Flaş Haber Yeni

MAKÜ’de At Maneji ve Hipoterapi Alanının Açılış Töreni Gerçekleştirildi

MAKÜ’de At Maneji ve Hipoterapi Alanının Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından “Engelleri At’layalım” Projesi kapsamında kurulan At Maneji ve Hipoterapi Alanı açılış töreni gerçekleştirildi.

MAKÜ Veteriner Fakültesi bahçesinde gerçekleştirilen törene Vali Yardımcısı Mehmet Yıldız, MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Protokol üyeleri, akademisyenler, öğrenciler, engelli vatandaşlar ile aileleri ve Burdur Belediyesi Berberoğlu Vakfı Huzurevi sakinleri katıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığına verilen proje sonrası oluşturulan ve at binme sporunu ve at kültürünü bölgedeki çocuklara tanıtmak amacıyla kurulan at maneji ve hipoterapi alanında, bölgedeki engelli çocuklara ve 65 yaş üstü kişilere at ile hipoterapi yapılması hedefleniyor.

Törenin açılış konuşmasını “Engelleri At’layalım” projesi koordinatörü Prof. Dr. Şima Şahinduran yaptı. Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şahinduran konuşmasında; “Gençlerimizi engelli bireylerimizi ve yaşlı bireylerimizi at sevgisi ile bir araya getirmeyi amaçlayan projemiz 3 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada gençlik merkezi üyesi gençlerimiz atlarla tanışıp, at binmeyi tecrübe edecekler. İkinci aşamada ise gençlerimiz uzman hipoterapist ve fizyoterapistler ile birlikte engelli bireylerimizin at binmesine yardımcı olacaktır. At yardımcı tedavi olarak da bilinen hipoterapide atın 3 boyutlu hareketlerinden faydalanılarak engelli bireylerin kas sistemlerinin gelişimi hedeflenmektedir. Üçüncü aşamada ise 65 yaş üzeri bireylerimiz ile at biniş günlerimizde bir araya gelmek amaçlanmaktadır. Farklı sosyal grupların bir araya gelmesi, engelli ve yaşlı bireylerin sosyalleşmesi, hipoterapi ile engelli bireylerin sağlıklarına katkı sağlanması ve at sevgisinin gelecek nesillere aktarılması temellerine dayanan projemizin yazım aşamasından şu ana kadar katkı ve desteklerini esirgemeyen Valimiz Ali Arslantaş’a, Vali Yardımcımız Mehmet Yıldız’a, Rektörümüz Prof. Dr. Adem Korkmaz’a Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’a, Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Prof. Dr. Durmuş Acar’a ve Veteriner Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hakan Öner’e,  üniversite Genel Sekreterimiz Ali Nihat Gündüzalp’e, Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Orhan Kemerkaya’ya, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz Mehmet Şimşek'e ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa Haltaş’a ve ayrıca Isparta Atlı Spor Kulübüne gönülden teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

DEKAN ÖNER; PROJE İLE ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZ VE YAŞLILARIMIZ SOSYALLEŞECEK

Daha sonra Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Öner konuşmasında; “Üniversitemizin yüklendiği misyon çerçevesinde ata sporumuz olan ve bizim de her alanda kullandığımız gerek sportif faaliyetlerde, gerek hastalıkların tedavisinde, gerekse insanların hobi olarak hayvanlarla iç içe olup, sosyalleşmek açısından sosyal bir hayvan olan atçılık anlamında gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla bakanlığımız tarafından desteklenen bu projenin de açılmasında ve bu konuma gelmesinde emeği geçen tüm kurumlarımıza, şahıslarımıza, Rektörlüğümüze, Valiliğimize çok teşekkür ediyoruz. Proje yapmak ayrı bir şey sonuçlandırmak ayrı bir şey. Bundan sonraki süreçte de bu projenin sürdürülebilirliği çok önemli. Özellikle üniversitemizin toplumsal katkı çerçevesinde baktığımızda hem sadece sağlıklı bireylere değil, özellikle engelli bireylerin sosyal gelişimlerine fiziksel gelişimlerine katkı sağlaması açısından da bu projenin temelinde engelli çocuklarımızın ve yaşlılarımızın sosyalleşmesi ve onların hayata tutunmalarını sağlamak amacıyla biz de fakültemiz, üniversitemiz olarak eğitim kadromuzla çevresel özel kuruluşlardan alacağımız desteklerle ilimizdeki kamu kurumlarından alacağımız desteklerle bu projenin toplumsal katkı boyutunda engelli çocuklarımıza çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu merkez, bu proje bu noktada eğer odaklanırsa faaliyetlerini sürdürürse daha anlamlı bir boyut kazanacaktır.” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. DALGAR: PROJE TÜM BURDUR’A HİZMET VERECEK

Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projelerinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar yaptığı konuşmasında MAKÜ’nün hayvancılık alanında ihtisaslaşmış bir üniversite olduğunu belirtti. Prof. Dr. Dalgar konuşmasında; “Üniversitemizin hayvancılık alanında yapmış olduğu çalışmalardan hepiniz haberdarsınızdır bir şekilde, az çok duymuşsunuzdur. Bu projede yine Veteriner Fakültemiz ve Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu dediğimiz Türkiye'deki ilk ihtisas meslek okullarından birinin projesi. Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Şima Şahinduran hocanın özel gayretleriyle gerçekleştirilmiştir. Kısmen hayvancılık alanı ile ilgili ama bunun sosyal boyutu çok daha öne çıkan bir proje. Bu proje ile Burdur için böyle bir hizmeti kazandırmış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu çerçevede projeye destek veren başta sayın Valimiz olmak üzere Gençlik Spor İl Müdürlüğümüze ve Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Bugün de burada oluşturulan mekanla engelli çocuklarımızın hem sosyalleşmesi, hem de fiziksel gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Bu yönüyle de sadece fakültemize değil, üniversitemize değil Burdur’a hizmet edecek önemli bir proje olarak görüyoruz. Burada oluşturulan menajın bu sosyal yönünün yanı sıra Veteriner Fakültesi öğrencilerimizin de ülkemizde ve dünyada çok hızlı bir şekilde gelişme kaydeden her geçen gün bilgisi artan bir alan olan atçılık alanında yapmış oldukları bu mekanın ya da proje sayesinde sağlanan bu altyapının Veteriner Fakültesi öğrencilerimizi de diğer fakültelere göre farklılaştıracak ve özel kalacağını düşünüyoruz. Yani şöyle düşünün, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesinde okuyan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulunda okuyan bir öğrenci salyangozlara varıncaya kadar tüm hayvan türlerini görme, deneyimleme ve bunların nasıl yetiştirildiğini uygulamalı olarak öğrenme imkanına sahip bu üniversitede. Çok az üniversitede bu kadar altyapı var. O yönüyle de öğrencilerimiz bu anlamda şanslı diye değerlendiriyorum. Ben projenin bölgemiz için, şehrimiz için, üniversitemiz için hayırlı olmasını dilerim.” diye konuştu.

Son olarak Vali Yardımcısı Mehmet Yıldız bir konuşma yaptı. Yıldız konuşmasında; “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz çok güzel faaliyetlerine, çok güzel projelerine ilave olarak bugün yeni bir proje daha gerçekleştiriyor. Tabii ki bu projelerin ülke çapında koordinasyonu ve yürütümü Gençlik ve Spor Bakanlığımız yapıyor. Bakanlık tarafından toplamda ülke çapında 772 projede 90 milyon liralık bir katkı söz konusu. Burada da Burdur’umuzda 6 tane projeye 1 milyon liralık bir kaynak ayrılmış durumda. Bu projede onlardan bir tanesi olan Gençlik Hizmetleri Destek Projesi. Bildiğiniz gibi atçılık bizim milletimizin ata sporu. Orta Asya'dan Dünyanın dört bir tarafına yayılan atalarımız bu coğrafyalara atla geldiler. At üstünde doğdular, at üstünde ülkeler fethettiler, at üstünde yaşadılar, at üstünde öldüler. Bizim tarihimiz budur. At bizim tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir. Geleneksel ve kültürel olarak ve dahi ekonomik olarak tarihi olarak her açıdan at önemlidir. Atı bütün toplum kesimlerimize sevdirmek, ata binmeyi öğretmek aslında hedef olmalıdır. Hem spor hem de tarihimizin öğretilmesi, benimsenmesi, sevilmesi açısından at soylu bir hayvandır ve çok önemli bir yeri vardır. Sosyal bir hayvandır.  Üç aşamalı bir projeden bahsetti hocamız. Önce öğrencilerimize bu proje öğretilecek. At binme öğretilecek. Sonra bu öğrencilerimiz çok değerli engelli öğrencilerimize bunu öğretecekler. Üçüncü aşamada da 65 yaş üstü vatandaşlarımız ata binecekler. At sevgisini her yaştan insanımıza aşılamayı, bu sevgiyi benimsetmeyi ve spor olarak benimsetmeyi amaçlayan çok değerli bir proje. Umarım verimli olur, umarım projeye katkı sunanlar yürekten bu işe sahip çıkarlar. Bu projenin Burdur’umuz için, ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dilerim.” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi