Flaş Haber Yeni

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SICAK ÇARPMASI VAKALARINI ETKİLİYOR MU?

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SICAK ÇARPMASI VAKALARINI ETKİLİYOR MU?

İklim değişikliğiyle birlikte sıcaklık artışları, sıcak çarpması vakalarını da etkiliyor.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin ilk sonucu olarak ortaya çıkan artan sıcaklıkların, sıcak çarpması riskini de arttığını söyleyerek, sıcak çarpmasının etkisi olarak da vücudun daha fazla efor sarf ederek sıcak çarpması riskinin artmasına neden olabileceğini ifade etti.

İklim değişikliğinin, uzun süreli ve yoğun sıcak hava dalgalarının sıklığını ve şiddetini arttırdığını ifade eden uzmanlar, bu durumun insanların daha uzun süreli sıcak ve nemli ortamlarda kalmasına ve sıcak çarpması riskinin artmasına neden olduğunu da ekledi.

İklim değişikliğinin diğer bir etkisi olan artan nem seviyeleri, terleme mekanizmasının etkinliğini azaltabilmektedir.  Terleme, vücudun sıcaklığı düzenlemek için önemli bir mekanizmadır. Ancak artan nem, terin buharlaşmasını engelleyerek vücut sıcaklığının daha da yükselmesine ve sıcak çarpması riskinin artmasına yol açabilir.

İklim değişikliği, aynı zamanda su kaynaklarının azalmasına ve kuraklık durumlarının artmasına neden olur. Su kaynaklarının azalması, insanların susuz kalmasına ve vücut sıvı dengesinin bozulmasına yol açarken; susuzluk, sıcak çarpması riskini de artırmaktadır.

Sıcak Çarpması Nasıl Önlenir?

Sıcak çarpması nasıl önlenir? Sorusunu yanıtlayan Dr. Ümit Can Yazgan, sıcak çarpmasında sıvı alımının önemini vurgulayarak, serin bir ortamda kalmak, hafif ve uygun giysiler giymek, fiziksel aktiviteleri zamanlamak, baş ve vücut korunarak, şapka veya şapka benzeri gibi başlık takmak ve hava durumunu takip etmek gibi faktörleri uygulayarak sıcak çarpmasının en aza indirgenebileceğini ifade etti.

H.NESİBE SOLAK