Flaş Haber Yeni

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Muharrem Kasapoğlu: “TÜRKİYE ARTIK BİR SPOR ÜLKESİ”

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Muharrem Kasapoğlu: “TÜRKİYE ARTIK BİR SPOR ÜLKESİ”

Spor kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Burdur’da Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun düzenlediği  ‘Üniversite Gençliği ve Spor’ konu başlıklı ‘Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Strateji Arama Çalıştayı’nın açılışında konuşan    Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Muharrem Kasapoğlu; “Türkiye artık bir spor ülkesidir.” dedi.

Geçtiğimiz 9 Aralık 2022 Cuma günü MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de saat 15.00- 16.00 saatleri arasında gerçekleşen çalıştay açılışında bakanlığını yaptığı kurum tarafından ülke genelinde yapılan spor tesisleri ile  Türk sporcularının ulusal ve uluslar arası şampiyonalarda elde edilen başarılara parmak basan Bakan Kasaapoğlu; “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Stadının yaşayan statlardan ilklerden biri olması bizler için ayrı bir heyecan ayrı bir  mutluluk” sözlerinin altını çizen Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem  Kasapoğlu; “ Özellikle bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ile yola çıkmıştık. O süreçte katkısı olan herkese başta değerli rektörüme, değerli milletvekillerimize, katkı sağlayan herkese akademik camiamıza, tabii ki emekçi kardeşlerime özellikle şükranlarımı ifade etmek istiyorum.  Bugün çok değerli hocalarımız burada ülkemizin dört bir tarafından alanında uzman spor bilimleri noktasında hakikaten çok  donanımlı kişiler burada. Ve inanıyorum ki; hem paneller, hem bu buluşmalar gençlerimiz, sporcularımızın bugünleri, yarınları açısından yeni heyecanlar katacak, yeni açılımlara, yeni çalışmalara vesile olacaktır.” dedi.

“Türkiye artık bir spor ülkesi” sözlerine vurgu yapan Bakan Kasapoğlu;   “ Türkiye, tesis altyapısı ile, insan kaynağı ile ve farklı bir branş çeşitliliği ile artık  her branşa hitap eden bir spor altyapısı ile, herkesin spora erişiminin çok ama çok  güçlü bir şekilde sağlanması ile bir spor ülkesi. 81 vilayetimiz, ilçeleri, beldeleri, mahalleleri, köyleri artık hamt olsun tesislerle dolu. Ve bu tesislerde dolu dolu kullanılıyor.  Diyoruz ya; köylere kadar inşa ettik diye. Ankara’dan araçla geldim.  Bir köyde mola verme gerekliliği oldu. Ve orada 6 yıl önce inşa ettiğimiz tesisimizi gördük. Bir okul bahçesine voleybolu ile, basketbolu ile, futbolu ile inşa ettiğimiz tesisimiz. Hem o köyün halkına, hem o köyün okulun öğrencilerine en güzel şekilde hizmet vermesi b eni ayrı duygulandırdı.

O yüzden tesis alt yapımız ve bu anlamda insan kaynağımız, çok ama çok güçlü. Ve tabiî ki bununla birlikte muazzam bir yelpaze söz konusu. Sporcularımız gGeçtiğimiz yıl 51 farklı branşta madalya aldı Daha önceleri bir elin parmaklarını geçmiyordu. Türkiye’nin mücadele ettiği branşlar. O yüzden artık biz spor ülkesiyiz. Sporda erişimi sağlama noktasında 81 vilayetimizde vatandaşın arzu ettiği branşına rahatlıkla erişiyor olması, tabii bununla birlikte sporcularımızın yetişmesi bu anlamdaki heyecanımızı, ilerlememizi bizlere gösteriyor.” dedi.

“TÜM BRANŞLARA HİTAP EDECEK DURUMDAYIZ”

