LEYLEKLER FARELERİ TOPLADI
Kış aylarında az yağış alan Burdur’da da tarla farelerinin üremesine neden oldu.
Aç kalan tarla fareleri il genelinde birçok ekili ve dikili alanları istila ederek Burdurlu çiftçilere büyük zararlar verdi. Aşırı şekilde bir karınca kolonisi gibi üreyen tarla fareleri özellikle arpa, buğday, haşhaş, yonca, mısır tarlalarını istila etti. Önüne ne kattı ise kemirip bitirdi. Tüketemediği arpa- buğday başaklarını toprağın altına gömen fareler ile mücadele ancak doğal yöntemler ile oluyor. Bilindiği üzere farenin en büyük düşmanı kışın oluşan sis, yağmur ve kar yağışı. Bu yıl sis, yağmur ve kar olmayınca da Burdur başta olmak üzere birçok ilde tarla fareleri ekili ve dikili alanları istila ederek büyük zararlara neden olmuş, mücadele yöntemleri aranmıştı. Doğal yollardan mücadele etmekten başka bir çözümü olmayan farelerin diğer bir düşmanı ise uçan yaban kuşları. Bu kuşlar biri de leylekler.
Burdur Merkez Gökçebağ Köyü’nden Hüseyin Ot (54) Isparta il sınırlarında Karakova mevkiindeki tarlalarını sürdü. Farelerin cirit attığı tarlayı bu seferde leylekler istila etti. Traktör pullukları ile yuvalandığı deliklerden çıkan tarla fareleri sürülen tarlada adeta cirit atmaya başladı. Sürülen tarlada cirit atan tarla farelerini gören yaklaşık 150 adet leylege güzel bir ziyafet fırsatı doğdu. Hüseyin Ot’un sürdüğü tarlaya sürücü ilr inen onlarca leylek tarlada cirit atan tarla farelerini tek tek topladı.
Gökçebağ Köyü’nden Hüseyin Ot, Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimize verdiği röportajda: “Bu yaşına kadar böyle bir tarla faresi istilası görmedim. Bu yıl ektiğim tüm tarlalardan tarla faresi yüzünden çok zararlar gördüm. Tarlalarımı sürerken birçok fare açığa çıktı. Açığa çıkan fareleri leylek sürüsü tek tek topladı. Traktörümle nereye girsem leylekler beni takip etti. Leylekler sürdüğüm her bir tarladan çıkan fareleri toplayıp yediler. Kısacası leylekler güzel bir fare ziyareti çekti.” dedi.
Halil İbrahim Kara