Flaş Haber Yeni

KÜÇÜKBAŞ KESİM MEZBAHANESİ KURULACAK MI?

KÜÇÜKBAŞ KESİM MEZBAHANESİ KURULACAK MI?

Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın Burdurlu küçükbaş hayvan üreticilerinin  hayvanlarını kestirecek bir mezbahane olmaması dolayısı ile hayvanlarını zararına hayvan pazarlarında satmak zorunda kaldıkları yönünde alınan şikayetleri üzerine Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi,  (MAKÜ) ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projeleri Sektör Meclisi ve Üniversite Danışma Kurulu Toplantısı’na katılan Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu’dan  belediyenin bu konuda çalışmasının olup olmadığını sordu,  görüş ve düşüncelerini aldı.

2011 yılında kurulan İlimizdeki hayvan pazarının bölgenin en güzel hayvan pazarlarından bir tanesi olduğunu söyleyen Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu: “Pazarın kurulması aşamasında bütün üreticiler ile,  hayvan yetiştiricileri ile görüşerek yaptık. Kapasitesinin artırılması konusunda tabi ki çabamız var. Bu aşamayı birlikte orta düzeyinde de yürüterek daha  bölgesel düzeyde pazarlama olanaklarını yaratmak düşüncemiz de var. Bunların üzerinden bir çalışma yapabiliriz diye düşünüyorum. Başka bir önerim var. Biraz önce sayın vekilime de söyledim. Üniversite ile kent arasında çok önemli bir arazi boşluğu var.  Bu arazinin önemli bir kısmını ki 13 kilometre karedir üniversite arazisi. Bildiğim kadarı ile üniversite bunun belki 3 kilometre karesini bile kullanmıyor. Burada özellikle hayvancılık üzerine yapılacak çalışmalarda bu teknolojilerin, bu uygulama biçimlerinin bölgesel bir projeye dönüştürülmesi yani ‘Hayvancılık  Geliştirme Projesi’ adı altında yerel ve merkez katılımcıların da sağlayacağı şekilde yani 5 bin küçük baş hayvan 3 bin yada 2 bin büyükbaş hayvan olacak  şekilde yerel üreticiyi yada yetiştiriciyi de bu projenin içesine katacak bir çalışma yapılabilir diye düşünüyorum. Böylelikle kent ile üniversite arasındaki o önemli arazi boşluğunu, aradan geçecek yeni çevre yolu ve bağlantı yolları ile güçlendirecek. Kentle ile üniversiteyi güçlendirecek yatırımları projeye dönüştürebiliriz. Yani dolayısı ile üniversitenin Ar-Ge çalışmaları, uygulama çalışmaları kent ve çevresindeki alanı, bu alanda proje üretimine katılması ile beraber ortak alan yaratabiliriz. Burada ‘Hayvancılık Geliştirme Projesi’ ile beraber gerek yem ve gerek diğer ürünleri stoklama merkezi  alanlarının oluşturabileceği gibi  açık besi alanlarının da oluşturulması sağlanabilir. Böyle bir proje ile de sadece bölgenin değil Türkiye’nin en önemli projelerini geliştirebiliriz diye düşünüyorum. Geçtiğimiz dönemlerde hep gündeme gelmiş bir projeydi. Yaklaşık 25 milyon dolar civarında bir proje olarak biz Dünya Bankası’na sunmuştuk. Belki bunun rakamları bugün 250 milyon dolar olabilir. Ama önemli bu kent için. Bölge için aynı zamanda ülke içinde çok önemli. Sonuçlar getirebilir diye düşünüyorum.” diye konuştu.

“ÇALIŞMANIZ VAR MI?”

Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Duygulu’ya teşekkür eden Vali Arslantaş; “Ancak özel sektörün yapmadığı yerde de mevzuat mezbahane işletmesi için yerel yönetimlere verdiği  bir yükümlülük var… Bununla ilgili belediyemizin bir çalışması var mı? Küçükbaş hayvanların kesimi ile ilgili” diye sordu.

“MUTLAKA PROGRAMA ALIRIZ…”

Başkan Yardımcısı; “Şu an için benim bildiğim kadarı ile yok. Ama bunu mutlaka programa alırız sayın Valim.” yanıtını verdi.

Halil İbrahim Kara