'GÖLLER YÖRESİ’NİN YAKARIŞI-2' PROJESİ BURDUR’DA BAŞLADI: GÖLLER MERCEK ALTINDA
GÖLLER YÖRESİNİN YAKARIŞI-2 Projesi ile GÖLLER YÖRESİ’NDEKİ GÖLLER MERCEK ALTINDA
Burdur Gölü, Salda Gölü, Eğirdir Gölü, Yarışlı Gölü, Kovada Gölü, Gölcük Gölü ve doğa harikası İn suyu Mağarası’nda su seviyesinin her geçen gün çekilmesine dikkat çekmek maksadı ile ‘Göller Yöresinin Yakarışı-2’ projesinin çalışmaları Burdur’da da başladı.
‘Göller Yöresi’nin Yakarışı-2’ isimli proje çalışmaları Burdur’da başladı. TÜBİTAK 4004 kapsamında hazırlanan Göller Yöresi’nin Yakarışı-2 Projesi’nin yürütücülüğünü Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Zuhal Kondu yapıyor. Projenin amacı ve kapsamı hakkında bilgi veren öğretmen Zuhal Kondu: “Proje ile günden güne kuruyan ve yok olmakla karşı karşıya kalan göller yöresindeki göller ve sulak alanlardaki kuraklığa ve sonuçlarına dikkat çekmek. Projede hem teorik hem de uygulamalı olarak gerçekleştirilecek olan etkinliklerle ekolojik yıkıma dikkat çekilerek, hayatın her alanında vazgeçilmez bir kaynak olan suyun öneminin, katılımcıların çevreye farkındalıklarının ve duyarlılıklarının artırılması amaçlanmıştır.
Bu amaçla etkinliklerin doğanın içinde, yerinde öğrenme ilkelerine uygun olarak alanında uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Göller Yöresindeki kuraklığın su ve su ürünlerine olan etkileri, göllerin oluşumları, çevreye etkileri, tarım, turizm gibi ekonomik alanlara etkileri, kirlilik ve sebepleri gibi birçok konu ele alınarak katılımcıların farkındalıklarının artırılması önemli görülmektedir. 2022 yılında birincisi düzenlenen projenin ikincisi de TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulunmuştur.
‘Göller Yöresinin Yakarışı-2’ adlı proje TÜBİTAK 4004 programı için hazırlanmış olup, yürütücülüğünü Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Sosyal Bilgiler Öğretmeni olan ben Zuhal Kondu, uzmanlığını ISUBÜ Avcılık ve Yaban Hayatı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Koca, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeşilova İsmail Akın Turizm Meslek Yüksekokulu Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Uğur Tozkoparan ve Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Türkçe Öğretmeni İzlem Çakmak’ın yapacağı projenin 16-22 Ağustos 2024 tarihleri arasında Isparta ve Burdur’da gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Hedef kitlesinin Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görevli olan tüm branş öğretmenleri arasından daha önce TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında desteklenen başka bir projeye katılmamış olan 24 öğretmene Göller Yöresinin küresel ısınma sonucu kuraklığa uğrama sebepleri, sonuçları ve alınacak tedbirler ile ilgili etkinlikler, alanında uzman eğitmenler tarafından hem teorik hem de uygulamalı şekilde gerçekleştirilecektir. Hayatımızın vazgeçilmezi olan suyun sürdürülebilirliği adına hem günümüz hem de gelecek nesiller için yapılabileceklerin, doğal ortamında yerinde eğitim ilkesiyle yapılması düşünülmüştür.
Sulak alanların kurumaması ve buradaki ekosistemin varlığının devamı için de büyük önem arz eden projede eğitimlerin Isparta ve Burdur il sınırlarında yer alan Burdur Gölü, Salda Gölü, Gölcük Gölü Tabiat Parkı, Yarışlı Gölü, Burdur Belediyesi Katı Atık Tesisi, İnsuyu Mağarası, Burdur Lisinia Doğa Proje Alanı, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Eğirdir Gölü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM), Kovada Gölü Milli Parkı ve Kovada Hidroelektrik Santralinde (HES) gerçekleştirilmesi planlanmıştır.” dedi.
PROJEYE TOPLAM 24 ÖĞRETMEN KATILDI
Proje yürütücüsü Zuhal Kondu, ‘Göller Yöresi’nin Yakarışı-2 Projesi’ne Burdur, Denizli, Antalya, Muğla, Mardin, Fethiye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Bingöl, Kayseri, Bolu, Erzurum Mersin, Elazığ Amasya, Çorum ve Kastamonu’dan 24 öğretmenin dahil olduğunu açıkladı.
Burdur Gölü manzaralı Varollar Serenler Tepesi’nde Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya 19 Ağustos 2024 Pazartesi günü röportaj veren öğretmen Zuhal Kondu: “İlk projemizi 2022 yılında 5 ilden 26 öğretmenlerimizin katılımıyla gerçekleştirmiştik. Hepsi akademisyen olan 26 eğitmenden öğretmenlerimiz eğitim aldılar. Göllerin yakarışını yerinde eğitimde gördüler. Gittikleri yerlerde öğrencilerine bu bilinci aktardılar. Yoğun talep olan projenin ikincisi bu sene TÜBİTAK tarafından desteklenerek, tüm Türkiye'den öğretmenlerimizi belirledik. Göller Yöresi’nin Yakarışı-2 Projesi’ için bu yıl Türkiye genelinden 24 öğretmen belirledik. Yaklaşık 600'e yakın başvurunuz oldu. Bu yıl ikincisi gerçekleşen projemiz dâhilinde ilk 3 gün Isparta'daydık. Bugünde Burdur’a geldik. 16-22 Ağustos 2024 tarihleri arasında Isparta ve Burdur’daki göllerde çeşitli incelemelerimiz olacak. Burdur’daki İn suyu Mağarası dahil Göller Yöresinden bulunan Burdur Gölü, Eğirdir Gölü, Salda Gölü, Kovada Gölü, Gölcük Gölü’nde eğitimlerimiz yerinde gerçekleştirildi. Alanında uzman olan eğitmen hocalarımızdan eğitimler aldılar. Neden göllerimiz kuruyor? Göllerimizdeki su çekilmeleri bilimsel açıklamalarla anlatıldı.
Burdur’da yapılan çalışmalarda Burdur Gölü’ne sebep olan faktörler de işlendi. Yani bilinçsiz sulama, bilinçsizce su tüketimi bunlar konuşuldu. Projeye dahil olan öğretmenlerden beklentiniz de gittikleri illerinde öğrencilerine çevreye duyarlı olmalarını istemek. Mutlaka ve mutlaka su tüketiminde tasarruflu kullanmalarını sağlamak.
Küresel ısınmadan kaynaklı bu bölgede yağışların da azaldığı görüyoruz. Yağış azlığından dolayı göl sularının çekildiğini Kovada Gölü ve Eğirdir Gölü’nde birebir gördük. Burada Burdur Gölü’nde de Göller Bölgesi’nin Yakarışını görüyoruz.” dedi.
Halil İbrahim Kara