Kitle spor ve performans sporu için ayrı politikaların olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Kasapoğlu; “Bununla birlikte il il, ilçe ilçe, okul  okul, bölge  bölge yaptığımız çalışmalar var. Tabii 7’den 70’e herkesin spor ile iç içe olması, tabana yayılması politikamız var. Yüzme bilmeyen kalmasın projesiyle 5 milyondan fazla vatandaşımıza yüzme öğrettik.  Burdur bu anlamda en yüksek katılımcılarından biri.  Basketbol seferberliğimizle ülkemizin her yerine potalar, sahalar, 3x3 basketbol alanları inşa ettik. Kadın odaklı spor anlayışımızla, kadınlarımızın spora erişimine yönelik zorlukları ortadan kaldırdık. Kadının spordaki yerini çok önemsiyoruz.  Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte başlattığımız ilkokullardaki spor antrenörleri ile birlikte her bir gencimizin ilk okuldan mezun olmadan  1 spor branşı öğrenmelerini bu yıl güçlü bir şekilde başlattık. Güçlü bir şekilde yönetiyoruz.  Yerel yönetimlerle, kamu kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum örgütleri ile kulüpler ile ilişkilerimiz çok güçlü bir şekilde ilerliyor. Tabi bu çalıştayımız Üniversite Sporları Federasyonu ve bununla birlikte Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirlikleri hamt olsun çok güzel bir şekilde ilerliyor. Artık; kurumların tek başına öne çıkma gayetleri geride kaldı. Bizim birlikte güçlü olduğumuza dair vurgumuz   bununla birlikte  çalışmalarımız hamt olsun  her geçen gün güçlenerek devem ediyor. Üniversiteler bizim en büyük paydaşlarımızdan biri. Tıpkı diğer eğitim kurumlarında olduğu gibi üniversiteleri de çok ama çok önemli paydaş olarak görüyoruz. Bugün ine bir üniversitemizin çatısı altında bu güzide buluşmayı gerçekleştiriyoruz. Kısacası tüm branşlara hitap edecek durumdayız.” diye konuştu.

“ÖĞRENCİ TARAMASI YAPILDI”

65 spor branşının tamamına yönelik devrim niteliğinde adımlar attıklarına dikkat çeken Bakan Kasapoğlu; “Performans sporu tarafında ise sporcu havuzumuzu geliştirecek, yeni yetenekler keşfedecek ve o yetenekleri spor biliminin en modern uygulamalarıyla yetiştirecek programlara ağırlık verdik. İlkokul çağına kadar uzanan sistematik bir çalışmayı önemsediğimizi ifade etmem lazım. Özellikle sportif ve yetenek taraması, yetenekleri keşfedip spora yönlendirerek yaklaşık 6 milyona yakın gencimizin taramasını gerçekleştirdik. Ve bu çerçevede yetenekli sporcularımızı ayrı, daha az yetenekli sporcularını ayrı şekilde değerlendirerek her  gencin spora yönlendirilmesini ve takibini yapmak sureti ile bu anlamdaki çalışmalarımızı da güçlü bir şekilde sürdürüyoruz.” dedi.

“BİN 247 SPORCUMUZ, DÜNYA VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR”

Bakan Kasapoğlu; “Olimpiyatlara katılacak ve katılması muhtemel yetenekli sporcuları en modern antrenman teknikleriyle ve programlarla oyunları hazırlayan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’ni hayata geçirdik. Şu an itibariyle  bin 247 sporcumuz, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarına, 2024 Paris ve 2028 Los Angeles olimpiyat ve paralimpik oyunlarına hazırlanıyor. Sporcuları yetiştirirken onların tüm ihtiyaçlarına ve problemlerine yönelik de çözümler ürettik.” açıklamasında bulundu.

“20 BİNE YAKIN MADALYA KAZANDIK”

Profesyonel sporcu havuzunun büyüdüğüne vurgu yapan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Muharrem Kasapoğlu; “Profesyonel spora olan ilginin artması en güzel çıktılardan birisi. Ve tabii profesyonel sporun bırakma noktasındaki eğilimin de ciddi bir azalma kat ettiğini görüyoruz. Ve tabii şunu da gururla ifade edeceğim;  son 4 yıllık süreçte bunun büyük bir kısmı biliyorsunuz pandemi ile geçti.  Buna rağmen sporcuları8mız  20 bine yakın madalya kazandı. Tam 19 bin 620 madalya o da bu yıl itibari ile, sadece bu yıl  5 binden fazla madalya  uluslar arası şampiyonalarda  hamt olsun bizleri temsil ederek kazandılar.  Bunların her biri bir vizyonun bir liderliğin, bir gayretin ürünü. Ve tabii sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 20 yıllık süreçte her alanda olduğu gibi engin bir vizyonun güçlü bir liderlik sonucu olarak ta bu güzel sonuçları birlikte yaşayan ve birlikte daha güçlü yarınlara yürümek hepimiz için gurur, heyecan vesilesi.   Ben bu  birbirinden değerli  sporcularımızın inanıyorum ki önümüzdeki süreçte şanlı bayrağımız ay yıldızımızı çok ama çok daha yukarılarda dalgalandıracaklarına,  bu aziz milletin 85 milyonun tek yürek olarak bu güzel kardeşlerimizle değerli sporcularımızla gurur duyacağımdan eminim.” diye konuştu.

