Flaş Haber Yeni

MAKÜ’DE MEHMET AKİF VE İSTİKLAL MARŞI KONUŞULDU

MAKÜ’DE MEHMET AKİF VE İSTİKLAL MARŞI KONUŞULDU

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından İstiklal Marşı’nın kabulünün 101. Yılı kapsamında “İstiklal Marşı’nın 101. Yılında Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet” temalı panel düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan panele MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar, Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Türkmen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin moderatörlüğünü Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Gölen yaptı. Prof. Dr. Gölen açılış konuşmasında “İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümü dolayısıyla merkez olarak bugünü anmak ve siz değerli öğrencilerimize Akif’i daha iyi anlatmak adına bu paneli düzenledik ve konuklarımızı davet ettik. Katılımlarından dolayı hem hocalarımıza hem de sizlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından sunumlara geçildi. İlk olarak Doç Dr. Canan Olpak Koç tarafından “Mehmet Akif’in Edebi Metinlere Etkisi” başlıklı sunum yapıldı. Konuşmasına “Akif’i, ne kadar yaşıyoruz, ne kadar yaşatıyoruz, yaşatmaya devam edeceğiz” diyerek başlayan Doç Dr. Koç; “12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünü her yıl coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz. Bütün tarihe yön veren şahsiyetlerin aynı zamanda Mehmet Akif’in de kurguya aktarılması gerektiği tarafındayım. Bir şeyi, bir kavramı, bir tarihi kişiliği kurguya aktarmak elbette ki birçok teknik problemi de beraberinde getiriyor. Gönlümüz tarihe yön verenlerin kurguya aktarılması yönünde. Mehmet Akif ne oranda kurguya aktarılmıştır? Ne kadar çarpıtılmış ya da ne kadar az aktarılmış? Bunu araştırmak gerekiyor. En azından Cumhuriyet dönemi, Mehmet Akif’in son yılları ve vefatından sonraki kurgu eserler tarandığında üzülerek söylemek gerekiyor ki Mehmet Akif’in yer aldığı 9 tane kurgu esere ulaşabildim. Bunlardan birkaç tanesi tarihi yansıtma bakımından uygun, diğerleri ise kurguya uygun olmamanın ötesinde bazıları hiç yazılmasaydı diyebileceğimiz türde. Bir edebiyatçı olarak, bir okur olarak iyi bir esere ulaşmak, iyi bir eser okumak hepimizin hakkı.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Doç. Dr. Parvana Bayram bir konuşma yaptı. “Mehmet Akif’in Türk Dünyasına Etkisi” başlıklı konuşmasında; Azerbaycan tarihinde Mehmet Akif’in yazarlarının olduğunu, kurgularının düzenle ve gerçeği yansıtır şekilde yapıldığının altını çizdi. Akif’in ailesinden bahseden Doç. Dr. Bayram, kökeninden ve edebi sosyal muhitinden söz etti.

Dr. Öğr. Üyesi Güngör Göçer de “İstiklal Marşı’nın Anlam Dünyası” başlıklı bir konuşma yaptı. İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemi anlatan Dr. Öğr. Üyesi Göçer, İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemde duygu yoğunluğu ve coşkusunun o dönemde yaşanılan sıkıntıları dile getirdiğini ifade etti. Milli Marş için açılan yarışmadan söz eden Göçer, Mehmet Akif’in ısrar üzerine böyle bir şiir yazdığını ve kısa sürede tamamladığını söyledi. Göçer; “İstiklal Marşı’nın en önemli özelliği de tarihi değildir, o anı yansıtmasıdır.” dedi.

Son olarak Dr. Öğr. Üyesi Kübra Yılmaz da “İstiklal Marşı’nın Fikri Cephesi” hakkında konuşmasını yaptı. İstiklal Marşı’nın dönemin problemlerini aktaran bir şiir olduğunu, Akif’in yaşadığı dönemde hem doğuyu hem de batıyı yakından görme fırsatı elde ettiğini, bu dönemin Akif’in şiirleriyle, yazılarıyla dahil olduğu bir dönem olduğunu söyledi.

Panel sonunda moderatör ve panelistlere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar ve Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Türkmen tarafından teşekkür belgeleri ve Akif portresi hediye edildi.