Flaş Haber Yeni

MAKÜ, BÖLGESEL KALKINMA ODAKLI HAYVANCILIK PROJELERİ SEKTÖR MECLİSİ VE ÜNİVERSİTE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

MAKÜ, BÖLGESEL KALKINMA ODAKLI HAYVANCILIK PROJELERİ SEKTÖR MECLİSİ VE ÜNİVERSİTE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

  • * Böylece  yeni doğan buzağı, kuzu ve oğlak ölümlerinin önüne  geçilerek ekonomik kayıplar da engellenmiş olacak.                                                
  • * Mobil mikroskop hakkında önemli açıklamalarda bulunan MAKÜ Rektör Adem Korkmaz; “Sadece hayvan sağlığı için değil insan sağlığı içinde artık sağlık hizmetinin ve laboratuar alt yapısının ulaşamadığı en ücra noktalarda, köylerde kırsalda Dünya’da başka yerlerde de bir çözüm üretebilecek.” sözlerine yer verdi.

-000---

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi,  (MAKÜ) ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projeleri Sektör Meclisi ve Üniversite Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.  MAKÜ Sergi ve Konferans  Salonu’nda 29 Aralık 2022 Perşembe günü saat: 13.30- 16.00 saatleri arasında yapılan toplantıya Burdur Valisi Ali Arslantaş, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz başkanlık yaptı.

 Proje Koordinatörü ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Tarım Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları UAM Müdürü Prof. Dr. Şenol Güzel, Genetik ve Embriyo Teknolojileri UAM Müdürü Prof. Dr. Yunus Çetin, Hayvancılık ve Yenilikçi Projeler UAM Müdürü Doç. Dr. Ramazan Yıldız, Süt Teknolojileri Ar-Ge Merkez Laboratuvarı Müdürü Dr. Öğr. İlhan Gün,  Burdur Gelişim Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Seher Yastıoğlu, Tarım ve Hayvancılıkta Stansardizasyon ve Belgelendirme UAM Müdürü Öğretim Görevlisi Dr. Habibe Yaman, Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak UAM Müdürü Doç. Dr. İsmail Kırbaş  sinevizyon eşliğinde birer sunum yaptılar. 

Yeni doğan buzağı, kuzu ve oğlaklarda görülen  ishallerden dolayı ölümleri engellemek adına  MAKÜ Hayvancılık Projesi kapsamında MAKÜ’de geliştirilip üretilen ‘Mobil Saha  Mikroskop’lar sahada çalışan 20  Burdurlu Veteriner Hekime dağıtıldı.  Burdur Valisi ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından dağılan  mikroskoplar ile alınan numuneler anında online sistemi ile MAKÜ’deki tedavi tanı merkezine gönderiliyor. Merkezde incelenen numuneler sonrası hayvanın bir an önce sağlığına kavuşması için reçete yazılıyor.  Numuneyi gönderen veteriner hekime ulaşan reçete doğrultusunda hayvana tedavi uygulanıyor.  Böylece  yeni doğan buzağı, kuzu ve oğlak ölümlerinin önüne  geçilerek ekonomik kayıplar da bertaraf edilmiş olacak.

SEKTÖR HAKKINDA GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ SUNDULAR

Toplantıya katılan Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik,  Burdur Belediye Başkan  Yardımcısı Hasan Duygulu, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, Meclis Başkanı Hikmet Çangır, Burdur Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kazım Üstüner, Eski Kozluca Belediye Başkanı Şevket Aksöz, İş adamı Süleyman Duran  ve Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, Burdur Tarım İl Müdürü Mehmet Tuğrul , hayvancılık sektörü ile MAKÜ’nün yaptığı projeler hakkında görüş ve önerilerini sundular.

HER ŞEY DAHA UCUZ;, DAHA ÇOK VE DAHA KALİTELİ ÜRETİM İÇİN

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Burdur Valisi Ali Arslantaş; toplantının Eti, sütü, yumurtayı, deriyi daha ucuz,  daha kaliteli ve daha çok nasıl  üretiriz üzerine olduğunu söyledi. Sunumların ardından sektör temsilcilerine  söz verdi.

