Flaş Haber Yeni

KAYACIOĞLU:  “HALK EĞİTİM KURSLARI SAYESİNDE, ÜRETİMİN DÜŞTÜĞÜ NOKTALARDA HALK EĞİTİMİN KURSLARI CİDDİ ÖNEM ARZ EDİYOR.”

KAYACIOĞLU:  “HALK EĞİTİM KURSLARI SAYESİNDE, ÜRETİMİN DÜŞTÜĞÜ NOKTALARDA HALK EĞİTİMİN KURSLARI CİDDİ ÖNEM ARZ EDİYOR.”

Burdur Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hamit Kayacıoğlu; “Özellikle kırsal kesimden kentlere göçün sıklığını görüyoruz. Halk eğitim kursları sayesinde, üretimin düştüğü noktalarda halk eğitimin kursları ciddi önem arz ediyor.” dedi.

Burdur Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hamit Kayacıoğlu, Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirine verdiği röportajda: Geçen yıl Burdur’da 6 bin 500 yabancıya sosyal yaşam ve uyum kursu verdiklerini söyledi.

Yine yabancılara  Türkçe eğitim verdiklerini kaydeden Müdür Kayacıoğlu: “Bir başka halk eğitim merkezimizin özelliği, biz aynı zamanda özel eğitim öğrencilerine de eğitim veriyoruz.2013-2014 yılından itibaren 23 yaş üzeri özel eğitim bireyleri ki biz bunlara özel öğrenciler diyoruz. Öğrenim yaşı dışına çıktıkları için en azından zorunlu öğrenim yaşı okullardan faydalanamaz hale geldiler. Biz bu bağlamda Burdur’da devreye girdik. 23 yaş ve üzeri özel öğrencileri halk eğitim merkezi bünyesinde sınıflar kurarak bu öğrencilerimizin eğitimlerini devam ettiriyoruz. Bunlar mezuniyet yaşıyor 50-60 yaşında bile öğrencimiz bulunmakta. Şu an 50’ye yakın özel öğrencimiz var. Onlarla ilgili sayımız her geçen gün artmakta. İlerleyen günlerde bu çocuklarla ilgili bir okula ihtiyacımız var.  Müstakil bir okula ihtiyacımız var. Bahçesinin olduğu, spor salonlarının olduğu, yemekhanesinin olduğu yani geniş imkanlara sahip bir mekana ihtiyacımız bulunmakta çünkü her yıl sayımız 7-8 kişi artarak devam ediyor. Bu bağlamda gelecekteki en acil ihtiyacımız özel öğrencilerimiz için yepyeni her koşulun sağlandığı bir bina yani işin açıkçası.

Bir başka alanımız istihdama yönelik mesleki ve teknik kurslarımız. Bu kapsamda neler yapıyoruz? Hatırlarsanız turizm, eğitim merkezi kapatıldı. Kapatıldıktan sonra halk eğitim merkezine devredildi. Aşçılık kursu, aşçı yardımcılığı kursu, konaklama seyahat alanında kursları açarak buradan mezun olan öğrencilerimizi istihdam noktasında katkı sunuyoruz. Gerçekten bu kursları alan kişilerimiz hiç boşta kalmaksızın çalışma olanaklarına sahip oluyor. Yaklaşık 100 e yakın aşçılık mezunu veriyoruz. Hatta aşçı ve aşçı yardımcılığı kurslarını bitiren gençlerimiz, vatandaşlarımız KPSS sınavından çokta yüksek olmayan puanları alarak da devlet memuru olabiliyorlar. Yine otellere girip çalışma fırsatı olabiliyor. Kaldı ki bizden aldıkları belgeyle mesleki eğitim merkezine giderlerse oradan da belgelerini ustalığa dönüştürebiliyorlar.

