 0,31'den 0,40'a, en yüksek yüzde 10'luk dilimde atıf alan yayın sayısı 16 bin 256'dan 25 bin 620'ye yükseldi. Bu yükselişler, üniversite yönetimlerinin akademik performansı esas alan bir yönetim felsefesini benimsediklerinin göstergesi olarak değerlendirildi. TÜBİTAK ulusal ve uluslararası araştırma bursu sayısı 5 bin 357'den 8 bin 87'ye ve destek programı sayısı 3 bin 752'den 10 bin 576'ya, kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen Ar-Ge projesi sayısı 5 bin 770'ten 9 bin 15'e, dünya sıralamalarına giren üniversite sayısı 24'ten 34'e, endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı ise 3 bin 286'dan 6 bin 218'e yükseldi.
TOPLUMA HİZMET VE SOSYAL SORUMLULUK ALANI
Göstergeler setinin son temel alanı topluma hizmet ve sosyal sorumluluk alanı oldu. Raporda, bu alana ilişkin şu veriler paylaşıldı: “2018, 2019 ve 2020 yılı verileri karşılaştırıldığında düzenli bir artış ile kamu kurumları ile ortak yürütülen proje sayısı 2 bin 237'den 3 bin 61'e, dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen faaliyet sayısı 2 bin 798'den 4 bin 749'a, Engelsiz Üniversite Ödülü sayısı 63'ten 418'e, sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısı 26'dan 102'ye ve yeşil, çevreci üniversite endekslerindeki yer alan üniversite sayısı 29'dan 55'e, öğrenci başına yapılan harcama miktarı 12 bin 735 liradan 15 bin 825 liraya yükseldi. Yıllara göre sırayla sosyal sorumluluk projesi sayısı 2 bin 793, 3 bin 850 ve 3 bin 424, verilen sertifika sayısı ise 171 bin 681, 291 bin 24, 281 bin 992 oldu.
YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİŞLE 2021 YILI VERİLERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞLAR ÖNGÖRÜLÜYOR
Raporda, Kovid-19 salgını nedeniyle yaklaşık 1,5 yıl boyunca üniversitelerde ara verilen yüz yüze eğitime, programların büyük bir kısmında yeniden başlanması ile 2021 yılı verilerinde önemli artışlar olacağı öngörüldü.
ÜNİVERSİTELERİN TEMEL HİZMET ALANLARINA İLİŞKİN ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİLECEK
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Twitter'dan rapora ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Üniversitelerimizin şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda faaliyetlerini yürütmesine ve kanıt temelli değerlendirmelerinin yapılmasına imkan sağlayan çalışmamızın yükseköğretimimizde büyük verinin oluşturulmasında anahtar rolünün olacağını değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde üniversitelerimizin bilimsel üretkenliği, akademik performansı, üniversite-sanayi iş birliği, Ar-Ge, uluslararasılaşma ve uluslararası bilim akademileri ve kurumlarıyla iş birliği, sosyal sorumluluk ve topluma hizmet hususlarını da yakından takip edeceğiz.”
İŞTE MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİNİN KARNESİ
YÖK tarafından açıklanan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi karnesi şöyle:
Eğitim ve Öğretim
Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen e-yayın sayısı 7,99, Mezun olan doktora öğrenci sayısı 19, Kamu Personel Seçme Sınavlarında (KPSS) ilk %5’lik dilime giren program sayısı 1, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavlarında (ALES) ilk %5’lik dilime giren program sayısı 1, Uluslararası sempozyum, kongre veya sanatsal sergi sayısı 3, Öğrencilerin yaptığı sosyal sorumluluk projelerinin sayısı 48, Öğrencilerin yaptığı endüstriyel projelerin sayısı 1, Teknokent veya Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) projelerine katılan öğrenci sayısı 6, Programların genel doluluk oranı %95,5, Erişilebilen ders bilgi paketi oranı %85, Mezun takip sistemi içerisindeki mezunların oranı %23,4, Öğrencilerin kayıtlı oldukları program dışındaki diğer programlardan alabildikleri ders oranı %21,55, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda akredite olduğu belirtilen lisans programı sayısı 1, Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 2,47 olarak açıklandı.
Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı 0,249, SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı 0,134, En yüksek %10’luk dilimde atıf alan yayın sayısı 39, Üniversite adresli bilimsel yayınlara açık erişim oranı %81,217, Başvurulan patent, faydalı model veya tasarım sayısı, Sonuçlanan patent, faydalı model veya tasarım sayısı 0, YÖK, TÜBA, TÜBİTAK bilim, teşvik ve sanat ödülleri sayısı 0, YÖK 100/2000 Projesi doktora bursiyeri sayısı 29, TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası araştırma bursu sayısı 55, TÜBİTAK tarafından verilen ulusal ve uluslararası destek programı sayısı 44, Ulusal ve uluslararası özel veya resmi kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmiş Ar-Ge niteliği taşıyan proje sayısı 25, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) istihdam edilen doktora programlarına kayıtlı öğrenci sayısı 0, Üniversite laboratuvarlarında Ar-Ge, inovasyon ve ürün geliştirme kapsamında sunulan hizmet sayısı 17055, Üniversite laboratuvarlarında Ar-Ge, inovasyon ve ürün geliştirme kapsamında sunulan hizmetlerden elde edilen gelir 115820, Merkezi bütçe dışı öz gelir, döner sermaye, fon vb. gelirlerin yıllık bütçeye oranı %6,98, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin kâr ya da zararının toplam ciroya oranı, Ar-Ge’ye harcanan bütçe oranı %7,45, Ar-Ge’ye harcanan yatırım bütçesi oranı %16,06, Endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı 2, Endüstri ile ortak yürütülen projelerin toplam bütçesi 5278000, Yayın alımının bütçeye oranı %0,16, İstihdam edilen yabancı uyruklu öğretim üyesi sayısı 4, İstihdam edilen yabancı uyruklu doktoralı öğretim görevlisi ve araştırmacı sayısı 0, Üniversitedeki yabancı uyruklu öğrenci sayısı 822, Uluslararası değişim programları kapsamında gelen öğretim elemanı sayısı 2, Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğretim elemanı sayısı 4, Uluslararası değişim programları kapsamında gelen öğrenci sayısı 6, Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğrenci sayısı 9, Üniversite öğretim elemanlarının aldığı uluslararası fonlara dayalı proje sayısı 1, Yurt dışındaki üniversiteler veya kurum ve kuruluşlar ile ortak yürütülen proje sayısı 0, Üniversiteye kazandırılan bağış miktarı 251269, Öğrenci başına yapılan harcama miktarı 6776, Üniversitenin sağladığı eğitim burslarından faydalanan öğrenci oranı %1,68 olarak duyuruldu.
Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk
Üniversitenin yaptığı sosyal sorumluluk projesi sayısı 5, Sürekli Eğitim Merkezi ve Dil Merkezi tarafından verilen sertifika sayısı 3896, Kariyer Merkezi çalışmaları kapsamında öğrenci ve mezunlara yönelik gerçekleştirilen faaliyet sayısı 10, Kamu kurumları ile birlikte yürütülen proje sayısı 0, Dezavantajlı gruplara yönelik sosyal entegrasyon ve kapsayıcılığa ilişkin yapılan faaliyet sayısı 21, Üniversitenin engelsiz üniversite ödülü, engelsiz bayrak ödülü, engelsiz program nişanı ve engelli dostu ödülü sayısı 1, Üniversitenin sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında aldığı ödül sayısı 0, Üniversitenin yeşil, çevreci üniversite endeksindeki sıralaması 0 olarak bildirildi.
HABER MERKEZİ