Flaş Haber Yeni

MAKÜ’LÜ AKADEMİSYEN BURDUR’U KİTAPLAŞTIRDI

MAKÜ’LÜ AKADEMİSYEN BURDUR’U KİTAPLAŞTIRDI

Uzun yıllardır MAKÜ’de görev yapan Gümüşhaneli akademisyen Dr. Uğur Tozkoparan, Gönül verdiği Burdur için yürüttüğü çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Çalışmaları kapsamında bu kez de Burdur ilinin doğal ve kültürel miras değerlerini  konu edinen 14 kültür rotası oluşturan Tozkoparan, ‘Burdur İlinde Kültürel Turizmin Mekânsal Örüntüsü’ isimli bir kitap yazdı.

Kitapta Burdur’daki antik kentler, medreseler, camiler, höyükler, türbeler, hamamlar, sarnıçlar değirmenler gibi somut kültürel miras unsurlarının yanı sıra ilin gastronomik yapısı, geleneksel el sanatları, yaşayan insan hazineleri, geleneksel gösteri sanatları, müzik kültürü gibi somut olmayan kültürel miras değerlerine yer verildi. Kitapta ayrıca, kültürel değerler ile doğal miras unsurları birleştirilerek oluşturulan kültür rotaları ile bu değerler turistik ürüne dönüştürüldü. Rotalar içerisinde Pisidia Antik Kentleri Keşif Rotaları, Bucak İlçesi Kırsal Miras Keşif Rotası, Teke Sarayı Kanyonu Yürüyüş Rotası, Yüksek Yaylalar Rotası ve son yıllarda gündemde yer alan Salda Gölü’nü ve yakın çevresini konu edinen Salda Gölü Doğal ve Kültürel Miras Rotası yer aldı.

Kapsamlı bir gezi rehberi niteliği de taşıyan kitabına ilişkin Çağdaş Burdur’a konuşan Tozkoparan; “Bu araştırmaya karar verme sürecinde, yükseköğrenim ve iş yaşamım boyunca ömrümün yaklaşık yirmi yılını geçirdiğim Burdur ilinin hayatımın şekillenmesinde önemli bir yeri olması nedeniyle, Anadolu’nun bu kadim şehrinin gerçek potansiyelini ortaya koyabilmesine katkı yapma isteğim etkili oldu. Söz konusu araştırmada, Burdur’un doğal ve kültürel miras varlıkları bakımından zenginliği, dünyada kültür turizmine artan ilgi ve son yıllarda Burdur iline yönelik artan turizm talebi göz önünde bulundurularak ildeki kaynakların koruma, sürdürülebilirlik ve kırsal kalkınmaya katkı sağlayan kültür turizmi kapsamında değerlendirilmesiyle, kültür turizminin gelişmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada, Burdur ilinin kültür turizmi potansiyelini ortaya koymak ve bu potansiyelin kullanımını sağlamaya yönelik kültür rotaları önerisi getirmek amaçlanmıştır.

Araştırmada ilin kültür turizmi varlıklarını tanıtmak ve bu varlıkların turizm potansiyelini tespit etmek amacıyla ilde bulunan kültürel değerlerin bulundukları alanlara yönelik saha gezileri gerçekleştirdim. Yaklaşık iki yıl süren (2022-2023) veri toplama sürecinde, Burdur ili genelinde yer alan kültür turizmi çekiciliklerinin bulunduğu alanlara yönelik farklı zamanlarda 110 gün süren saha ziyaretleri gerçekleştirerek, kültür turizmi varlıklarının mevcut durumları ile turizm faaliyetlerine yönelik gözlemler yaptım. Saha çalışmalarında yaptığım gözlemler ve görüşmelerden elde edilen verilerden hareketle, Burdur ilinin kültürel çekiciliklerini mevcut durumlarını yansıtacak şekilde kültür turizmi kapsamında ele aldım. Daha sonra yapılan saha çalışmalarında alınan rota kayıtları üzerinden kültür rotaları oluşturularak bunları haritalandırdım. Burdur iline yönelik turistlerin ulaşımı açısından kolay, orta, zor olmak üzere üç kategoride ve turistleri ilimize çekecek 14 kültür rotası tasarladım. Bu kültür rotalarını kitabımda detaylı bir şekilde tanıttım.

Araştırmanın kapsamı ve günümüzde kültür turizmi ile kültür rotalarına artan ilgi göz önünde bulundurulduğunda kitap, kültüre ilgi duyan birçok kişiye hitap edecektir.  Kitapta ele alınan kültür rotaları Burdur ilinde veya başka illerde faaliyet gösteren Seyahat Acentaları tarafından tur satışında kullanılabilir. Özellikle Burdur ili gibi otantikliğini koruyan iller meraklı, eğitimli, kültüre duyarlı ve sakin yerleri tercih eden turistlerin ilgisini çekecektir. Kitap ayrıca coğrafya bölümleri, sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü ve turizm ile ilgili bölümlerde dersler kapsamında kullanılabilir.” dedi.

Mine Kaya