Yine bir başka şey, özellikle çok revaçta olan halk eğitimimizde emlakçılıkla ile ilgili kurslarımız var. Emlakçılık kurslarına katılan vatandaşlarımız bizden aldıkları belgeyle mesleki yeterlilik kurumlarına sınava başvurdukları taktirde oradan aldıkları belgeyle emlakçılık anlamında iş yerleri açabilmekte.

Yine başka bir istihdama yönelik kursumuz Motorlu Taşıtlar Sürücü Kurslarında öğretmen olmak için açtığımız kurs var. Bu noktada trafik çevre öğreticiliğiyle direksiyon öğreticilik kurslarını açmaktayız. Bizden belgesini alan vatandaşlarımız çok rahatlıkla bu kurslarda öğretmenlik yapabilmekte.

Yine çok önemli projelerimizden bir tanesi meslek lisesinin atölyelerindeki torna, frezi, siyensi, peleçe monitörü gibi oradaki birçok cihazın halk eğitim aracılığıyla üniversitedeki mühendislik fakültesi öğrencilerimize sunulmakta. Geçen yıl bu kapsamda eğitim alan öğrencilerimizin hepsi istihdam sağlandı.

Bir başka husus istihdama yönelik açtığımız; tarım ve hayvancılık alanında açtığımız kurslar. Burada arıcılık, süt sığırcılığı, sürü yönetimi ve bahçecilik gibi kurslar var. Bunlardan sürü yönetimi bitiren vatandaşlarımıza hibe desteği de veriliyor. Özellikle kırsal kesimden kentlere göçün sıklığını görüyoruz.  Halk eğitim kursları sayesinde, üretimin düştüğü noktalarda halk eğitimin kursları ciddi önem arz ediyor.” dedi.

“KURSLARI YAYGINLAŞTIRMAYA, TANITMAK İSTİYORUZ.”

Müdür Kayacıoğlu konuşmasını şu şekilde tamamladı:  “Elimizden geldiği kadarıyla bu kırsal kesime bu tür kursları yaygınlaştırmaya, tanıtmak istiyoruz. Çünkü neticesinde devletimiz bu kurs belgeleri sonrasında hibe ve destekler vererek üretime katkı sunmak istiyor. Bir diğer alan mesleki teknik kurslarından güzellik ve saç bakımı alanında talep olduğu taktir de kurslar açmaktayız.  Yine en önemli istihdama yönelik kurslarımızdan sağlık alanında açtığımız kurs var. Öz bakım eski adıyla hasta ve yaşlı bakıcılık kursu yine ilk yardım kursu gibi kurslarımız var. Burada öz bakım kursunu önemsiyoruz. Bu kursu alan vatandaşlarımız huzurevlerinde, hastanede, aile sosyal politikalar birimlerinde rahatlıkla çalışabilmekte.  Yine istihdama yönelik kurslarından kalorifer kursları özellikle doğalgaz, katı yakıt, sıvı yakıt kurslar açabilmekteyiz. Başka bir husus bilgisayar kursları açıyoruz. Burada alınan belgeler ile devlet memurluğuna müracaatta bu belgeleri kullanabilmekte. İstihdama faydalı başka bir kurs olan giyim, nakış, el sanatları kurslarımız var. Ev hanımlarının boş vakitlerini değerlendirmek için ve hatta vatandaşlarımız bu kurslarla evlerine yönelik kullanabilecekleri birçok eşyayı da üretebiliyor.

Başka bir faaliyetimiz döner sermaye kapsamında da üretim yapan bir kurumuz. Özellikle Alaca Atölyesinde üretilen ürünlerin hediyelik eşya olsun günlük kullanımda olsun satışı gerçekleşiyor. Giyim nakış alanında da yine atölyelerde üretilen ürünler talep geldiği takdirde satılabilmekte. Yine yiyecek içecek bölümümüzde gelen siparişler olduğu takdirde döner sermaye üzerinde satışlar yapılmakta ve kursiyerlerin bir gelir elde etmesi sağlanabilmekte.”  

Hale Pak