REKTÖR KORKMAZ: “EMBRİYO KONUSUNDA ÇOK İLERLEMELER KAT EDEBİLİRİZ”

Sunumların ardından toplantının yapıldığı kürsüde konuşan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, MAKÜ Projelerini anlattı. Hayvancılıkta çok önemli sektörlerin başında gelen embriyo konusunda da konuşan Rektör Korkmaz: “Embriyo ile  ilgili yakın zamanda bakanlıkta bir toplantı yapıldı. Bu konuda çok hızlı gelişmelere ihtiyacımız var. Gerçekten Avrupa Birliği’nin kendi üyelerinden istemediği standartlar, bizim Türkiye’deki embriyo transferlerinden isteniyor.  Yani burada bir problem var. Biz dışarıdan hayvan ithal etmeye devam ediyoruz. Bu konuyu net bir şekilde ifade ediyoruz. Sayın vekilimizde bilgi sahibi, bu konuda inşallah dokümanları da ona da iletiriz. Detaylı raporumuzda var. Sayın bakanımıza bu konuda eğer gerçekten bir iyileşme elde edebilirsek yani embriyo konusunda çok hızlı ilerlemeler kat edebiliriz.” diye konuştu.

“ŞİRKETLEŞME VE KOOPERATİFÇİLİĞİ YENİDEN CANLANDIRMAK ZORUNDAYIZ”

Türkiye’de kırsal kente göçün son yıllarda çok arttığını dile getiren MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz: “Bütün Dünya böyle, yani bütün  Dünya’daki kentlerdeki, kırsaldaki yaşam oranları Türkiye’de biraz daha gözüküyor. Ama mesele nüfus değil. Nüfus kadar da üretme kabiliyetinin olmuş olması. Burada ölçek ekonomisi dediğimiz yani köylerimizin üretim kabiliyetini bir araya getirecek şirketleşme ve kooperatifçiliği yeniden canlandırmak zorundayız. Başka bir seçenek yok.” dedi.

“YENİ MODEL  YENİ YAKLAŞIMLARI MUTLAKA SERGİLEMEMİZ GEREKİYOR”

Rektör Korkmaz: “Onun için toplulaştırılmış üretim merkezlerimizi kendi temel üretim-tüketim girdilerini, kaba yem  girdilerini üretimden başlayan bir süreçle bütünleştirmedikçe, ölçek etkisini ortaya çıkarmadıkça, maliyeti düşürecek unsurları ortaya çıkarmadıkça hazır yemin kıskacında elbette maliyetler çok yükselecek. Onun için bu anlamda yeni model  yeni yaklaşımları mutlaka sergilememiz gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

“MOBİL MİKROSKOP, İNSAN SAĞLIĞI İÇİNDE LABORATUAR HİZMETİ VEREBİLECEK”

Türkiye Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketi olan  çok az üniversitelerden birisi olduklarının altını çizen Rektör Kormaz; “Tekno Kentimiz var. Sanayi Bakanlığımızın desteği ile kurulan birTekno Kent. Bünyemizde  Teknoloji Transfer Ofisimiz var. Buda yeterli değil. Yine bünyemizde Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketimizi kurduk. Ve bu Anonim Şirketi bazı projelere sermaye yatırarak ortak girişim grupları şeklinde.  Mobil Mikroskop Projesi de   yüzde 51’i  MAKÜ’nün  yüzde 49’unun sektörden bir işletme ile birlikte  yürüteceğimiz ve şu anda şirket işletme bünyesinde profesyonel istihdam da sağlayarak artık pazarlamasının da yapılacağı  sadece hayvan sağlığı için değil insan sağlığı içinde artık sağlık hizmetinin ve laboratuar alt yapısının ulaşamadığı en ücra noktalarda, köylerde kırsalda Dünya’da başka yerlerde de bir çözüm üretebilecek.” Sözlerine yer verdi.

“BİRLİKTE ÇALIŞMANIN SONUCU”

Son sözü söyleyen Rektör Korkmaz: “Bütün bu süreçler birlikte olmanın, bir arada olmanın birlikte çalışmanın bir sonucudur.” sözlerinin altını çizdi.

MOBİL MİKROSKOP DAĞITIMI VE PLAKET TAKTİMİ

Rektör Adem Korkmaz’ın konuşmasını tamamlamasının ardından Mobil Mikroskop ’un üretiminde görev alan akademisyenler ile sahada görev yapan Burdurlu 20 Veteriner Hekime birer mobil mikroskop verildi. Akabinde Rektör Korkmaz Burdur Valisi Ali Arslantaş’a projeye verdiği desteklerden dolayı plaket takdiminde bulundu.

Halil İbrahim Kara