KADIN KOLLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCISI OYA ERONAT, BURDUR'DA KONUŞTU
AK Parti önceki Dönem Diyarbakır Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Oya Eronat, AK Parti Burdur İl Kadın Kolları 7. Olağan Kongresi'nde konuştu.
Burdur Öğretmenevi Nurcihan Velicangil Kültür Merkezi'nde gerçekleşenkongreye katılan AK Parti önceki Dönem Diyarbakır Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Oya Eronat yaptığı Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarları döneminde kadınların güçlendirilmesi adına gerçekleştirilen reformlarla başlayan Eronat, kadınların yaşamlarını kolaylaştıran yasal düzenlemelerin önemine değindi.
“Cumhurbaşkanımızın iktidarı boyunca yaptığı yasaların büyük çoğunluğu, kadınların huzurunu ve gücünü artırmaya yönelik olmuştur” diyen Eronat, sağlık hizmetlerinin kadına ve vatandaşa sağlanan eşitlikçi yaklaşımını vurguladı.
Eronat, sağlık sistemindeki önemli değişiklikleri hatırlatarak, özellikle sağlık güvencesi olmayan ailelerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.
“Eskiden sağlık karnesi olmayan anneler, çocuklarını hastanelere götürmek için komşularının karnesini kullanıyordu. Ne yaptı Sayın Cumhurbaşkanımız gelir gelmez işçi olsun, memur olsun, zengin olsun, fakir olsun, hiçbir güvencesi olmasın yeşil kartlı olsun herkes kamudaki hastanelerden eşit derecede faydalanacak dedi. Ve o gün bugündür hasta garip gureba da aynı şekilde diğer insanlar gibi sağlık güvencesi olanlar gibi hastanelerden eşit şekilde faydalandı. Tabii sağlıkta yapılan ziyaret hizmetleri Saymama gerek yok hepiniz yaşıyorsunuz. Koğuş sistemiydi hastanelerimiz. 5 yıldızlı otel seviyesinde hastanelerimiz var. Doktorunuzu Kendine seçerseniz ekstradan Ücret ödüyorsunuz.” şeklinde konuştu.
Eronat, ayrıca, pandemi sürecinde sağlık sektöründeki iyileştirmelerin, Türkiye’nin dünya çapında bu alandaki öncülüğünü pekiştirdiğini söyledi.
Eronat, engelli vatandaşlar için yapılan reformların da büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
“Engellilere yönelik yasalarımız tam anlamıyla bir devrim niteliğindedir.Yapılan çalışmalarla verilen engelli maaşlarına yüksekliği, bakım ücreti, bunlarla önce bir farkındalık oluştu. Tabi insanlar rahatladı. Hasta bezleri olsun diğer ihtiyaçlar olsun kadınlar rahatladı. Ama bir şey daha gelişti. Engellilere bakış değişti. Eskiden sokakta engelli gördüğü zaman insanlara görmezden geliyordu kalanlara bakıyorduk ya da böyle gözüne dedi ki bakıyorduk. Öyle bir aile olduk ki yapılan projeler de bile alınca engelli rampası var mı diye bakıyor.” dedi.
Eronat, geçmişte engellilere yönelik yapılan ayrımcılığı örneklerle anlattı. Yasa değişiklikleri ile engellilere yönelik bakış açısının önemli ölçüde değiştiğini belirterek, engelli bireylerin artık topluma entegre olabilmeleri için gerekli alt yapının oluşturulduğunu söyledi.
Kamuda engelli istihdamının 5.500’den 73.000’e çıkarıldığını vurgulayan Eronat, engelli rampalarından yola çıkılarak toplumda bir farkındalık oluştuğunu dile getirdi.
Eronat, şehit yakınlarına yönelik yapılan istihdam çalışmalarına da değindi. 2012 yılına kadar şehit yakınları için istihdam sayısının yalnızca bir olduğunu hatırlatan Eronat, 2012 yılından itibaren şehit eşleri, çocukları, anne ve babalarına yönelik 2 istihdam hakkı getirildiğini belirtti.
Eronat, “Eş veya çocuklardan birine yapılan istihdam, şehidin kardeşlerine verilmek üzere feragat edilemez” diyerek, bu düzenlemenin şehit yakınlarına sağlanan hakların artırılması adına önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Hale Pak