Flaş Haber Yeni

KOCAALİLER İNCİR, KÜLTÜR, SANAT VE ÇELENK FESTİVALİ PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

KOCAALİLER İNCİR, KÜLTÜR, SANAT VE ÇELENK FESTİVALİ PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Burdur Bucak ilçesi Kocaaliler Beldesi’nde geleneksel hale gelen ‘Kocaaliler Belediyesi 7. Kültür, Sanat ve Çelenk Festivali 20 Ağustos 2023 Pazar günü yapılacak.  Festival,  saat 14.00’da coğrafi işaret alan Melli İnciri Yarışması ile başlayacak. Akabinde birçok Avrupa ülkesine ihraç edilen Çelenk yarışması yapılacak. Standların gezilmesi ile devam edecek festivalde incir ve çelenk yarışmasında dereceye giren yarışmacılara ödülleri takdim edilecek. Protokol konuşmalarının ardından gece ücretsiz halk konseri verilecek.  Festival programında herhangi bir değişiklik olmaması halinde Duygu Kutlu ve Çiğdem Gül konser verecek.

Kocaaliler Belediye Başkanı Selahattin Gökçe konuya ilişkin Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirine verdiği röportajda ; ‘’Malumunuz Melli inciri coğrafi işaret almış Burdur’un bir ürünü. Bizde Kocaaliler Belediyesi olarak bu ürünün tanıtımı için elimizden geleni yapıyoruz. 29 Ağustos Pazar günü 7’incisini yapacağımız İncir, Kültür, Sanat ve Çelenk Festivalimiz var.  Ben Çağdaş Burdur Gazetesi aracılığı ile tüm Burdur halımızı festivale davet ediyorum. Biliyorsunuz festivallerin amacı eşi dostu bir araya getirerek yöresel ürünlerin tanıtımı yapmak. Bizde bu amaçla bu festivalimizi gerçekleştireceğiz.” dedi.

BAŞKAN GÖKÇE, İNCİRİN ÖZELLİKLERİNİ ANLATTI

Melli İncirinin özelliklerinden bahseden Başkan Gökçe; “Melli inciri ince kabuğu ve yoğun aroması ile olup coğrafi işaret almaya hak kazanmıştır. Rabbim her bölgeye bir nimet v ermiş, bize de incir vermiş. Bizim incirimiz kendine has bir lezzeti ile Türkiye’de eşi benzeri yok. Biz bunu derken yanlış anlaşılmasın. Bizim yöremizde yetişen incir çok tatlı olmasına rağmen şeker hastalarına dokunmuyor.

“HER 3 KİŞİDEN BİRİ BU ALANDA İSTİHDAM EDİLİYOR” VURGUSU

Kocaaliler Beldesi’nde 2 bin li yılardan itibaren kapı süsü olarak bilinen çelenk yapımı hakkında bilgi veren Başkan Gökçe; “Çelenk, orman dışı ürünlerden yapılan bir ürün. Yurt dışına ihraç olunarak ticari bir döngü sağlıyor. Çelenk Yapımı Ağustos ayının sonunda başlıyor. Aralık ayının ortasına kadar devam ediyor. Firmalar aracılığı ile Hollanda, Almanya, İngiltere ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Beldemizde bu alanda kadın evlerinde çalışarak hane halkına katkıda bulunuyor.  Yaklaşık 600-700 kadın bu alanda sezonluk istihdama katılıyor. 2 bin 100 kişilik ilçe nüfusumuza göre kıyaslarsak her 3 kişiden biri bu alanda istihdam ediliyor.” vurgusu yaptı.  

Halil İbrahim Kara