GÜNDÜZALP: “ÜRETİMİN EKSİK OLMASININ EN BÜYÜK SIKINTISINI ÇEKECEK OLAN TÜKETİCİ.”
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, katıldığı bir radyo programında ilimiz ve ülkemizin tarım ve hayvancılığı üzerinde bir değerlendirmede bulundu. Başkan Gündüzalp değerlendirmesinde; “Üretimle ilgili bir sıkıntımız var mı? Aslında var. Yok dediğimiz zaman sıkıntı olur. Burdur, Türkiye üretmeyi seviyor ama ne yazık ki girdi maliyetlerinden yaşlanan nüfustan kaynaklı ciddi anlamda sıkıntılarımız var. Her yerde söylüyoruz. Tekrarlamaktan sıkıntıya düştük. Üretimin önündeki en büyük engeller yüksek girdi maliyetleri, kırsaldaki yaşlanan nüfus, küresel ısınma ve kuraklık, finansal sorunlardan oluşuyor. Eskiden bu kadar değildi ama finansal sorunlar tarımsal üretim yapan insanların ciddi anlamda canını yakmaya başladı. Diğer bir beşinci engel ise benim üzerinde önemle durduğum ithalat. Bunlar üretimin önünde engel olarak durduğu sürece biz rahatız diyemeyiz. Bunu diyemediğimiz zaman artık üretim sadece kırsalda çalışan benim köylümüm sorunu olmaktan çıkar. Bu saatten sonra üretimin eksik olmasının en büyük sıkıntısını çekecek olan tüketici” dedi.
“ÇÖZEMEYECEĞİMİZ BİR ŞEY YOK”
Başkan Gündüzalp konuşmasının devamında; “Biz hep şunu söyledik. Ama hep göz ardı edildi. Şehirde oturan köyde oturanın üretim fazlasını kullanır. Eğer kırsalda yaşayanın bir arz fazlası yoksa yani şehirde yaşayan insanların ne tüketeceği konusunda bir takım sıkıntılar var. o zaman tek madde gelir ithalat. O zaman ben bu ürünleri ithal mi getireceğim. İşte problem burada başlıyor. O yüzden üretim de sıkıntı var mı? Var. Ama bunlar aşılabilir mi? Çok rahat aşılabilir. Çözülebilir mi? Çok rahat çözülebilir. Yeter ki biz ülke olarak iyi bir planlama, iyi bir istişare ile bu işi çözmek üzere üzerine gidelim. Çözemeyeceğimiz bir şey yok diye düşüyorum” açıklamasında bulundu.
“CİDDİ PLANLAMA YAPARSANIZ……”
Üretim planlamasının önemine de değinen Başkan Gündüzalp; “Pandemi sürecinden sonra şunu öğrendik; sağlıktan sonra en önemlisi beslenme. İnsanların beslenme ihtiyacını karşılayamazsanız ne olduğunu televizyon ekranlarında gördük. Ciddi bir planlama yaparsanız ithalatı minimum seviyeye indirebilirsiniz” dedi.
MISIR ve YONCA ÇOK SU TÜKETİYOR VURGUSU YAPTI
Yonca ve mısırın ciddi anlamda su tüketen ürünlerin başında geldiğini sözlerine ekleyen Başkan Gündüzalp; “ Siz kuraklığa gittiğiniz ortamda su bulamıyorsanız bu fazla mısır yetiştiremezsiniz. İster tanelik ister silajlık olsun” sözlerinin altını çizdi. Halil İbrahim Kara