MAKÜ Türkiye Gıda İnovasyon Platformuna (TÜGİP) Üye Oldu
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Türkiye’nin en büyük gıda Ar-Ge ve İnovasyon Projesi INNOFOOD kapsamında kurulan Türkiye Gıda İnovasyon Platformuna üye oldu.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Yaşam Bilimleri bünyesinde gıda sektörünün bölgesel ve uluslararası çapta yenilikçiliğe dayalı rekabet gücünü artırmak üzere INNOFOOD Projesi kapsamında kurulan ve açılışı 6 Temmuz 2022 tarihinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gebze Yerleşkesinde yapılan Türkiye Gıda İnovasyon Platformuna (TÜGİP) üye oldu.
TÜBİTAK MAM liderliğinde ve Avrupa Birliği “IPA- INNOFOOD Projesi” kapsamında kurulan tüzel kişiliğe sahip olmayan gıda ve içecek sektöründeki tüm aktörler için bir iletişim ağı ve kümelenme platformu olan TÜGİP, gıda ve içecek sektörü için Ar-Ge ve inovasyonda lider bir platform haline gelmek ve özellikle KOBİ’ler ve girişimler başta olmak üzere Türkiye gıda ve içecek sektörünün bölgesel, ulusal ve uluslararası çapta yenilikçiliğe dayalı rekabet gücünü birlikte geliştirmeyi başararak artırmayı hedefleyen bir platformdur.
TÜBİTAK Marmara Teknokent A.Ş. (MARTEK) ile MAKÜ arasında 27.04.2023 tarihinde imzalanan protokol ile gerçekleşen TÜGİP üyeliğinin, MAKÜ tarafından yürütülen Bölgesel Kalkınma Odaklı Tarım ve Hayvancılık Projesinin üç ana ekseninden birisi olan “hayvancılığa dayalı sanayi” ekseni kapsamındaki hayvansal gıda sektörüne yönelik Ar-Ge faaliyetleri yürütme hedefi ile uyumlu olarak yürüttüğü sistematik çalışmaların bir parçası olduğunu ifade eden MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Acar, “TÜGİP üyeliğinin üniversitemize ve üniversitemizde gıda alanında çalışmalar yürüten araştırmacılara hayırlı olmasını diliyorum.” dedi
Gıda ve içecek imalatçısı firmalar, sektördeki Start-up’lar, Ar-Ge merkezleri, gıda ekosistemindeki işletmeler, gıda ve içecek imalatçısı firmalara inovatif hizmetler sunan işletmeler, üniversiteler, gıda test ve analiz laboratuvarları ile sektörel şemsiye ve çatı kuruluşların üye olabildiği TÜGİP, üyelerine; işbirliği ortakları bulma fırsatı, ortak yarar projelerinde yer alma olanağı, pilot işleme tesislerinin kullanımı, uzman araştırmacılara erişim, özel test ve analiz hizmetleri, firmaların Ar-Ge ve inovasyon ihtiyaçlarının belirlenmesi, Ar-Ge ve inovasyon projelerini tasarlama ve hayata geçirme desteği, geliştirilen ürünlerin ve firmaların görünürlüğünü artırma gibi olanaklar sağlamaktadır. Ayrıca TÜGİP üyeleri, TÜBİTAK MAM ve proje bünyesindeki pilot tesislere, laboratuvar olanaklarına, ulusal ve uluslararası projelere ve uzman havuzuna erişim sağlayabilmektedir.