Flaş Haber Yeni

MAKÜ’DEN YENİ BİR ULUSLAR ARASI ETİĞİM ANLAŞMASI DAHA

MAKÜ’DEN YENİ BİR ULUSLAR ARASI  ETİĞİM ANLAŞMASI DAHA

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz’ın Semerkant Devlet Yabancı Diller Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. İlhomjon Tohtasinov ve Semerkant Devlet Veterinerlik, Hayvancılık ve Biyoteknolojiler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Khudainazar B. Yunusov’u ziyaret ettiği bildirildi. Geçtiğimiz Ekim ayının son haftasında gerçekleşen ziyaretlerde yeni bir eğitim anlaşmasının daha gerçekleştirildiği belirtildi.

Ziyaret sonrası Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Kurumsal İletişim Uygulama Araştırma Merkezi (KİMER) tarafından yayınlanan haber bültenin de “Ziyaret MAKÜ ile iki üniversite arasında imzalanan akademik iş birliği anlaşmaları kapsamında gerçekleştirildi. Rektör Korkmaz’a ziyaretinde Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar, Rektör Danışmanı ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Ali Karakaş eşlik etti.

MAKÜ heyeti ilk olarak Semerkant Devlet Veterinerlik, Hayvancılık ve Biyoteknolojiler Üniversitesini ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Khudainazar B. Yunusov ve beraberindeki heyet ile birlikte derslik ve laboratuvarlarda incelemede bulunup, öğretim elemanları ve öğrencilerle görüştü. Daha sonra MAKÜ ekibi doktora öğrencileri ve öğretim üyeleri ile toplantı salonunda bir araya geldi. Burada her iki rektör kurumları ile kısa bir bilgilendirme yapıp veterinerlik, hayvancılık ve biyoteknolojiler alanları başta olmak üzere, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, işlenmesi, laboratuvar ortamında analizi ve pazarlanması konularında ikili iş birliği anlaşması imzaladılar. Anlaşmalardan sonra, öğrenciler ve öğretim üyeleri Rektör Korkmaz’a ve Dekan Öner’e fakülte ve veterinerlik eğitim modeli konularında sorular yönelttiler. Rektör Korkmaz ve Dekan Öner, fakültenin köklü bir geçmişinin olduğunu ve Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği üyesi olup hem ulusal hem de uluslararası akreditasyona sahip olan ender fakülteler arasında yer aldığını ifade ettiler. Fakülte tarafından yürütülen projelerle ilgili bilgi aktaran Dekan Öner, kendilerinin çok sayıda ulusal ve uluslararası projede yer aldıklarını ve öğrencilerin teknolojik imkanları yüksek laboratuvarlarda çalıştıklarını ifade edip bölgenin tek hayvan hastanesine sahip olduklarını vurguladı.

Öğrenciler ayrıca MAKÜ ve Türkiye’de nasıl öğrenci olunabileceği, eğitim ücretleri ve eğitim dili ile ilgili konularda MAKÜ ekibine sorular yönelttiler. İlgili sorulara cevaben, Doç. Dr. Ali Karakaş, yabancı öğrenci kabullerin belirli tarihlerde internet üzerinden yapıldığını ve gerekli belgelerin neler olduğunu açıkladı. Ayrıca, yabancı öğrenciler için Türk Hükümetinin sağladığı bursları ve başvuru koşullarından bahsedip kısa dönem öğrenci değişimleri için de her iki kurum arasında Erasmus+ K171 anlaşmasının yapılabileceğini ifade etti. Soru ve cevapların akabinde MAKÜ Rektörü Korkmaz, Rektör Yunusov’u ve ekibini Veteriner Fakültesi ve İstiklal Yerleşkesini yerinde görmek ve incelemeler yapmak üzere MAKÜ’ye davet etti. Veterinerlik üniversitesindeki program her iki kurumun heyetlerinin hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