“ÜNİLİG, KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA BİNLERCE GENCİMİZE SPORUN GÜZELLİKLERİNİ YAŞATAN BİR ETKİNLİK OLDU”

 Üniversiteler Ligi (ÜNİLİG)’nden de  söz eden Bakan Kasapoğlu; “ÜNİLİG geçen yıl 49 spor dalına ulaştı. Daha önceleri biliyorsunuz 6 spor dalı vardı. Bu anlamdaki katılım 187 üniversiteye ulaştı.  2012/2013 sezonunda; 6 spor dalı, 86 üniversite iken geçen yıl 187 üniversite   bin 345 üniversite takımı 3 bin 866 kadın, 10 bin 957 erkek olmak üzere 14 bin 823 sporcunun  mücadele ettiği bir ligdi. Ve  33 bin  katılım sayısı ile tarihi bir seviyeye ulaştı. İnanıyorum ki bu yıl bu rekoru hep birlikte egale etek ve bu anlamdaki ivmeyi artırarak yola devam etmek nasip olsun.” temennisinde bulundu.   Üniversitelerin ülkemizin spor geleceğine çok daha katkı sağlayacağının altını çizen Bakan Kasapoğlu: “Üniversitelerimiz hem akademik camiası, hem altı camiası ile çok daha büyük potansiyeli barındırıyor.” dedi.

BAKAN  KASAPOĞLU, ÜNİVERSİTELERDEN POROJE GELİŞTİRMELERİNİ İSTEDİ

Bakan Kasapoğlu üniversitelerin bulundukları ilde başta gençler olmak üzere tüm halka hitap edecek şekilde projeler geliştirmeleri, halkla bütüncül bir spor anlayışını inşa etmelerinin sporun tabana sayılması açısından önemli olduğunu düşündüğünü söyledi. 

“DÖVÜŞ SPORLARINDA 135 MADALYA”

Bakan Kasapoğlu: “Yine ev sahipliğini yaptığımız Dünya Üniversiteler Dövüş Sporları Kupası’nda; genel sıralamada 135 madalya ile ülke bazında oyunları şampiyon olarak tamamladık.

İstanbul’da düzenlenen Powerlifting şampiyonasında 5 madalya kazandık. Kros şampiyonasında kızlarımız üçüncü oldu.  Dünya Üniversiteler Basketbol 3x3 Şampiyonası‘nda ülkemiz takımları, çeyrek finale yükselerek başarı ile ülkemizi temsil ettiler. Federasyonumuz; kurulduğu 1996 yılından itibaren kazandığı 640 madalyaya, bu yıl 195 madalya ekleyerek oldukça başarılı bir sezon geçirdi.” dedi.

“YENİ TÜRKİYE YÜZYILI,  SPORDA DA YÜZYIL OLACAK”

Bakan Kasapoğlu konuşmasını şu şekilde tamamladı:  “Türkiye artık yüzyılın eşiğinde her alanda olduğu gibi sporda da Türkiye Yüzyılı bize düşen apayrı vizyon o anlamda daha büyük başarıların, daha büyük motivasyonun arifesinde olduğunu düşünüyorum.  Altyapıda, tesis ve bilimsel arka plan anlamında hiçbir eksiğimiz yok. Türkiye Yüzyılı’nı, Sporun da Yüzyılı noktasında kararlı bir şekilde başaracağımıza inandığımızı ifade etmek istiyorum.  Potansiyelimizi en güçlü şekilde geliştireceğimize inandığımızı ifade etmek istiyorum. Ve tabiî ki yeteneklerini bir yandan keşfedip, diğer yandan da destekleme noktasındaki kararlılığımızı da bu anlamda ifade etmek istiyorum. İşte  bunun için  istikrardan, sürdürülebilirlikten taviz vermeyeceğiz. Gençlerimize olan güvenimize her daim diri tuttuk. Onlar bizi hiçbir zaman mahcup etmediler. Yine gençlerimize olan güvenimizi daha iri bir şekilde onların yanında olarak ifade edeceğiz. Somut bir şekilde ifade edeceğiz. Gençlik ve Spor Bakanlığı hem gençlerin bakanlığı, sporcuların bakanlığı, ama ben bakanlığımızın üniversitelerimizin de her daim yanında olduğunu da bu vesile ile vurgulamak istiyorum. Özellik gençliğin ve üniversite gençliğinin sporla birlikte konuşulduğu bu çalıştayda inanıyorum ki hem sporumuz, hem gençlerimizin spor ile iç içe olması adına, sporu güçlü bir enstrüman olma değerlendirmeleri adına önemli çıktıların buradan hasıl olacağına inanıyorum. Çalıştayın bir kez daha ülkemiz için akademik camiamız, sporumuz için tabi ki en büyük umudumuz en büyük gücümüz  değerli gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Halil İbrahim Kara