Flaş Haber Yeni

GÖLHİSAR’DA YAYLA SERACILIĞININ GELECEĞİ KONUŞULDU

GÖLHİSAR’DA YAYLA SERACILIĞININ GELECEĞİ KONUŞULDU

Göllhisar’da tarım sektörünün sorunlarına kalıcı çözümler bulmak ve üretim altyapısının sağlam temeller üzerine kurulması adına “Tarım Çalıştayı” yapıldı.

Gölhisar Belediye Başkanlığının öncülüğünde geçen hafta Gölhisar’da düzenlenen çalıştayı, Gölhisar Kaymakamı Kadir Ulusoy, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, Gölhisar Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş ve Yusufça Belediye Başkanı Hüseyin Özarslan ‘dan oluşan komisyon yönettiler. 

KAYMAKAM ULUSOY; “ATIKLAR GELECEKTE VERİMLİ TOPRAKLARIMIZI YOK EDECEKTİR”

Çalıştay hakkında değerlendirmelerde bulunan Gölhisar Kaymakamı Kadir Ulusoy yaptığı açıklamada; “Bundan yaklaşık 10 yıl öncesine kadar ilçemizde sera yokken, bugün ciddi miktarda sera işletmemiz bulunmaktadır. On yılı kaçırmışız ama önümüzdeki 10-20 yılı kaçırmayalım. Problemler, sorunlar ne ise onları en başında tespit edelim ki, sizlere daha faydalı olalım. Biz kurumlar olarak her zaman siz kıymetli üreticilerimizin yanındayız. Sizin bizlerden büyük talepleriniz var ama bizimde sizden bazı taleplerimiz olacaktır. Lütfen seralarınızda oluşan atıklar ile ilgili bugün ortak bir karar alalım ve bu işi standarta bağlayalım. Çünkü bu atıklar gelecekte verimli topraklarımızı yok edecektir. Bir an önce hep beraber bu sorunu ortadan kaldıralım. Sizler için çok faydalı olacağını düşündüğümüz çalıştayımız hayırlı uğurlu olsun” sözlerine yer verdi.

“ÖNCE HAYAL EDECEĞİZ, SONDA BAŞARACAĞIMIZA İNANMALIYIZ”

Açılış konuşmasını yapan Gölhisar Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş, “Hayallerimiz küçük değil. Önce hayal edip inanmak ve ardından bu hayalleri başarmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz” dedi.

Büyümenin anahtarının üretmek olduğunu söyleyen Başkan Sertbaş konuşmasının devamında; “Yayla seracılığının başkenti olma yolunda her geçen gün emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Bu bölgenin yayla seracılığında ön planda olmasının çeşitli nedenleri var. Bunların en önemlileri, toprak yapısının uygun olması, yeraltı su kaynaklarımızın yeterli olması, güneş alan bir bölge olmamız, doğal klimalı bir iklime sahip olmamız, rakım seviyemizin bu iş için uygun olması ve en önemlisi de Akdeniz iklim kuşağında yer alıyor olmamızdır. Tüm bu doğal avantajların bölgemizde olmasından dolayı yatırımcılar tarafından büyük ilgi görüyoruz. Kontrollü bir şekilde yayla seracılığı alanında büyümeye devam edersek, bölgemiz bu alanda dünyanın sayılı yerleri arasında yer alacaktır. Bence bölgemiz bundan sonra tek bir adla yani “Bereket Ovası” adıyla anılmaya başlanılmalıdır. Birlik ve beraberlik içerisinde yayla seracılığını geliştirmek istiyorsak, bir bütün olarak hareket etmeliyiz. Bundan sonra takip eden değil, takip edilen bir tarım bölgesi olmak istiyorsak bu bütünlüğü mutlaka yakalamamız gerekiyor”  ifadelerde bulundu.

GÖLHİSAR BELEDİYE BAŞKAN  SERTBAŞ; “GÖLHİSAR OVAMIZDA ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ SONA ERMİŞ OLUP, GÖLHİSAR OVAMIZ İÇİN BİR DİĞER ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİSİ DE, ATIKLARIN TOPLANAMAMASINDAN DOLAYI OLUŞAN ÇEVRE KİRLİLİĞİDİR. BU KONUDA BU SEZON İTİBARİYLE YASAL ZORUNLULUKLARI DA DİKKATE ALARAK, BELLİ BÖLGELERDE ATIK TOPLAMA ÇALIŞMALARIMIZ OLACAKTIR”