MAKÜ heyeti daha sonra Semerkant Devlet Yabancı Diller Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Ilkhomjon M. Tukhtasinov’u ziyaret etti. Görüşmelerde Rektör Tukhtasinov, kurumlarında Batı ve Avrupa Dillerinde birinci dil olarak bölüm bazında programlar olmasına rağmen Türkçe ve Türk Dili Öğretiminin şu an için seçmeli ikinci dil dersi olarak okutulmakta olduğunu ve kendilerinin Türkçe öğretimi alanında bölüm kurmak istediklerini ve bu alanda MAKÜ’den destek beklediklerini ifade etti. Rektör Tukhtasinov, ayrıca Türkçe Araştırma Merkezi kurma düşüncelerinin olduğunu ve aynı şekilde MAKÜ’nün de benzeri bir araştırma merkezi kurması durumunda kaynak ve personel desteği sağlayabileceklerini dile getirdi. Son olarak, Rektör Tukhtasinov Özbekçe öğretiminin MAKÜ tarafından ele alınmasının kendilerini oldukça mutlu edeceğini ve Erasmus+, Mevlana gibi değişimlerle öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliklerini de artırmak istediklerini ifade etti. Rektör Korkmaz akademik iş birliği kapsamındaki talepler ile ilgili olarak MAKÜ’nün kendilerine destek için hazır olduğunu ifade ederek özellikle Türkçe öğretimi kapsamında ortak diploma üzerine çalışılabileceğini belirtti. Bununla beraber, en hızlı şekilde pratiğe dökülebilecek olan taleplerden birinin Özbekçe’nin üniversite genelinde öğrenciler için ortak seçmeli ders (OSD) ve Eğitim Fakültesinde ise Genel Kültür Seçmeli (GKS) dersi olarak programa eklenmesi olabileceğini söyledi. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar bahar döneminde ders programları ve GKS dersleri belirlenirken Özbekçe’ye de programda yer verilebileceğini ifade etti. Bunun üzerine, Rektör Prof. Dr. Ilkhomjon M. Tukhtasinov MAKÜ’ye çevrimiçi ya da yüz yüze Özbekçe ders verebilecek personel desteği verebileceklerini ve böyle bir dersin MAKÜ’de açılmasının kendilerini çok memnun edeceğini ve ilgili dersler için personel desteği verebileceklerini dile getirdi. Her iki Rektörün konuşmalarının ardından Ulusal Ajans tarafından kabul edilen Erasmus+ Kurumlararası Anlaşma (K171) iş birliği ve İngilizce öğretmenliği ortak diploma ön protokol anlaşmaları imzalandı. Daha sonra heyetler kampüs turu gerçekleştirdiler. Derslik, çeviri laboratuvarı, konferans salonu ve yeni açılan kütüphane binası gibi alanlar ziyaret edildi. Son olarak, Mehmet Akif Ersoy köşesinin yeni kütüphanedeki yeri de Rektör Tukhtasinov tarafından MAKÜ heyetine tanıtıldı. Böyle bir köşenin burada yer almasını çok önemsediğini belirten Rektör Korkmaz, Mehmet Akif Ersoy Köşesinin kurulmasına verdiği destekten dolayı Rektör Prof. Dr. Ilkhomjon M. Tukhtasinov’a teşekkürlerini ileterek, kaynak noktasında ihtiyaç duyulması durumunda daha fazla destek ve materyal sağlayabileceklerini söyledi. MAKÜ heyeti SIFL’daki görüşmesini her iki kurum rektörünün karşılıklı olarak birbirlerine hediye takdiminde bulunması ile tamamladı ve program her iki heyetin hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

MAKÜ ekibi programın son gününde, Türkiye’nin Semerkant Başkonsolosluğunu ziyaret etti. Başkonsolos Salih Caner ile yapılan görüşmede MAKÜ olarak Semerkant’a yapılan ziyaret hakkında bilgiler verildi. Başkonsolos Caner, MAKÜ heyetini başkonsoloslukta ağırlamaktan onur duyduğunu, bu tür ziyaretlerin kendilerine moral verdiğini belirtti. Caner, Özbekistan ile akademik anlamda yapılan bu tür çalışmaların kendileri için çok anlamlı bir yeri olduğunu ifade etti. Konsolosluk olarak MAKÜ’nün yapacağı her türlü girişimi desteklediklerini ve konsolosluğun imkânları dâhilinde her türlü yardımı sağlayacaklarını belirten Caner, eğitim alanında yapılacak iş birliklerinin iki ülke arasındaki ilişkileri de olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti. Caner, MAKÜ’nün akademik iş birliklerinin Semerkant’taki kurumlarla sınırlı kalmaması gerektiğini dile getirdi. Bu konuda, Rektör Korkmaz MAKÜ’nün daha önce de tarım ve teknoloji alanlarında Taşkent ve diğer illerde yer alan kurumlarla da akademik iş birliği ortaklıklarının olduğunu ve bu ata yurdu topraklarla daha fazla iş birliği yapacaklarını ifade etti.” denildi.  Haber Merkezi