KOCAALİLER’DE DÖNGÜSEL EKONOMİ ÇEMBERİ KURULUYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından yürütülen 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan Kocaaliler Döngüsel Ekonomi ile Sosyal Gelişim Projesi için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinde düzenlenen törende imzalar atıldı. Proje kapsamında Burdur ili Bucak ilçesinde bulunan Kocaaliler beldesine; ekonomide üretim, kullanım ve imha süreci yerine geri dönüşümü esas alacak şekilde döngüsel ekonomi oluşturulacak. Çalışmalar beldede hâlihazırda üretimi devam eden süs çelengi ve coğrafi işaretli Melli İnciri gibi ürünlere ek olarak mantar üretim tesisinin devreye alınmasını da kapsıyor.
EKONOMİK FAALİYETLER ÇEŞİTLENDİRİLECEK
Kocaaliler Beldesi’nde yapılan tarımsal faaliyetlerin en başında incir üretimi gelmekte. Beldede “Melli İnciri” ismi ile tescil edilerek coğrafi işaret almış olan incirin yıllık yaklaşık 1500-1800 ton üretimi yapılmakta. Bu üretimin yaklaşık 800 tonu yaş incir, kalanı kuru incir olarak piyasaya arz ediliyor. Beldenin geçim kaynaklarından bir diğeri ise kadınlar tarafından el emeği ile yapılan noel çelenk/kapı süsü üretimi. 2000'li yıllardan günümüze dek üretimi ve ihracatı gerçekleştirilen çelenk ve kapı süsleri, yörede bulunan çam kozalakları ve artıkları, andız ve selvi ağaçlarının dalları, kızılcık, mersin, dağ çileği vb. orman meyveleri ve kurutulmuş sebze gibi tamamen doğal orman ürünleri ve atıklarının kadınlar tarafından tasarlanıp ürüne dönüştürülmesiyle yapılmakta. Proje tamamlandığında çelenk üretiminden arta kalan organik malzeme incir fidanı üretiminde ve mantar serasında kullanılacak. Böylece ekosisteme ve yörenin doğal çevresine tahribat verilmeden hem ekonomik faaliyetler çeşitlenmiş olacak hem de üretim artırılacak.
ATIKLAR KOMPOST VE GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Proje ile bölgede incir yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve yerel üreticinin rekabet gücünün artırılması amacıyla İncir Fidanı Üretim Serası kurulacak. Beldede alternatif tarımsal ürünlerin üretilebilmesi amacıyla kurulacak Mantar Üretim tesisi ile bölgede ürün çeşitliliği sağlanacaktır. Beldede yapılan çelenk üretimi neticesinde yıllık olarak ortaya çıkan yaklaşık 500 ton biyolojik atık, kurulacak Katı Atık Geri Dönüşüm Alanı ile kompost ve humus bazlı organik gübreye çevrilerek ekonomiye kazandırılacak. Bu çıktılardan elde edilecek kompost mantar üretiminde, gübre ise incir fidanı üretiminde kullanılacak.
İSTİHDAMA KATKI SAĞLANACAK
Proje ortağı Bucak Kaymakamlığı ve proje iştirakçisi Bucak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından beldede yaşayan 100 kadına “İyi Tarım Uygulamaları” eğitimi S.S. Melli İncir Çekirdeği Kadın Kooperatifi üyesi 20 kadına ise “Kooperatifçilik İşletme Yönetimi” eğitimi verilecektir.
Proje kapsamında kurulacak tesislerde dezavantajlı konumda bulunan 13 vatandaşımızın istihdam edilmesi hedefleniyor. Ayrıca tesis edilecek İncir Fidanı Üretim Serası’nda yetiştirilen incir fidanlarının %10’luk kısmı Kocaaliler Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik faaliyetleri kapsamında bölgede incir yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve çiftçinin rekabet gücünün artırılması amacıyla ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Bunun yanında kurulacak Mantar Üretim Tesisinde dezavantajlı konumda bulunan 6 aileye ilk yıl ücretsiz olarak üretim odası tahsis edilecek.
