Flaş Haber Yeni

KURUMA TEHLİKESİ ALTINDAKİ BURDUR GÖLÜ’NDE TEMİZLİK YAPILDI

KURUMA TEHLİKESİ ALTINDAKİ BURDUR GÖLÜ’NDE TEMİZLİK YAPILDI

Kuruyan Burdur Gölü kenarında çöp topladılar

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Burdur Belediyesi, Orman Genel Müdürlüğü ve çeşitli sivil toplum kuruluşları, 20 Eylül Dünya Temizlik Günü çerçevesinde Burdur Gölü’nde çevre temizliği etkinliği düzenledi.

Kuruyan göl kenarında yapılan temizlikte, 7’den 70’e herkes gönüllü olarak katıldı. Etkinlikte, toplamda 40 torba çöp toplanarak çevre kirliliğine dikkat çekildi. Gönüllüler, izmaritler, cam şişeler, gıda ambalajları ve diğer atıkları temizleyerek çevre farkındalığına katkıda bulundu.


Etkinliğe katılan bir yamaç paraşütü sporcusu da, Avşar Tepesi'nden paraşütle atlayış yaparak bu farkındalığa katkıda bulunurken her geçen yıl kuruyarak can çekişen Burdur Gölü'nün korunması için önemli bir adım atılmış oldu.

“Bazı kaynaklar geri yerine getirilemeyecek kadar değerli”

Let’s Do It Türkiye Burdur İl Temsilcisi Mustafa Beydilli, Dünya Temizlik Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte yaptığı açıklamada, "Bugün burada gönüllülerimizle birlikte etkinliğimizi gerçekleştirdik. Bu etkinlik yalnızca Burdur’da değil, ulusal ve uluslararası düzeyde 91 ülkede, ülkemizde ise 81 ilde gerçekleştiriliyor," dedi.

Beydilli, Burdur Gölü çevresinin çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte temizlendiğini belirterek, "Yaklaşık 40 çöp poşeti dolusu atık topladık. İnsanların ziyaret ettiği kültürel ve doğal mirasları koruma konusunda bilinç kazanması gerekiyor. Bunlar ortak değerlerimiz ve mirasımız, bu nedenle hep birlikte korumalıyız. Bazı kaynaklar geri yerine getirilemeyecek kadar değerli; bu nedenle korunmasına özen göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Gölü kurtarmak bizim elimizde”

Tema Vakfı Üyesi Sebahat Gümüş ise Burdur Gölü'nün kuruma süreci hakkında duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Çocukken buraya geldiğimizde çadırlar kurulurdu. Tuzlu ve güzel bir göldü. Ancak barajların göle su akıtmaması ve yağmurların azalması nedeniyle göl yavaş yavaş kurudu," sözlerine yer verdi.

Burdur’da irili ufaklı 14 göl bulunduğunu hatırlatan Gümüş, "Bunların hepsi yavaş yavaş kuruyor. Çok üzülüyoruz. Temizlik için buradayız; cam şişe ve sigara izmaritleri gibi atıklar var. Vatandaşlar izmaritlerini atmasın, bilinçli olmalılar. En güzel yerlerimizi kirletiyorlar. Gölü kurtarmak bizim elimizde.” dedi.

"Burdur Gölü'nü kirletmeyin"

Çöp toplama etkinliğine katılan 10 yaşındaki Eymen Zeybek bu etkinlikte çöpleri, tütün maddelerini ve doğaya atılan diğer maddeleri topladığını belirtirken; Burdur Gölü’nü ve çevreyi kirletenler içinde yorum yaptı. Zeybek, Burdur Gölü’ne ve çevreye atılan çöplerin, çöp kutularına veya geri dönüşüm konteynerlerine atılması gerektiğini vurgulayarak “Burdur Gölü’nü Kirletmeyin” sloganıyla tepki gösterdi. 

 

 

Melisa Adınısever