Flaş Haber Yeni

İLK İHRACAT IRAK'A

İLK İHRACAT IRAK'A

Burdur’un Tefenni ilçesinde TKDK 11. Çağrı Dönemi projesi kapsamında almış olduğu destekle BAŞAKTÜRK Unlu Mamulleri tarafından tortilla, tako, lavaş ve üçgen yufka üretimine başladı. Konuyla ilgili BAŞAKTÜRK Unlu Mamulleri işletmesi sahibi Osman Aktürk Çağdaş Burdur Gazetemize verdiği röportajda ilk ihracatın Irak’a yapılacağını söyledi.

 

Osman Aktürk röportajında: “Normalde hastane yönetimi mezunuyum fakat 8 yıl önce bu gıdayla tanıştıktan sonra İstanbul’da bu tortilla üretimine başladık. Daha sonra Tefenni Belediye Başkanımız Ümit Bey’in destekleriyle Tefenni’ye bir yatırım kararı aldık. TKDK kapsamında 2022’nin sonunda başladığımız inşaatımızı 2023’ün haziranında bitirdik. Firma zaten İstanbul’da faaliyet gösteren bir firma olduğu için bu konuda deneyime sahibiz uluslararası anlaşmamız zaten mevcuttu bunların büyük bir kısmını Tefenni’ye kaydırdık. İstanbul fabrikamız şuan yurtiçi yapıyor. Tefenni fabrikamız da yurtdışı ve Tefenni Belediyesi iç piyasada o bölgenin ihtiyaçlarını kullanacağımız bir fabrika.” dedi.

İLK İHRACAT IRAK’A

İlk ihracatın Irak’a yapılacağını söyleyen Aktürk: “Şuan ilk ihracat yapılıyor. Çarşamba günü inşallah bir kaza bela olmazsa ilk ihracatımızı Irak’a yapacağız. Arkasından Sudi Arabistan’a sipariş var. Umman siparişi, Fransa siparişi var sonrasında arkasına koyduğumuz siparişler var.  Bu Türkiye’nin herhangi bir yerinde yapılabilecek bir fabrikaydı, Ümit Başkan’ın girişimleriyle o yatırımı Tefenni’ye yapma kararı aldık. Bu yatırım TKDK kapsamında, 11’inci çağrı kapsamında TKDK’nın hesaplarına göre 7 buçuk milyonluk proje. Bu 7 buçuk milyonun 4 milyonu hibe olarak görünüyor ama fabrikanın gerçek yatırım değeri inşaat yatırımı 19 milyon 800’e mâl oldu. şuan makine ekipman olarak da aşağı yukarı 23 milyona yatırımımız var.  Topladığımız zaman aşağı yukarı 45 milyonluk yatırımımız var.”  Açıklamasında bulundu.

AYLIK OLARAK ÜRETİM

“Biz burada tortilla, yöresel lavaş, taco ve üçgen yufka üretimini şuan için planlıyoruz. İlerisi için o yatırımı büyüteceğiz. Oradaki arazimiz fabrikaya ait arazi büyük bir arazi yaklaşık 9 dönümlük bir arazi burada farklı yatırımlar planlıyoruz.  Yani o yatırımı orada büyüteceğiz. Önümüzdeki yıl için ekleyeceğimiz ürünler var.  Sonraki yıl için aşağı yukarı 3 milyon Euro’luk yatırım var daha yapacağız.  Şuana kadar yaptığımız yatırımlardan daha fazla bir yatırım yapacağız oraya tabi o gidişatı görmemiz ile alakalı bir durum oradaki gidişatımıza göre işletmeyi orada büyüteceğiz.  Unlu mamul üretiminde bir yıldız gibi parlatacağız orayı. Büyük bir yatırıma dönüşecek.”

‘HEDEFLEDİĞİMİZ PERSONEL SAYISI 80 KİŞİ’

“Şuan için hedeflediğimiz personel sayısı 80 kişi ama bir, bir buçuk yıl sonra çok daha üst seviyelerde belki 200 kişinin çalışacağı bir tesis haline getireceğiz. Binalar yaparak güçlendireceğiz.  Zincir Marketlerden biri ile çalıştıklarını belirten Aktürk, zincir marketin aşağı yukarı Türkiye geneli 60 deposu var. Bu 60 deponun 33’üne biz gönderiyoruz. İstanbul Anadolu Yakası, Avrupa Yakası’nın bir kısmı, Bursa, Balıkesir, İzmir, Aydın, Antalya, Burdur, Isparta, Denizli, Eskişehir, Konya, Ankara, Kayseri, Malatya, Zonguldak, Erzurum, Adana bu saydığım zincir marketin depolarına biz gönderiyoruz.”

Günlük üretime de değinen Osman Aktürk: “Günlük 15 palet mal üretme kapasitemiz var. 15 palet yani 2 günde bir tır anlamına geliyor. Mesela Çarşamba günü ihracatı bitireceğiz. Bu sefer zincir marketin üretimi başlayacak. Haftada 2 tır da zincir markete mal yapacağız.  Yani aşağı yukarı bizim aylık 200 ton ürün işleme kapasitemiz olacak.” Şeklinde konuştu.

Hale Pak – H. Nesibe Solak