HAKAN ZENGİN: “SPOR ALANINDA İLERLEMEK İSTİYORUM.”

Birlik Vakfı Burdur Şube 7 Aralık 2023 Perşembe akşamı İlim ve Kültür sohbetlerinin onur konuğu Hakan Zengin oldu.
Sporda elde ettiği başarılar ile Burdur’un gururu haline gelen Hakan Zengin, "Bilinçli ol, farkında ol; engel olma" konulu bir sunumda bulundu.
Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına düzenlenen Türkiye Şampiyonası'nda disk ile gülle atmada iki altın madalya kazanan Hakan Zengin, sunumuna kısa hayat hikayesini anlatarak başladı.
“HER GÜN BACAĞIMDAN TAŞ ÇIKARIRDIM”
Burdur merkeze bağlı Güneyyayla köyünde yaşayan 33 yaşındaki bedensel ve görme engelli Hakan Zengin zor şartlara göğüs gererek bugünlere nasıl geldiğini katılımcılarla paylaştı. Küçük yaşta (7) olduğu ameliyat sonrası tekrar yürümeye başladığını anlatan Hakan Zengin: “Yalpalaya, yalpalaya düşe kalka yürümeye çalıştım. Dizlerimde çok günde onlarca yara olurdu. Köyde yürüyorsun. Her yer taş. Ev engebeli. Her gün neredeyse bacağımdan taş çıkarırdım. Dizime giren taşları kendi ellerimle çıkarırdım. Çocukluğum 12 yaşına kadar böyle geçti. Okula 2 yıl geç başladım. Okula başladıktan sonra öğretmenimiz kalem tutmasını öğretti. Öğretmenimiz uzaktan kalemi tutuyordu. Ben o tutulan kalemi göremiyordum.” dedi.
“YILIN 365 GÜNÜ NELER YAŞANIYOR? BUNU YAŞAYAN BİLİR!”
Yazı yazarken yukarıdan aşağıya çizgi çekerken de gözleri görmediği için çektiğini zorlukları da paylaşan Hakan Zengin: “Engellilerin hayatını anlamak gerçekten çok zor. Dünya Engelliler Günü vesilesi ile sembol gün düzenlenmesi çok güzel bir şey. Anneler günü, öğretmenler günü gibi ama, yılın 364 günü neler yaşanıyo? Bunu yaşayan bilir. Böyle sembolik günlerin daha da değer kazanabilmesi için yılın kalan 365 gününde ne yaşadığını toplumumuzun paydaşları ile birlikte iyi idrak edebilmek lazım.” sözlerine yer verdi.
“SANDALYE ÇOK BÜYÜKTÜ”
Öğretmen ve arkadaşları sayesinde ‘Sosyal çocuk’ olduğunun altını çizen Zengin, 12 yaşında tekerlekli sandalye kullanmaya başladığını belirtti. Tekerlekli sandalye kullanırken çektiği sıkıntıları da paylaşan Hakan Zengin: “ Okula son 2 yıl tekerlekli sandalye ile gitmek zorunda kaldım ama, sandalye çok büyüktü. 120 yaşındaki insana göreydi. Kollarım yetişmiyor. Tabi bu sıkıntıyı da yaşayan biliyor. Git, gel okulumu iyi kötü köyümde tamamladım. Çocukluk gençlik derken eğitimime bir süre ara verdim. Ama bu sırada da başta futbol olmak üzer hep içimde bir spor vardı. Sporu hep seviyordum. Ne olursa olsun spor benim için bir tutkuydu.” diye konuştu.