Kamu temsilcileri olarak tarım altyapısının oluşması için birçok projeyi hayata geçirme gayreti içerisinde olduklarını anlatan Gölhisar Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş; “ilçemizde kompleks ve donanımlı bir sebze-meyve toplama merkezi yapma çalışmalarımız çok yönlü olarak devam etmektedir. Bu çalışmalarımız doğrultusunda hal kayıt sistemine kayıtlı, güvenilir tüccar ve komisyoncuları ilçemize getirerek çiftçilerimizin pazarlama konusundaki önemli bir sorununu da ortadan kaldırmış olacağız. Önümüzdeki ay yapacak olduğumuz ikinci çalıştayda bu konunun muhataplarını burada dinleyeceğiz. Çalışmalar kapsamında seralarımıza elektrik hattı döşenmesi konusunda bakanlık düzeyinde görüşmelerimiz sürüyor. Bu neticesinde elektrik dağıtım şirketi projelendirme çalışmalarını başlattı. En kısa sürede inşallah bu sorunu da çözerek, çiftçimizin girdi maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz. Gölhisar Ovamızda arazi toplulaştırma çalışmalarımız sona ermiş olup, kapalı devre sulama sistemleri ile ilgili olarak TOKİ ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Gölhisar Ovamız için bir diğer önemli konulardan birisi de, atıkların toplanamamasından dolayı oluşan çevre kirliliğidir. Bu konuda bu sezon itibariyle yasal zorunlulukları da dikkate alarak, belli bölgelerde atık toplama çalışmalarımız olacaktır ” açıklamasında bulundu

“BÖLGEMİZ ÇİFTÇİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Çiftçilerimiz için faydalı bir çalıştay düzenlediği için Belediye Başkanı İbrahim Sertbaş’a teşekkür eden Yusufça Belediye Başkanı Hüseyin Özarslan, “Bu çalıştayda güzel sonuçlar elde edersek, bölgemiz çiftçisine büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu

MÜDÜR TUĞRUL; “ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ”

Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul yaptığı açıklamada; “Gölhisar’da seracılık hızla yayılırken bir takım problemleri de yanında getiriyor. Bunların en başında fidede ve toprakta karşılaşılan hastalıklardır. İl Müdürlüğümüz olarak. Bu konularda kurmuş olduğumuz komisyon tarafından çiftçilerimizden talep gelmesi halinde üreticimize yardımcı olacağız. Bunların yanında Sayın Valimizin talimatıyla fide üreticileri ile çiftçilerimiz arasında fide alımıyla ilgili bir sözleşme taslağı hazırlıyoruz. Fide ile gelen hastalıklarda üreticilerimizin zarar görmemesi için mutlaka hazırlanan bu sözleşmeler ile fide alımı yapmaları gerekmektedir. Ayrıca bundan sonra fideler seracılarımıza ulaşmadan komisyonumuz tarafından incelenerek, hastalıklı olup olmadığı kontrol edilecek. Böylelikle hastalıklarla mücadelemiz fideler seralara ulaşmadan başlayacaktır. İl Müdürlüğümüz olarak her zaman üreticimizin yanındayız” dedi.

İŞTE SONUÇ BİLDİRGESİ

Sektör temsilcilerinin ve üreticilerin talep ve fikirlerini aktardığı son bölümün ardından çalıştay sona erdi. Çalıştay sonucu alınan kararlar şu şekilde oluştu.

- Çalıştay sonucu bölgemizde yayla seracılığının artık tek bir adla “Bereket Ovası” adıyla anılması gerektiği fikri ön plana atıldı.

- Yayla Seracılığının önemine vurgu yapılarak, üretilen ürünlerin daha fazla dünya pazarına açılması gerektiğine vurgu yapıldı.

- Gölhisar’da kapsamlı bir sebze-meyve toplama merkezi kurularak, üreticilerin ürünlerini daha güvenilir kişilere satması konusunda tüm kurumların birlikte hareket etmesi gerekliliği vurgulandı.

- Gölhisar örtü altı seracılığında ürün çeşitliliğinin artırılarak, ihracata önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

- Büyük düşünülerek bölge seracılığının önünün açılması konusunda tüm kurumların birlikte hareket etmesinin önemi anlatıldı.

- Fide alımlarında fevri hareketler yerine tüm kurumlarla birlikte hareket edilerek daha ekonomik ve daha sağlıklı fidelerin alınması gerektiği fikri vurgulandı.

- Bölgeye yatırım yapan büyük sera sahipleriyle bölgesel seracılarımızın birlikte hareket etmesinin önemine vurgu yapıldı. Haber Merkezi