Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Çalıştayı Başladı
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen çalıştayın açılış programında konuşan Burdur Valisi Ali Arslantaş, “Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yerel Eylem Planı hazırlık çalıştayı sonunda, İlimizde 2022-2025 yılları arasında kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında benimseyeceğimiz politikaların zemini oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
Burdur Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın açılış programına Burdur Valisi Ali Arslantaş, , Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Güder, Belediye Başkanı Yardımcısı Hasan Duygulu, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Şimşek ile bazı paydaş kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri, kamu yarına çalışan dernek başkan ve temsilcileri katıldı.
VALİ ALİ ARSLANTAŞ; “……KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KAPSAMINDA BENİMSEYECEĞİMİZ POLİTİKALARIN ZEMİNİ OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”
Çalıştayın açılışında konuşan Burdur Valisi Ali Arslantaş, “Bildiğiniz üzere bir insan hakkı ihlali, halk sağlığı sorunu, ayrımcılık biçimi ve topyekûn mücadeleyi gerektiren küresel bir sorun olarak kabul edilen kadına yönelik şiddet; kültürel, ekonomik, coğrafi sınır tanımaksızın tüm dünyada varlığını sürdürmektedir ve günümüzde ulaştığı boyutlarla uluslararası ve ulusal düzeyde önemli bir gündem haline gelmiştir. Kadına yönelik şiddetin olumsuz sonuçları çok katmanlıdır. Kadına yönelik şiddet her şeyden önce kadının fiziksel, psikolojik, ekonomik ya da cinsel açıdan zarar görmesi ile sonuçlanır. Aynı zamanda da kadının; yaşama, kendini güvende hissetme, eğitim, iş ve sosyal hayata katılma gibi haklarını ve yaşam aktivitelerini elinden alır. Bu nedenle şiddetin ortadan kaldırılması kapsamlı ve eşgüdümlü politikaları gerektirmektedir. Bu sebepten dolayıdır ki sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok ülkesinde bu konuya dönük sosyal politikalar geliştirilmekte ve projeler üretilmektedir. Bu kapsamda proje geliştirme veya eylem planı hazırlama sürecinde üzerinde dikkatle durulması gereken nokta ise şiddet olgusunun değişen dünya koşullarında neden hale tükenmediğidir. Kadına yönelik şiddet tüm dünyada her statü ve kültür seviyesindeki kadının yaşantısını olumsuz yönde etkileyen önemli bir toplumsal sorundur. Biliyoruz ki şiddet olgusu sadece yaşanılan çağı değil, yüzyıllar sonrasını bile etkilemektedir. Çünkü birey, çocukluk yıllarında şiddete maruz kalmış veya tanık olmuşsa, yetişkinliğinde şiddeti bir çözüm mekanizması olarak kullanabilmektedir. Bu ve buna benzer nedenlerden dolayı şiddet hala dünyadan maalesef silinememiştir. Ülkemizde de ilki 2007 yılında yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı ve devamında hazırlanan yerel eylem planları ve üretilen sosyal politikalar da kadına yönelik şiddetle mücadelede benimsediğimiz kamu politikalarının yönünü göstermektedir. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yerel Eylem Planı hazırlık çalıştayı sonunda, İlimizde 2022-2025 yılları arasında kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında benimseyeceğimiz politikaların zemini oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
“ÖFKE PATLAMASI İLE ANİDEN GERÇEKLEŞEN ŞİDDET YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE”
Şiddete uğrayanların aile içinde yada erkek arkadaştan gördüğünü savunan Vali Ali Arslantaş, “Bununda yüzde 90’ından fazlası planlanmış şiddet değil. Bir öfke patlaması ile aniden gerçekleşen şiddet olduğunu tespit ettik arkadaşlarımızla yaptığımız daha önce toplantıda” diye konuştu.
EKONOMİK SIKINTILARDAN DA MI MEYDANA GELİYOR?
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Şimşek, “Araştırmalar kadına yönelik şiddetin coğrafi bölgelerde, ülkelerde ekonomik sıkıntılardan meydana geldiğini gösteriyor. Birçok uzman kadına yönelik şiddeti erkekler ve kadınlar arasındaki tarihsel olarak ‘eşit olmayan güç’ ilişkisinin bir belirtisi olarak görmekte” sözlerinin altını çizdi.
MERKEZ MÜDÜRÜ SUNUM YAPTI
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Pınar Doğan, ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları ve İl Eylem Planları” konulu sunumda, “81 ilimizde 2022-2025 dönemini kapsayacak kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planları yürürlüğe girmesi planlanmaktadır” dedi.
Halil İbrahim KARA