"SPOR BENİM İÇİN BAŞKA BİR ŞEY”
Bir ameliyat daha geçirdiğini dile getiren Zengin, “Babamın hayatı, dedemin hayatı, benim hayatın düşünmeye başladım. Artık 20’li yaşlara gelmiştim. Bu yaştan sonra ne yapabilirim diye düşünmeye başlamıştım. 20 değil 80 yaşına gelsem dedemin, babamın da aynıydı. Bir şerler yapmaya karar verdim. Beynimde kıvılcım takmaya başladı. Eğitim hayatıma devam edeyim dedim. Açıktan ortaokul ve liseyi bitirdim. Sonra üniversiteye başladım. Kendi sevdiğim spor bölümünü okumak istedim. Şu anda eğitim hayatım bu şekilde devam ediyor. Spor benim için başka bir şeydi.” dedi.
“HAYATIMIZDA HER ŞEY ENGEL"
Fizik tedavi de gördüğünü anlatan Hakan Zengin: “Engellilerin gerçekten neler yapabileceğini, neler başarabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Hayatın her alanında olmaya çalışıyoruz. Toplumumuzun her ferdinde olduğu gibi engelliler de bu ülkenin değerli hazinesi. Ama maalesef atıl durumda duran bir hazine. Yetenekleri var, ama yeteneklerinin farkında değil. Bir elmas işlenmeyince gün yüzüne çıkmayınca ne olduğu belli olmuyor.Umarım bugün bir milat olur. iİimizden başlayarak, engellilerin neler yapabileceğini, neleri başarabileceğini göstermek için daha bilinçli akıllı bir şekilde. Bazen görüyorum engellilerin yardım etmek isteyenleri. Ama bizim niyetimiz iyi. Arkadaşlar akılla yardım. Bir engelliye akılla yardım edilir.Evet niyet eyvallah ama, niyetten önce akıl. Bazen bakıyorum 12 yaşında bana bir tekerlekli sandalye verildi ama veren kişinin niyeti iyiydi. Ama bu işi bilinçli yapmayınca aklı idrak etmeyince maalesef tekerlekli sandalyeyi kullanamıyorsun. Binalarımızın yapıları, kaldırımlar, esnafımıza saygı duyuyoruz ama dükkanının standı gibi kullanıyor. Biz oralardan geçemiyoruz. Hayatımızda her şey engel.” sözlerine vurgu yaptı.
“SPOR ALANINDA İLERLEMEK İSTİYORUM.”
Kendisinin spor alanında ilerlemek istediğini sözlerine ekleyen Hakan Zengin: “Ben spor alanında ilgileniyorum. Spor bölümü okuyorum. Üniversiteyi kazandığımda bana bir çok bölümü oku diyen oldu. Ben hayır dedim. Spor okumayı kafama koydum. Sevdiğim alan spor. Spor bölümünü hem okuyorum, hem spor yapıyorum. Kaç yaşıma gelirsem geleyim nefes aldığım sürece bu sporu yapacağım, yapmaya da devam edeceğim.” açıklamasında bulundu.
HAKAN ZENGİN HAKKINDA
Doğumundan bir ay sonra belinde oluşan sıvının hastanede ameliyatla alınması sırasında omurilik sinirlerinin zarar görmesi sonucu zaman içinde yürüme ve görme yetisi azalan Zengin, 12 yaşından beri tekerlekli sandalyeyle yaşıyor.
Atatürk Üniversitesi Spor Yönetimi ön lisans programı ikinci sınıf öğrencisi Zengin, yaşadığı Güneyyayla köyünde vücudunun üst kısmını güçlendirmek için ilk olarak halterle ilgilendi.
Aydın'ın Nazilli ilçesinde 19 Mart'ta Türkiye Halter Federasyonunca düzenlenen Bedensel Engelliler Türkiye Şampiyonası'nda 59 kiloda kaldırdığı 117 kiloyla Türkiye 2'ncisi olan Zengin, bu başarısının ardından spora daha da merak duymaya başladı.
Ardından atletizme de yönelen Zengin, İzmir'de 30-31 Ekim'de Cumhuriyet'in 100. yılı anısına düzenlenen Turkcell Bedensel Engelliler Türkiye Şampiyonası'nda disk ve gülle atma müsabakalarında birinci olarak iki altın madalya elde etti.
Halil İbrahim Kara