HEM DİKİYORLAR HEM İŞLİYORLAR
EV HANIMLARINA DİKİŞ VE NAKIŞ KURSU
Burdur Belediyesi ile Halk Eğitim Merkezi’nin anlaşması olarak düzenlenen Dikiş ve Nakış Kursu’nda görevli usta öğretici olan Naile Özkan kurs hakkında Çağdaş Gazetesi İnternet Muhabirimiz Hatice Nesibe Solak’a röportaj verdi.
KURSTA NELER YAPILIYOR? KURS İŞLEYİŞİ NASIL?
Kurs hakkında konuşan Naile Özkan: “Dikiş ve Nakış kursumuz ev hanımlarına, engellilere, burada kursa katılmak isteyen herkese, hafta sonu çalışanlara kurs veriyorum, hafta içi ev hanımlarına kurs veriyorum. Giyimler çok pahalı olduğu için vatandaşlarda aşırı bir giyim kurslarına yönelmeler var. Halk eğitim hiç bu kadar talep görmemişti şimdiye kadar. 2-3 yıldır çok aşırı patlama var pahalılıktan kaynaklanan, her kumaşı da istedikleri gibi alamıyorlar, böyle dışarıdan gelen insanlar, satıcılar var mesela onlardan şehir dışındaki illerden ucuz yerlerden kumaş getirip kıyafetlerini o şekilde dikiyorlar. Burada sıkıntılarımız oluyor, tabi ev hanımlarından çalışanlardan rağbet çok gördüğü için makine sıkıntılarımız oluyor yer sıkıntılarımız oluyor ama bunu Başkanımızın yakın bir zamanda gidereceğinden eminim. Yani geçen gün bu şikâyetlerimizi ilettik biz ona, Belediye Başkanımız gerekeni yapacak. Makine alacak bize, yerimizi genişletecek.
Kursların aylık veya yıllık mı olduğu konusunda da bilgi veren Özkan, devamında kursların ekimde başladığını, mayıs gibi bittiğini; aynı zamanda modül modül çalıştıklarını, modül ne zaman biterse yeniden bir modül aldıklarını ve aynı kişilerin dikişi öğrenebilmeleri için modül şeklinde çalıştıklarını söyledi.
Kurslar için herhangi bir yaş belirlemesi olmadığını dile getiren Özkan; ‘ Yaş sınırımız yok, öğrenmek isteyen herkese kapımız açık, her yaşta kursiyerlerimiz var 70 yaşında kursiyerimiz var 30 yaşında da kursiyerimiz var öğrenmek isteyen herkese meslek edindirmek adı altında açılan proje tarzında bir atölyemiz bizim burası, 2009 yılında açıldı.’
BELGE ALANLAR İŞ İMKÂNINA SAHİP OLABİLİYOR
Herhangi bir sertifika veya belge alınıyor mu?’ sorusuna ise kurs hocası; ‘Halk eğitim belge veriyor. Yani iş imkânını artık onun öğretisine göre piyasanın iş talebine göre değişebiliyor. Tekstilin şuan da birçok yerde çöktüğünü biliyorum, insanlar hazır giyim almaktansa kendileri giysi diktikleri zaman daha ucuza mal ediyorlar. Bu da ev hanımları için mutlu edici bir durum yani.’
Süreç hakkında da bilgi veren Özkan; ‘Kursiyerler halk eğitimde başvuru yapıyorlar ya da gelip bireysel yapıyorlar, o şekilde gereken yapılıyor, vatandaşın yararına olan bir meslek kurslarımız bizim bunlar o yüzden çok güzel alışverişlerimiz oluyor. Ayrıca öğretmen seçimi de yapıyorlar bazen. Kim kime gitmek istiyorsa mesela öğretmen araştırması yapıyorlar. Kimler daha verimli vatandaş kumaşı zeval olsun istemiyor yani. Kim hangi hoca daha faydalıysa daha çok tercih ediyorlar. Kursiyerler, kumaşları kendileri tedarik ediyorlar.’ bilgisini verdi.
Dikim konusunda herhangi bir sınırlama olmadığı da ekleyen Özkan: ‘İhtiyaçlara yönelik kendilerine dikiyorlar eşlerine, çocuklarına dikiyorlar, yani sınır yok, her şeyi dikiyorlar. Öğrenmek istiyor neyi çok dikmek istiyorlarsa, elbise dikmek istiyorlar elbise, pijama dikmek istiyorsa pijama, şalvar, aklına gelen her türlü konuda yardımcı oluyoruz.’ dedi.
‘ÜRÜNLER SERGİLENİYOR’
Üretilen ürünlerin sonunda ne olduğu hakkında da konuşan Özkan: ‘Ürünlerimiz sergileniyor, ürünler kişinin kendisine ait olduğu için sergi yapıyoruz her yılsonunda, halk eğitimin haziranın ilk haftası hayat boyu öğrenme var mesela o haftada halk eğitim olaraktan değerlendirip sergi yapıyoruz, ben şahsi sergi yapıyorum. Diğer arkadaşlar halk eğitimde yapıyorlar çünkü ben iki kurum arasında olduğum için ben özel yapmak zorunda kalıyorum. Hem hafta sonu hem hafta içi iki tane kursum olduğu için.’
Son olarak kurs hakkında genel bilgi veren Özkan: ’ Burdur Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi anlaşmasıyla açılan bir kurstur. 2009’dan beri burada kurs açıyoruz. İlk zamanlar da hep engellilere yönelikti 2007’ye kadar. Pandemide bir ara verildi ondan sonrada normal ev hanımlarına yöneldik onların taleplerine üzerine kursumuzu açtık.’ şeklinde konuştu.
Hatice Nesibe Solak