Flaş Haber Yeni

MAKÜ PLANLADI, BAKA YAPTI, YILDIRIM AÇTI

MAKÜ PLANLADI, BAKA YAPTI, YILDIRIM AÇTI

MAKÜ Çiftliği Kompleksinin açılında konuşan Ülkemizin son Başbakanı  Binali Yıldırım; “Dünyanın gelecek 10-20 yılda stratejik sektörü tarım ve hayvancılıktır” dedi

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesine Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından yapılan çiftlik kompleksinin açılışı Türkiye Cumhuriyeti son Başbakanı Binali Yıldırım’ın katılımı ile yapıldı. Burdur Valisi Ali Arslantaş, Ak Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik, Yasin Uğur, AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, siyasi parti, sivil toplum örgütleri başkan ve temsilcilerinin ile bazı kurum müdürlerinin katıldığı törende hizmete giren  Genetik ve Embriyo Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Süt İşleme ve Ar-Ge Birimi, Büyükbaş Yetiştiricilik Birimi, Küçükbaş Yetiştiricilik Birimi, Manda Yetiştiricilik Birimi ile Salyangoz Yetiştiricilik Birimlerinin açılışını gerçekleştirildi. Geçtiğimiz Cuma günü yapılan açılış töreninde konuşan Yıldırım; “Bugün üniversitemizde MAKÜ Çiftliğinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Yaşadığımız bu küresel salgın döneminde gıdanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Dünyadaki tüm dengeler alt üst oldu. Fiyatlar arttı çünkü küresel salgın şartlarında üretim miktarı azaldı. Ama ihtiyaçlar da bir azalma yok. Nakliye fiyatları arttı çünkü taşıdığınız yükün miktarı azalınca maliyeti karşılamak için mecburen yükseldi. Dolayısıyla olağanüstü şartlardan geçiyoruz. Dünyada gelecek 10-20 yılın stratejik sektörü tarım ve hayvancılık sektörüdür” dedi.

TONLARCA GIDA ÇÖPE GİDİYOR

Yıldırım konuşmasının devamında “ Onun için bu alanda ne yaparsak mutlaka onun karşılığını misli ile alacağız. Tabii tarım ve hayvancılıkta teknolojiyi kullanmak çok önemli. Verimlilik çok önemli, onun için de üniversite 2015 yılından beri tematik olarak hayvancılığı bünyesine almış ve bu alanda her türlü gelişmeyi ve araştırmayı sürdürüyor. Dünyada birçok alanda olduğu gibi gıda tüketimi konusunda da fevkalade bir adaletsizlik var. 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun yüzde 10’u yeterli gıdaya erişemezken 800 milyon, bir 800 milyon  da aşırı gıda tüketimiyle obez durumuna gelmiştir. Bunun yanında yine  Birleşmiş Milletler’in  (BM) 2021 raporuna göre 931 milyon ton gıda çöpe gitmiştir. Türkiye’de bu miktar 7 milyon 700 bin tona eşittir. Bu, ortalama ülkemizde 10 kg gıda maddesinin çöpe atılması anlamına geliyor. Önümüzde 30 yıl içerisinde dünya nüfusunun en az 2 milyar daha artacağını hesap edersek tarım ve hayvancılığın öneminin daha da artacağını kolayca tahmin edebiliriz” dedi.

BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞTA ARTIŞ VAR

Ülkemizde son 15 yılda büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında artış olduğuna da dikkat çeken Yıldırım; “Büyükbaş hayvan sayımız 18 milyonunun üzerine, küçükbaş sayısı da 54 milyonun üzerine çıkmıştır. Buna paralel olarak ta süt-et üretimi de tabiatıyla artmıştır. Halen Dünya’da 780 milyon ton süt üretilmekte, ülkemize 780 milyon içinde 23 milyon tona yakın bir pay almaktadır” diye konuştu.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Küresel İklim değişikliğine de parmak basan Yıldırım; “Dünyada küresel iklim değişikliği var. Mevsimler değişiyor. Bakın Mart ayındayız, yaz ayı gibi bir günü yaşıyoruz. Dolayısıyla mevsim değişikliğinin getireceği  sorunları da kısmen yaşadığımız bir gerçek. Ama gerekli tedbirler alınmazsa daha ağırını gelecek yakın vadede yaşama ihtimalimiz var. O yüzden Üniversitelerin önemi burada ortaya çıkıyor” dedi.

Halil İbrahim Kara