HAYVAN DOSTLARINDAN “SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİLDİR” BASIN AÇIKLAMASI
Burdur’da 81 ilde eş zamanlı olarak yapıldığı belirtilen ‘Sokak hayvanları sahipsiz değildir.’ isimli basın açıklamasında bulunuldu. Burdur Cumhuriyet Parkı önünde 11 Aralık 2022 Pazar günü ‘Sokak hayvanları sahipsiz değil’ sloganıyla bir araya gelen hayvan dostlarına adına hazırlanan basın açıklaması metnini Aytaç Topuz okudu. Sokak köpeklerinin toplatılmasının protesto edildiği açıklamada mevcut yasanın uygulanması talebinde bulundu.
Basın açıklaması sonrası ortak basın metnini Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimiz Halil İbrahim Kara ile paylaşan Burdur Hayvan Dostları Derneği Başkanı Aysel Işlak Turan: “Aşağıda ana başlıklar olarak yazılan tespitlerin kamuoyu ve kurumlarca dikkate alınmasını önemle istiyoruz.” Dedi. Bir takım iddia ve taleplerini şu şekilde sıraladı:
“1-- 2004 yılına kadar bütçelerinde zehir ve kıyma almak için ödenek bulunan belediyeler, bu yıla kadar bu canları öldüre öldüre bitiremedi. 2004 yılında çıkan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen hala bakımevi kurmadılar, hayvanları toplarken birazını öldürüp kalanları da başka şehirlere, kırsala, çöplüklere atmaya devam ettiler. Öldürmek çözüm olmadı, kısırlaştırma da yapmadılar!
2-- Bu dönemde Konya, Balıkesir, Denizli, Samsun, Trabzon, İstanbul, İzmir, Aydın, Gaziantep, Erzincan, Kocaeli, Mersin ve Beykoz gibi büyük yaşam alanlı dev bakımevleri yapılan şehirlerde, bir taraftan katliamlar devam edip, bakımevlerinde hayvanlar aç susuz ölümlere mahkum edilirken; dev bakımevlerine götürmek bahanesi ile ilçelerin birbirlerine köpek atmaları sonucu sokak hayvanı sayısı patlayarak artmaya devam etti.
3-- 7332 sayılı yeni yasada, bütün belediyelerin kendi sınırları içinde kısırlaştırma üniteleri, bakımevleri kurma zorunluluğu 3-4 yıl süre verilerek ötelendi.
4-- Türkiye’deki 916 ilçede her gün 10 kısırlaştırma yapılsa, bir yılda 2 milyondan fazla kısırlaştırma sadece ilçelerde olabilirdi.
Bunun yanında 81 il merkezi ve büyükşehirlerde, günde ortalama 50 şer kısırlaştırma yapılsa yılda yaklaşık 1 milyon kısırlaştırma il ve büyükşehirlerde olurdu… Yılda yaklaşık 3 milyon köpek kısırlaştırılır ve köpek nüfusu hızla azalmaya başlardı. DSÖ nün verilerine göre düzenli kısırlaştırma ile her yıl sayıda yüzde 30 oranında azalma olacağı düşünüldüğünde, sorunun 2 yıla kalmadan büyük ölçüde kontrol altına alınacağı açıktır. Bu gerçeklere dayanarak derhal kısırlaştırma seferberliği başlatılmak yerine, belediyelere bu iş için ek süre verilmesini anlamak çok güç.”
Haber Merkezi