GÜNEŞ ENERJİSİ YÜZDE 45'İ KARŞILAYABİLİR
Türkiye'nin çatılarındaki güneş enerjisi potansiyeli, elektrik tüketiminin yüzde 45'ini karşılayabilir.
Çatı üstü elektrik üretimi potansiyeli, Konya'da faturalanan elektrik tüketiminin yüzde 113'ünü, Ankara'da yüzde 88’ini ve İzmir’de yüzde 76'sını karşılayabilir.
Türkiye'nin çatılarındaki güneş enerjisi potansiyeli, elektrik tüketiminin yüzde 45'ini karşılayabilir Çatı üstü elektrik üretimi potansiyeli, Konya'da faturalanan elektrik tüketiminin yüzde 113'ünü, Ankara'da yüzde 88’ini ve İzmir’de yüzde 76'sını karşılayabilir. Türkiye'de çatılarda kurulacak güneş enerjisi kapasitesi, enerji dönüşümünde önemli bir rol oynayabilir. Yapılan analizler sonucunda Türkiye'nin çatı üstü güneş enerjisi potansiyeli en az 120 gigavatlık kapasiteye sahip olduğu belirlendi. Bu kapasiteyle yıllık 148 teravatsaat elektrik üretilebilir ve Türkiye'nin 2022'deki toplam elektrik tüketiminin yüzde 45'i bu santrallerden karşılanabilir.
Türkiye'deki meskenlerdeki elektrik tarifelerindeki sübvansiyon, 3,6 milyar dolara ulaştı. Ember'in raporuna göre, çatılarda kurulabilecek güneş enerjisi santralleri, Türkiye'nin elektrik üretiminde fosil yakıt kaynaklı dışa bağımlılığını azaltabilir ve elektrik tarifelerinde verilen finansal teşviklerden tasarruf sağlayabilir. Bu santrallerin cazip hale gelmesinin nedeni arazi gereksiniminin olmaması, tüketimle aynı noktada üretim sağlanması ve herkesin parçası olabileceği bir elektrik üretim yöntemi olmasıdır.
Ember'e göre, çatı tipi güneş enerjisi santralleri arazi gereksinimi olmaması, tüketimle aynı noktada üretim sağlaması ve herkesin parçası olabileceği bir elektrik üretim yöntemi olması nedeniyle daha cazip hale gelmektedir. Çalışma kapsamında hesaplanan toplam 120 gigavatlık çatı tipi güneş enerjisi potansiyeli şehir bazında incelendiğinde, İstanbul 10,4 gigavat, Ankara 10,1 gigavat ve İzmir 9,3 gigavat ile en yüksek potansiyele sahip şehirler olarak öne çıkmaktadır.
Bu potansiyel Manisa'da 3,1 gigavat, Afyon'da 2,8 gigavat, Kocaeli'de 2,5 gigavat ve Tekirdağ'da 1,9 gigavat olarak ölçüldü.
Çatı tipi güneş enerjisi potansiyeli kullanılarak Türkiye'de yıllık 148 teravatsaat elektrik üretilebilir. Bu üretimde Ankara 12,5 teravatsaat ve İzmir 12,4 teravatsaat ile en yüksek üretim potansiyeline sahip şehirlerdir. Konya, Manisa, Bursa, Afyon ve Balıkesir'de de yüksek üretim potansiyeli bulunmaktadır. Faturalanan elektrik tüketimini karşılama oranı Konya'da yüzde 113, Ankara'da yüzde 88 ve İzmir'de yüzde 76 iken, İstanbul'da bu oran yüzde 27 ve Bursa'da yüzde 42 olarak hesaplanmıştır. Dünya genelinde çatı tipi güneş enerjisi santralleri, geçen yıl devreye alınan yeni güneş enerjisi kapasitesinin yarısını oluşturdu. Avustralya, kişi başına düşen güneş enerjisi kapasitesinde lider konumda bulunurken, Hollanda ve Almanya da güneş enerjisinin büyük bir kısmını konut çatılarından elde etti. Avrupa Birliği ülkelerinde ise güneş enerjisi kurulu gücünün büyük bir bölümü çatı tipi santrallerden oluşuyor. Türkiye'nin çatılarında mevcut güneş enerjisi potansiyeli oldukça yüksek olup, yeni binaların inşasıyla bu potansiyel daha da artmaktadır. Çatılara panel yükümlülükleri getirilmesi ve belediyelerin uygun çatı alanlarını ihale etmesi, hem enerji hedeflerine ulaşmayı hem de bireylerin kendi elektriklerini uygun maliyetle üretmelerini sağlayabilir.
Türkiye'de güneş enerjisi ve hedefler
Türkiye'de güneş enerjisi, elektrik üretimindeki payını 2022'de yüzde 4,7'ye yükseltti ve 2023 yılının ilk yarısında güneşin elektrik üretimindeki payı yüzde 5,7 olarak hesaplandı. Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü 11,2 gigavata yükseldi ve Ulusal Enerji Planına göre 2035'e kadar güneş enerjisi kurulu gücünün 52,9 gigavata yükseltilmesi planlanıyor. 12. Kalkınma Planına göre ise 2028 sonunda Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücünün 30 gigavata ulaşması hedefleniyor ve bu hedefe ulaşmak için 2024-2028 döneminde her yıl 3,4 gigavat güneş enerjisi kurulu gücü inşa edilmesi gerekiyor.