Flaş Haber Yeni

MAKÜ’de 6. Uluslararası Başöğretmen Eğitim ve Yenilikçi Bilimler Kongresi Düzenlendi

MAKÜ’de 6. Uluslararası Başöğretmen Eğitim ve Yenilikçi Bilimler Kongresi Düzenlendi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından 6. Uluslararası Başöğretmen Eğitim ve Yenilikçi Bilimler Kongresi düzenlendi.

MAKÜ Konferans ve Sergi Salonunda gerçekleştirilen kongrenin açılış oturumuna Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asaf Zamanov, İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek, Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemil Öztürk, MAKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan kongrede Şef Doç. Dr. Gökhan Özdemir yönetiminde Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Korosu tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Program açılış konuşmaları ile devam etti. Programda ilk olarak Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Çakar, kongreye 42 ülkeden 600 bildiri ile katılım sağlandığını söyledi. Kongrenin ana temasının Cumhuriyetin 100. yılında eğitim ve öğretmen yetiştirme olarak belirlendiğini belirten Prof. Dr. Çakar, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Daha sonra Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asaf Zamanov da bir konuşma yaptı. Prof. Zamanov konuşmasında “Kongre öncesinde üniversitemiz ile iş birliği protokolü imzaladık. Bu iş birliği ile daha iyi çalışmalara vesile olacağına inanıyorum. Türk dünyası olarak birlikte çalışmalar yapmak ve güçlü olmak zorundayız. Biz istiyoruz ki Azerbaycan ve Türkiye güçlü olsun. Türk dünyası olarak güçlü olmalıyız. Bizler üniversiteler olarak böyle iş birlikleri yapmaya devam etmeliyiz ki potansiyellerimiz ortaya çıkabilsin ve güçlenelim. Gerçekleştirilen kongre ve iş birliğimiz hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

İKSAD Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek “Bizler eğitim, öğretmen, bilgi konularına önem veren bu konulara inanmış bir toplumuz. Selçuklular zamanında bile ibadethaneler, medreseler vardı ve oralarda ilim ve bilim insanı yetiştiriliyordu. Bizler için eğitim önemlidir ve öğretmenlik de kutsal bir meslektir. 24 Kasım öğretmenler günü vesilesiyle tüm öğretmenlerin gününü kutluyorum. Eğitim şehitlerimize de saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz ise konuşmasına 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla tüm eğitim camiasının öğretmenler gününü kutlayarak başladı. Gerçekleştirilen kongrenin önemine değinine Rektör Korkmaz konuşmasında şunları söyledi: “24 Kasımlarda öğretmenlerimizi hatırlıyoruz, öğretmenlik mesleği çok kutsal çünkü yüzlerce meslek insanı yetiştiriyoruz. Bu vesileyle başta kendi öğretmenlerim olmak üzere tüm öğretmenlerimizin gününü kutluyorum. Öğretmenlik sadece bilginin aktarımı değil, bir yaşanmışlığın, adanmışlığın hikâyesidir. Öğretmen olarak Anadolu’nun ücra köşelerine atanan vefakâr, cefakâr öğretmenlerimize şükranlarımızı sunuyorum. Vefat eden, şehit olan öğretmenlerimizi de saygıyla anıyorum. Konu eğitim olunca kongremizde de eğitim konularını konuşacağız. Bu konuda birçok şey sıralanabilir. Bilgi dediğimiz şey sürekli üreyen bir şey. O kadar hızlı gelişiyor ki özellikle bu çağda bilginin hızına yetişmek mümkün değil. Bilginin üreme hızının dışında bir de yayılma hızı var ki bu üretmekten daha ön plana çıkıyor. Çünkü günümüz teknolojileri ve iletişim araçlarının sunduğu imkânlarla bilgi çok hızlı yayılıyor. Bilginin yayılma hızı bilginin üretilme hızından o yüzden önde gidiyor. Bir yandan da manipülatif bilgi de çok hızlı ilerliyor. Bilgi işçiliği, bilgiyi ayırt etmek başlı başına bir yetenek, bir çaba gerektiriyor. Yani günümüzde öğretmenlerimizin sorumluluğu üretilen bir bilginin mutfakta bir işlemden geçirildikten sonra sağlıklı bir şekilde zihinlerde yer bulmasını sağlayacak klasik öğretme sürecinin ötesine taşınan yeni bir paradigma olarak ele alması gerekiyor. Gerçekleştirilen bu kongre ile bilime katkı sağlanacağını umuyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından EPDAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemil Öztürk tarafından “Geçmişten Geleceğe Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme, Kalite Güvencesi ve Akreditasyon”, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Gelengül Haktanır tarafından ise “Sürdürülebilir Bir Yaşam Yolunda” konulu sunumlar gerçekleştirildi.

İki gün süren 6. Uluslararası Başöğretmen Eğitim ve Yenilikçi Bilimler Kongresi, Eğitim Fakültesinde yüz yüze gerçekleşen bildiri sunumlarıyla devam etti.

Haber Merkezi