Flaş Haber Yeni

MAKÜ Çiftçi Okulu Eğitimlere Devam Ediyor

MAKÜ Çiftçi Okulu Eğitimlere Devam Ediyor

“Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında Burdur’un potansiyelleri ile üniversitenin mevcut ve gelecek altyapısının uyumlaştırılarak tarım ve hayvancılıktaki rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), çiftçilere yönelik eğitimlerine küresel salgın sürecinin ardından tüm hızıyla devam ediyor. 

Tarım ve hayvancılıkta farklılaşmaya dayalı bütünleşik kalkınma modeli kapsamında Burdur’a bağlı Aziziye, Bozlar, Kapaklı, Soğanlı, Bayındır, Kökez, Büğdüz, Kuruçay, Çendik, Yeşilbaş Köyü, Anbahan, Gündoğdu, Keçili, Kestel, Çine, Bucak Merkez ve Kayaaltı köylerindeki toplamda 242 çiftçi, eğitim kapsamında MAKÜ’nün konuğu oldu.

Gerçekleştirilen 40’dan fazla proje ile hem bir Türkiye modeli hem de bölge hayvancılığının kalkınması amacıyla Burdur Gelişim Merkezi tarafından yürütülen yetiştirici eğitimlerine çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.

Eğitimler kapsamında çiftçiler için büyük öneme sahip olan, buzağı besleme, hayvanlarda ayak hastalıkları, hayvanlarda paraziter hastalıklar, hayvan bakım ve barınak koşulları gibi konularda alanında uzman öğretim üyelerinden eğitimler aldılar. Gerçekleştirilen bu eğitimleri başarı ile tamamlamayan çiftçilere ise Bilinçli Çiftçi Sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Törene “Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” Projesinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Proje Koordinatörü Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Burdur Gelişim Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Seher Yastıoğlu, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.  Sertifika töreninde konuşan Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, ‘Küresel salgın dönemi öncesi Burdur ve köylerinde başlayan çiftçi eğitimlerinin, küresel salgın sürecinde de yayınlanan televizyon programları aracılığıyla devam ettiğini, bu zorlu sürecin geride kalmasıyla birlikte artık tekrar yüz yüze olarak üniversite ortamında devam ettiğini belirtirken, bu eğitimleri başarı ile tamamlayıp Bilinçli Çiftçi Sertifikasını alan çiftçilerin Ziraat Bankası’nın sunmuş olduğu ‘Genç Çiftçi ve Kadın Çiftçi İşletme ve Yatırım Kredisi’nden  500.000 TL’ye kadar yararlanabileceklerini dile getirdi. Prof. Dr. Dalgar konuşmasının devamında ‘Siz çiftçilerimiz için verilen bu eğitimler sonucu öğrenilen bilgiler ve sunulan kredi desteği ile faaliyetlerinize daha iyi bir şekilde devam edeceksiniz. Devletimiz her zaman üreticimizin ve yetiştiricimizin yanında, zor günler geçirdiğimiz bu zamanları da birlikte atlatacağız, umudumuzu koruyoruz. Tarım ve hayvancılıkta üretimin ne kadar önemli ve değerli olduğunu bugün çok daha iyi görmüş olduk. Üniversite olarak sizlere desteğimizi artırmaya devam edeceğiz. Artık bilinçli hayvancılık ve yetiştiricilik yapmak çok önemli. Bu doğrultuda 4 yıldır sürdürdüğümüz hayvancılık projemiz üzerinde en çok önem verdiğimiz konu çiftçi eğitimleriydi, yaklaşık 100 köye gidip 5.000 civarı çiftçiye eğitimler verdik. Bu eğitimlerde aldığınız bilgileri uygulamada tatbik ederseniz, işlerinizde verimliliği artırabilirsiniz. Maliyetleri ve masrafları azaltmak için sizlere fırsatlar sunuyoruz. Bundan sonrada üniversite olarak bilgi, tecrübe ve imkanlarımızla yanınızda olmaya, sizlerden bu eğitimlerle ilgili talep gelmesi halinde eğitimlerimizi de sürdürmeye devam edeceğiz. Hepinize Bilinçli Çiftçi Sertifikalarınız hayırlı uğurlu olsun’ dedi.

Tören sonunda çiftçilere sertifikaları Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Burdur Gelişim Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Seher Yastıoğlu ve akademisyenler tarafından verilirken, tören günün anısına çektirilen fotoğraflarla son buldu.

Haber Merkezi