MAKÜ’de Çevrimiçi Olarak “Kalite Güvencesi Sistemi ve Öğrenci Katılımı” Semineri Düzenlendi
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Kalite Koordinatörlüğü tarafından “Kalite Güvencesi Sistemi ve Öğrenci Katılımı” çalışmaları kapsamında çevrimiçi seminer düzenlendi.
Moderatörlüğünü MAKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar'ın yaptığı seminerde Rektör Vekili Prof. Dr. Durmuş Acar açılış konuşmasını yaptı. Seminere Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Öğrenci Komisyonu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ ve YÖKAK Öğrenci Komisyonu Üyesi Mehmet Sezer Altun konuşmacı olarak katıldı.
MAKÜ’lü akademisyen ve öğrencilerin yanı sıra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrencilerin de yoğun katılım gösterdiği seminerde konuşan MAKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Durmuş Acar, MAKÜ’nün kalite politikasından ve kalite güvencesi sisteminin temel prensiplerinden bahsetti.
Prof. Dr. Acar yaptığı konuşmada; “Kalite Güvencesi Sistemi, yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetleri ile idari hizmetlerinin iç ve dış kalite güvencesi ve akreditasyon süreçlerini planlama ve uygulama esaslarının tümünü kapsayan bir yapıya sahip olmasını gerektirmektedir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak kalite politikamız; üniversitemizin misyonu, vizyonu ve değerleri doğrultusunda, ulusal ve bölgesel kalkınmaya odaklanmış, uluslararası tanınırlığa ve saygınlığa sahip girişimci bir üniversite olmak için toplam kalite yönetim anlayışı çerçevesinde tüm eğitim, araştırma ve yönetim süreçlerimizi iç ve dış paydaşlarımızın katkılarıyla iyileştirerek sürekli gelişimi sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.
MAKÜ’nün kalite güvencesi sisteminin temel prensiplerinden bahseden Prof. Dr. Acar, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Üniversitemizde kalite kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşması kapsamında çalışmalarımız uzun zamandır devam ederken, kurumumuzda kalite odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi, üniversitemizin Ar-Ge çalışlarında rollerinin güçlendirilmesi, üretim ve hizmet alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve hem ulusal hem de uluslararası eğitim ve araştırma fırsatlarının yaratılmasını ve toplumsal katkı alanlarında aktif rol almasını hedefliyoruz. Kurumumuz 2016 yılından itibaren aktif olarak yürüttüğü Kalite Güvencesi Çalışmalarında Kurumsal Dış Değerlendirme Süreci İzleme Aşamasını tamamlamış olup, 2023 yılı itibariyle kurumsal dış değerlendirme sürecine başvurumuz ile kalite güvencesi çalışmaları daha da hız kazanmıştır. Özellikle Yükseköğretim Kurulunun üniversitemize yüklediği misyon ile ilgili stratejik planlama çalışmalarımızda öncelikli olarak katılımcı bir anlayış benimsenmiştir. Kurumumuzda akreditasyon çalışmaları hem kurumsal hem de akademik birimlerde devam etmektedir. 2023 yılında Kurumsal Akreditasyon için YÖKAK’a başvuru sürecinin yanı sıra akademik birimlerde de program akreditasyonu çalışmaları devam etmektedir. Veteriner Fakültesi’nde 2017 yılında başlayan akreditasyon süreci fakültenin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde akredite edilmesi ile tamamlanmıştır. Eğitim Fakültesi’nin ise 2021 yılında başladığı akreditasyon süreci 2022 yılında Okul Öncesi Öğretmenliği ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümleri, 2023 yılında İlköğretim Matematik Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği bölümleri akredite olması ile sonuçlanmıştır. Bunun yanı sıra 2023 yılında 4 bölümün daha akreditasyon değerlendirme süreci ise devam etmektedir. Diğer akademik birimlerimizde de çalışmalar devam etmektedir. Üniversitemizin kurumsal politikalarının geliştirilmesi ve uygulanmasında tüm paydaşlarımızla birlikte gelişen ve büyüyen bir üniversite olmanın hedefleri ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. En önemli paydaşımız olan öğrencilerimizin kalite güvence sisteminde aktif rol alması bizim için çok önemli. Bu seminerin öğrencilerimizin kalite süreçlerine etkin katılımının sağlanmasında çok önemli bir katkı sağlayacağını umuyoruz. Katılımlarınız için tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”
Daha sonra Öğrenci Komisyonu Koordinatörü ve YÖKAK Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ ve YÖKAK Öğrenci Komisyonu Üyesi Mehmet Sezer Altun “Kalite Güvencesi Sistemi ve Öğrenci Katılımı” konularında sunumlarını gerçekleştirdiler.
Haber Merkezi