İKİ ASTRONOT UZAYDA MAHSUR KALDI!

İKİ ASTRONOT UZAYDA MAHSUR KALDI!

Uzayda Mahsur Kalan Astronotlardan Umut Veren Açıklama: "Eve Döneceğiz"

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing'in Starliner mekiğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen astronotlar, haftalardır Dünya'ya dönmeyi bekliyor. Uzayda mahsur kalan astronotlar Sunita Williams ve Butch Wilmore, yaptıkları açıklamada Dünya'ya güvenle döneceklerine dair umut verici mesajlar verdiler.

Williams ve Wilmore, itici testlerinin tamamlanmasının ardından geri dönmeyi planladıklarını belirttiler. Yörüngede fazladan vakit geçirmekten şikayetçi olmadıklarını ve istasyon ekibine yardım etmekten keyif aldıklarını ifade eden astronotlar, bu süreçte bilimsel deneyler ve bakım çalışmaları yaptıklarını da eklediler. Williams, “Uzay aracının bizi hiçbir sorun yaşamadan evimize götüreceğine dair içimde gerçekten iyi bir his var” dedi.

Yörüngede yeniden bulunmanın harika olduğunu ve kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini söyleyen Williams, “Şikayetçi değilim, Butch da değil. Birkaç hafta daha buradayız” şeklinde konuştu.

Wilmore ise Starliner Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki kenetlenme alanına yaklaşırken birkaç iticinin arızalandığını ve iticilerin gücünün zayıfladığını fark ettiklerini belirtti. Bu konuda deneyimli ve eğitimli olduklarını vurgulayan Wilmore, bir saatten fazla süre boyunca manuel olarak kontrol sağladıklarını söyledi.

Teknik Sorunlar ve Çözüm Çabaları

Astronotlu ilk Starliner mekiği, test görevi için birkaç kez ertelemenin ardından 5 Haziran'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılmıştı. Yaklaşık 27 saatlik bir uçuşun ardından ISS'ye kenetlenen Starliner'ın yolculuğu sırasında helyum sızıntısı yaşanmış ve 28 iticisinden 4'ü bozulmuştu. Astronotlar, bozuk iticilerin 3'ünü çalıştırmayı başarmıştı. Ancak, oluşan teknik sorunların güvenlik endişelerini artırması nedeniyle geri dönüş ertelenmişti.

Astronotlar, uzayda karşılaştıkları zorluklara rağmen morallerini yüksek tutarak görevlerine devam ediyorlar. Bu zorlu süreçte verdikleri umut dolu mesajlar, Dünya'daki destekçilerine de moral kaynağı oluyor.

HABER MERKEZİ