MAKÜ’DE, KÖY ÜNİVERSİTESİ PROJESİ TANITILDI
![MAKÜ’DE, KÖY ÜNİVERSİTESİ PROJESİ TANITILDI](https://www.cagdasburdur.com/uploads/2025-02/MAK_____de____K__Y___N__VERS__TES_____.webp)
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından yürütülen “MAKÜ Köy Üniversitesi Projesi” tanıtımı gerçekleştirildi.
MAKÜ Avşarhan Sinema Salonu’nda bugün saat 12.30’da gerçekleştirilen tanıtım programına, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Öner ile pilot köy olarak seçilen 25 köy muhtarı ve ekipleri katıldı.
Saygı durusu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program akabinde MAKÜ Köy Üniversitesi tanıtım filmi izlendi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Köy Üniversitesi kapsamında 25 köyün eğitim alacağını açıkladı.
KÖY ÜNİVERSİTESİ TANITILDI
MAKÜ tarafından hayata geçirilen Köy Üniversitesi projesi tanıtımı, Doç. Dr. Umut Yanardağ tarafından gerçekleştirildi.
Projenin hedefine ve amacına değinerek sunumuna başlayan Yanardağ: “Projenin amacının üniversite olarak kalkınmaya bir bütüncül bir yaklaşımla köylere dokunmak, kırsal alandaki yaşam kalitesini artırmak, kültürel kalkınmaya da katkı sağlamak, Akademisyen ve öğrencilerimizin köylerle temaslarını artırarak gönüllü emeklerini sunmak olduğunu belirterek, 15 ayda 25 köyde 6 bin 803 kişiye yönelik çok boyutlu kalkınma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Burdur Merkez ve ilçelerine bağlı 25 köyün pilot uygulama olarak seçildiğini ifade eden Yanardağ, bu köyleri Çatağıl, Çamlık, Kayış, Askeriye, Gökçebağ, Düğer, İbecik, Aziziye, Kuşbaba Karapınar, Yeşilbaşköy, Çallıca, Kayaaltı, Yarışlı köyü olarak sıralayarak, bu köylerin köydeki nüfusun yüzde 35’inden fazlasının çocuk, genç ya da yaşlılığa göre listelendiğini ve köydeki sığır sayısının binden fazla olup olmadığına göre belirlendiğini sözlerine ekledi.
Projenin Ana Faaliyetlerine de değinen Doç. Dr. Umut Yanardağ, projede öncelikli olarak ihtiyaç analizinin yapılacağını, çok boyutlu kalkınma ihtiyaçlarının tespitine yönelik araştırmaların, eğitim Programların yapılacağını ve tespit edilen ihtiyaçlar doğrultusunda eğitim programlarının düzenleneceğini belirtti.
Proje kapsamında genç gönüllüler aracılığıyla köylerde çalışmaların yürütüleceğini ve kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenleneceğini sözlerine ekledi.
Yanardağ, projede yaşam kalitesinde artış, kırsal alanda yaşam standartlarının yükselmesi, ekonomik canlanma, tarım ve hayvancılıkta verimlilik artışı, sosyal kalkınma, psikososyal ve manevi iyilik halinde artış, kültürel kalkınma, yerel kültürün korunması ve geliştirilmesi gibi etkilerin beklendiğinin de altını çizdi.
Sunum sonunda köylülerin, talep ve önerileri dinlendi.
H.NESİBE SOLAK