Proje imza törenini ardından açıklamalarda bulunan BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler “Öncelikle güzel bir projeye başladığımız için değerli başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı olarak Burdur bizim için bu dönem ayrı bir güzellik yaşamış oldu. Bakanlığımıza sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında dört tane proje sunduk. Dört projenin dördü de finansman almaya hak kazandı. Projelerimizin finansman almaya hak kazanmasının temel sebebi özgün niteliğe sahip olmaları bu anlamda da Kocaaliler Belediyemizin projesi bizim için ayrı bir özellik taşıyor. Bu özelliklerden en başta gelenlerinden bir tanesi de projenin beldede uygulanan bir proje olması zira sosyal gelişmeyi destekleme programının ana hedeflerinden bir tanesi de sosyal ve ekonomik gelişmenin mekânsal olarak dağılımının da mümkün olduğunda kırsal alanlara yayılımının sağlanması. Bu anlamda bir beldemizde proje yapıyor olmak sosyal gelişmeyi destekleme programı açısından özel bir önem ihtiva ediyor. Bir diğer önemli nokta da bu beldemizin ihracat yapan bir belde olması. Ülkemizde çelenk imalatı yapıp da bu üretilen çelenkleri yurtdışına ihraç eden bir belde olması. Projenin güzel noktalarından bir tanesi de projenin döngüsel ekonomiye de hitap edecek bir hüviyette olması. Çelenk üretimi esnasında ortaya çıkan atık malzeme değerlendirilerek bir ekonomik katma değer yaratılmış olacak ve aynı zamanda çevresel tahribat engellenmiş olacak. Bunları yakarak bertaraf etmeyeceğiz veya herhangi bir yerde vahşi depolama sistemleri ile depolamayacağız. Son olarak da önemli hususlardan bir tanesi Kocaaliler beldesi bir taraftan da bir coğrafi işarete sahip birlikte sahayı gezdiğimizde tatma imkânı da bulduk. Çok lezzetli tamamıyla kendine özgü bir yapısı olan bir incir türü var. Melli İnciri. Bir yandan da projemizle Melli İncirinin de katma değerini arttırmak üzere kurutma altyapısı oluşturulmuş olacak. Başında da bahsettiğim gibi gerçekten bizim için Burdur’daki özgün projelerin finansman desteği alması çok iyi oldu ama Kocaalilerin bahsettiğim başlıklar sebebiyle ayrı bir özel önemi var. Projemizin Kocaaliler beldesinde yaşayan vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik gelişmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Bu anlamda tekrar sayın belediye başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. İnşallah güzel bir uygulama dönemi geçirerek memleketimize hizmet etmiş oluruz. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.” Dedi.
Kocaaliler Belediye Başkanı Selahattin Gökçe ise “Şimdi Bizim beldemiz coğrafi konumu olarak birazcık yerleşim büyük yerleşim bölgelerine uzak bir konumdayız. Bölge insanımız dar gelirli imkânlarımız kısıtlı. Ama şu var biz de mevlamın verdiği bir doğal güzellik var doğada çok güzel bitkiler var. Bunun yanında çok çalışkan insanlarımız var. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de de işte beldemizde yapılan kapı süsü üretimi. Kapı süsü Kocaaliler’de Melli bölgesinde üretilir ve direkt ihracata gider. Bu projenin fikri de buradan geliyor zaten. Şimdi biz burada kapı süsü yapımında mersin bitkisi kullanıyoruz. Biz buna atık demiyoruz artıkları diyoruz. Yani arda kalanları değerlendirmek gibi bir düşünce oluşturuyoruz. Bu kapsamda ortaya çıkan fikri projelendirdik. Yine kalkınma ajansımızın ilanı ile müracaatımızı yaptık. Çok sağ olsunlar. Baka Burdur Yatırım Destek Ofisi ve Baka Genel Sekreterliği bize bu konuda çok destek verdi. Bunun için kendilerine emeği geçen herkese tek tek beldem ülkem ve doğa adına teşekkür ediyorum. Çünkü bu ürünler önceden atıktı ve yakılıyordu, artık bundan sonra atık değil geri dönüştürülmek üzere ekonomiye kazandıracak bir madde. Sayın Genel Sekreterin dediği gibi coğrafi işaretli ürünümüz Melli İncirimizin ürünün üretimini arttırmak üzere kullanılacak. Aynı zamanda beldemizde yaşayan dar gelirli ailelerin gelirini arttırmak üzere kurulacak mantar tesisinde kompost olarak kullanılacak. Bu tabii bizim için çok mutluluk verici bir şey. Sonuçta insanlarımız gelirinin insanlarımız gelirinin artması sağlanacak. Tekrardan sayın bakanımıza valimize, projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
HABER MERKEZİ