Flaş Haber Yeni

İLK İFTARDA NE PİŞİRSEK DERDİNE SON!

İLK İFTARDA NE PİŞİRSEK DERDİNE SON!

Ramazanın ilk gününden herkese merhaba, iftar menüsü oluşturmaya başladık!

İftara ne yapsam telaşına son veren yemek tarifleri ile 30 günlük iftar menüsü her gün Çağdaş Burdur Gazetemizde, www.cagdasburdur.com internet haber sitemizde yayımlanacaktır. Siz, acaba bu akşam iftara ne yapsam diye düşünürken biz menüyü çoktan hazırladık bile!

Hazırsanız ilk gün iftar menüsü gümbür gümbür geliyor. Doyurucu ve lezzeti bol iftar çorbaları tarifleri arıyorsanız Yayla Çorbası tam size göre! Ana yemekte Arap Tava ve pirinç pilavı var! İftar tatlıları olarak Vişne Soslu Damla Sakızlı Muhallebi

ile mutlu son! Yarının menüsü için takipte kalın!

Yayla Çorbası

Malzemeler

1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)

7 su bardağı su

1 su bardağı yoğurt

1 yumurta

Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)

3 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı tereyağı

Tuz

Nane

Yayla Çorbası Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır?

Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.

Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.

Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.

Çorbamız piştikten sonra altı kapatılır.


Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır. Ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir. Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın.

Mis kokulu yayla çorbamız servise hazır.

Meşhur Arap Tava Tarifi

Malzemeler

600 gr kıyma

4-5 adet patates

1 adet soğan

3 adet kırmızı biber

6 adet yeşil biber

3 adet domates

5 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay bardağı zeytinyağı

2 tatlı kaşığı tuz

1,5 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

2 su bardağı soğuk su

Hazırlanışı

Öncelikle sebzelerimizi doğrayarak tarife başlayalım. Kırmızı biberi küp küp doğrayalım. Daha sonra fırına göndereceğimiz tepsiye alalım. Yeşil biberi de yine küçük küçük keselim. Soğanı yemeklik olacak şekilde İnce İnce doğrayalım. Patatesleri de küp küp doğrayalım. Domateslerin kabuklarını da soyup yemeklik doğrayalım. En son sarımsakları da soyarak yine doğrayalım. Fırın tepsisine kıymayı ve üzerine sarımsakları ilave edelim. Kırmızı toz biber, pul biber, kimyon, karabiber, tuz, domates salçası, biber salçası, zeytinyağı ve soğuk suyu ekleyerek bütün malzemeleri güzelce karıştıralım. Ardından üzerlerine bastırarak düzeltelim. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 1 saat boyunca pişirelim. Üzeri güzelce kızaran, içi sulu sulu, bol sebzeli arap tavası servise hazır. Bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

2 su bardağı pirinç

2,5 su bardağı sıcak su

3 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

Pirinçleri ıslatmak için;

Pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su

Tuz

Nasıl yapılır?

Pirinci bol su ile yıkayın. Uygun bir kaba alarak üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Birazda tuz ilave edip karıştırın ve 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yıkayarak suyunu süzün. Nişastası gidene kadar yıkıyoruz. Çıkan suyun berrak olması gerekiyor.

Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz.

Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyelim. İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz. Tavuk suyunuz yağlı ise bu şekilde su ile karıştırmanızı tavsiye ederim ancak yağlı değilse tamamı tavuk suyu ile çok daha lezzetli olacaktır. Son olarak tuzu ekleyin.

Pilavımızı kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pişmeye bırakalım.

Üzeri göz göz olduğunda yani üzerindeki suyu çekip pilavın üzerinde nokta nokta delikler oluştuğunda kısık ateşe alalım.  Pirinçler yumuşayıp suyu tamamen çekene kadar pişirelim.

Pişen pilavımızı ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu peçete sererek kapağını tekrar kapatalım.

Pilavı 10-15 dk. dinlendirelim. Daha sonra tahta kaşık ile karıştırarak servis yapabilirsiniz.

Vişne Soslu Damla Sakızlı Muhallebi

Malzemeler

75 gr. tereyağı

1 çay bardağından bir parmak eksik un

Yarım litre süt

Çay kaşığının ucuyla damla sakızı

4 yemek kaşığı şeker

Sosu için

1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış vişne

Çeyrek su bardağı şeker

1 çay kaşığı vanilya

1 çubuk tarçın

Hazırlanışı

Uygun bir tencerede tereyağını eritelim. Üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım. Üzerine şekerini de ekleyip çırpıcı yardımı ile iyice karıştıralım. Üzerine sütü ekleyip çırpmaya devam edelim. Sütü ekledikten sonra damla sakızında ekleyip kıvam alıp kaynayana kadar karıştırarak pişirelim. Biraz ılıdıktan sonra servis edeceğimiz kaplara dolduralım. Sosu için çekirdeği çıkarılmış vişneleri bir sos kabına alalım. Üzerine şeker, vanilya ve çubuk tarçını ekleyip vişneler suyunu çekip kıvam alana kadar pişirelim. Bir taşım kaynadıktan sonra çubuk tarçını çıkaralım. Sosumuz piştikten sonra blender yardımı ile çok küçültmeden hafif taneli çekelim. Daha sonra elde ettiğimiz bu sosu muhallebilerimizin üstüne dökelim. Dilediğiniz şekilde süsleyerek ya da sade bir şekilde servise sunabilirsiniz.

Herkese afiyet olsun…

Hale Pak