MAKÜ- BAKA TEKNOKENT’TE GELİŞTİRİLDİ, KOSGEB DESTEKLEDİ
YAPAY ZEKÂLI GERİ DÖNÜŞÜM OTOMAT MAKİNESİ BURDUR’DA ÜRETİLDİ
(ÖZEL HABER)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde geçtiğimiz yıllarda başlatılan çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ne bir destekte Burdur’dan geldi.
Bir araya gelen Burdurlu genç girişimciler Hasan Gün, Hüseyin Kütük ve Ali Ataş, Küçük ve Orta Ölçekli sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Araştırma-Geliştirme (AR-GE) İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesi içerinde hizmet veren MAKÜ-BAKA Teknokent’te ‘Yapay zekalı geri dönüşüm otomat makinesi’ yaptılar. KOSGEB’in mali desteği, MAKÜ – BAKA TEKNOKENT’te görevli öğretim üyelerinin sınırsız hizmetleri ile geliştirilerek 1 tane prototipi üretilen ‘Yapay zekâlı geri dönüşüm otomat makinesi’ yapımını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın değerli eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ne karınca kararınca katkı koymak adına Burdur’da da ARGE çalışmasında bulunduklarını kaydeden Hasan Gün; “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Emine Erdoğan başlattığı ve tüm ülke geneline yayılan ‘Sıfır atık projesi’ ile kullanılmış kağıt, plastik, metal ve cam gibi atıklar kaynağında ayrıştırılarak ülke ekonomisine kazandırıldığı gibi, çevre kirliliğinin önlenmesinde son derece büyük katkılar sağlanmaktadır.
İlimizde de birçok kamu binalarında, okullarda, bazı sivil toplum örgütlerinde, birçok belediyeyeler ile cadde ve sokaklarda da yaygınlaştırılan sıfır atık projesine bir katkı koymak adına KOSGEB Burdur Müdürlüğü, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi MAKÜ- BAKA Teknokent destekleri ile cam, kağıt, plastik ve metali kaynağında anında ayrıştıran ‘Yapay zekalı geri dönüşüm otomat makinesi’ geliştirdik. Prototipi hazır olup, denemeleri başarıyla tamamlandı. Siparişlerin alınmaya başlaması ile birlikte en kısa sürede seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Bisküvi kağıdı, soda kapağının dahi yapay zekayla tanımlanarak anında ayrıştırıldığı otomat makinesi müşterinin isteğine göre çeşitli ebatlarda yapılması planlanmakta olup, fiyatları 10 bin TL ila 50 bin TL arasında değişiyor. Yüzde 100 başlarıyla tamamlanan makinemizin bir an önce seri üretime geçilmesi için hastaneler, belediyeyeler başta olmak üzere tüm resmi kurumlar, sivil toplum örgütlerimiz ile özel ve tüzel işletmelerin desteklerini bekliyoruz. Bugüne kadar projemize her türlü maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen başta sayın Burdur Valimiz Ali Arslantaş’a, MAKÜ Rektörümüz Prof. Dr. Adem Korkmaz’a, MAKÜ- BAKA TEKNOKENT Müdürümüz Dr. Öğretim Üyesi Yılmaz’a, Proje Koordinatörümüz MAKÜ Öğretim Üyesi Dr. Sedat Metlek’e, KOSGEB Burdur-Isparta Müdürümüz Yurdun Yıldırım’a ve personeline teşekkürlerimizi sunuyor” dedi.
PUANLI ÖDÜL SİSTEMİ DE VAR, EKMEK İSRAFINI DA ÖNLEYECEK
Ekmek, elma, armut ve benzeri her türlü evsel atıklarının üzerinde monteli kameralı bilgisayar sayesinde madde tanımlamasının yapılarak ayrıştırılmasına olanak sağlandığına sözlerine ekleyen Burdurlu genç girişimciler Hasan Gün, Hüseyin Kütük, “Ayrıca makineye atılan her tık için para puan veriliyor. Toplu taşıma kartları, her türlü market indirim kartları ile uyumlu çalışılan bu kartlara yüklenen para puanlarla anlaşma sağlanan işletme veya firmalardan ücretsiz alış veriş imkanı da planlanıyor” açıklamasında bulundu.
KOSGEB, YENİLİKÇİ GİRİŞİMLERİN ELLERİNDEN TUTMAYA DEVAM EDİYOR
KOSGEB Burdur-Isparta Müdürü Yurdun Yıldırım Çağdaş Burdur Gazetemiz Muhabiri Halil İbrahim Kara’ya verdiği demeçte, “Malumunuz olduğu üzere KOSGEB, KOBİ’lere ve girişimcilere destek veren bir kamu kurumu. Özellikle yenilikçi teknolojileri üreten ve üretimlerinde yenilikçi teknolojileri kullanan firmalara biz daha çok önem veriyoruz. Bu noktada Ar-Ge İnovasyon Destek Programımız kapsamında yenilikçi fikir taşıyan girişimcilerin ellerinden tutmaya çalışıyor, projelerini hayata geçirmek ve yenilikçi ürünleri insanlığın hizmetine sunmak için destek programlarımızı uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Burdurlu genç girişimcilerimize destek verdik. KOBİ’lerden ve girişimcilerden gelecek yenilikçi fikirlere her zaman açığız. KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimiz, projelerini ve fikirlerini nasıl hayata geçirebilecekleri ve KOSGEB’ten alınabilecek destekleri istişare etmek üzere mesai saatleri içinde her zaman Müdürlüğümüze gelebilirler. Ticarileşme potansiyeli olan ve ülkemizin ve insanlığın faydası için gerekli olan yenilikçi projelerin bir an önce ekonomik hayata sunulmasını arzu ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“MAKÜ-BAKA TEKNOKENT PROJE HAZIRLIK AŞAMASINDA EĞİTİMLER VERMEYE DEVAM EDİYOR”
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz Çağdaş Burdur Gazetemiz muhabirine verdiği bilgide; “ Bu proje plastik pet şişelerin geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla Sanayici Hasan GÜN tarafından hazırlanmış ve KOSGEB AR-GE ve İnovasyon Programı kapsamında desteklenmiştir. Proje kapsamında geliştirilen cihaza atılan pet şişeler geri dönüşüme uygun hale getirilerek depolanıyor ve karşılığında cüzi miktarlarda da olsa teşvik edici ödüller (ulaşım kartına bakiye yükleme vb.) verilmektedir. Proje kapsamında girişimci Hasan Gün’ün firmasına MAKÜ-BAKA Teknokent’te yer tahsisi yapılmıştır ve her türlü vergisel muafiyet ve teşviklerden yararlanması sağlanmıştır. Ayrıca MAKÜ-BAKA Teknokent girişimciye başka projelerinin hazırlık aşamasında mentörlük ve eğitimler vermeye devam etmektedir. MAKÜ-BAKA Teknokent, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmelerinin desteklenmesi amacıyla faaliyetlerini yürütmektedir. Bu bağlamda üniversitemizde öğrenci ya da akademisyen olmayan girişimcilerin iş fikirleri ile başvuru sürecine uygun bir şekilde Teknokent yönetimine başvuru yapmaları ve projelerinin onaylanması durumunda Teknokent bünyesinde kendi şirketlerini kurabilmektedirler” dedi.
Halil İbrahim KARA